Osumljeni napeljevanja k umoru se je ujel v policijsko past

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.11.2018 19:27

Na sojenju Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k umoru dr. Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta, sodišče nadaljevalo zaslišanje prič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michela Stephana morda čaka še en kazenski postopek.
Robert BALEN

S tajnim sodelavcem policije Alijem smo se natančno dogovorili, kako naj se obnaša na sestankih z Michelom Stephanom in kaj naj se z njim pogovarja. Pri tem smo uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, kot so tajno opazovanje, delovanje in prisluškovanje telefonov.​ Ko sta se prvič dobila, ko smo zadevo že prevzeli na policiji, je Ali po dveh sestankih, ki sta jih imela z osumljenim isti dan, policiji izročil 3100 evrov, listek z registrsko številko, vrečko s čistili in fotografijo domnevne žrtve, vse to mu je izročil osumljeni. "Ob drugem njunem sestanku pa sta osumljeni in Ali odšla preizkušat pištolo na Šentviški hrib, kjer pa so ju v zasedi že čakali policijski specialci, ki so izvedli aretacijo. Tam je bila najdena tudi pištola kalibra 6,35 milimetra, ki jo je na kraj dogodka v vrečki prinesel osumljeni," je na današnjem nadaljevanju sojenja Libanoncu s francoskim potnim listom Michelu Stephanu, doktorju kemijskih znanosti, povedala priča, kriminalist Dušan Mikolčevič.
Danes se je pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča z zaslišanjem prič namreč nadaljevalo sojenje obtoženemu napeljevanja k umoru dr. Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta. Kot je v obtožnico zapisala tožilka Petra Vugrinec naj bi obtoženi k umoru Plavca nagovoril moškega iz Irana, ki ga je spoznal v Ljubljani. Dejanja, za katerega naj bi mu bil obtoženi plačal okoli 20 tisoč evrov, pa Iračan ni izpeljal, ampak je zadevo prej zaupal policiji.
Po aretaciji obtoženega 17. oktobra lani - Iračan naj bi bil Plavca umoril okoli 23. oktobra - je Stephan v ljubljanskem priporu, Iračan pa že eno leto varovana priča in ga ves čas varuje policija. Sodišče naj bi ga prek videokonference zaslišalo decembra.

Napeljeval k še enemu umoru

Za Mikolčeviča je kar nekaj vprašanj imel tudi obtoženčev odvetnik Gorazd Fišer. Spraševal je o tem, kako je policija snemala pogovore med obtoženim in Iračanom, saj po njegovem obstaja sum, da naj bi bil Iračan del pogovora z njegovim klientom priredil. Kriminalist mu je odvrnil, da je to nemogoče, saj je bil Iračan ves čas, ko se je sestajal z osumljenim, ozvočen, njun pogovor pa je poleg policije poslušal tudi prevajalec za arabski jezik in je policistom prevajal, kaj sta se pogovarjala Iračan in osumljeni. Poleg tega so policisti tudi ves čas slikovno snemali sestanke med Alijem in Stephanom.
Odvetnik Fišer je pričo tudi spraševal o nekdanjem Stephanovem sojetniku Alenu Kraljeviću, ki je podal kazensko ovadbo zoper Stephana. Zanimalo ga je, kako je policija prišla do njega. "Pred meseci me je poklical odvetnik Jože Hribernik in mi povedal, da naj bi mu bil njegov klient Mervan Šljivar povedal, da ga je v ljubljanskem priporu Stephan nagovarjal k umoru zaščitene priče Alija. Zato smo se na policiji z njim pogovorili. Informacijo nam je potrdil, vendar nam je povedal, da več o tej zadevi ve Alen Kraljević. Tudi njega smo zaslišali na policiji, kjer je podal ustno kazensko ovadbo zoper Stephana," je povedala priča.

​Tožilstvo zahteva sodno preiskavo

Alen Kraljević, ki je bil nekaj časa v priporu skupaj z obtoženim Stephanom, bi bil moral včeraj pričati, vendar se je opravičil zaradi slabega zdravja. Predsednica senata, okrožna sodnica Sinja Božičnik, je prebrala še njegovo pismo, ki ga je poslal sodišču sredi oktobra, ko je prejel vabilo na zaslišanje za včerajšnjo obravnavo. V njem je med drugim zapisal, da so k njemu v pripor prišli kriminalisti, ki so ga napeljevali k temu, da bi jim pomagal "zašiti" Stephana. Svoje izjave sicer ni preklical, je pa sodišče prosil, da ga zaslišijo anonimno. Sodnica je nato vprašala pričo Mikolčeviča, ali torej drži, kar trdi Kraljević v pismu, da naj bi bila torej policija nagovarjala Kraljevića, da oblati Stephana. Priča je dejala, da to ne drži, da jih je na Kraljevića napotil Šljivar, "saj bi do Kraljevića lahko prišli samo z dovoljenjem preiskovalnega sodnika, ker je bil v priporu".
Kot smo izvedeli neuradno, je tožilstvo na osnovi kazenske ovadbe Kraljevića in tega, kar je policiji in tožilstvu povedal Mervan Šljivar, za obtoženega Michaela Stephana zaradi napeljevanja k umoru zaščitene priče Alija na ljubljanskem okrožnem sodišču predlagalo uvedbo sodne preiskave, o kateri pa sodišče še ni odločilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta