Pet mesecev pogojne zaporne kazni za napadalca na Niko Kovač. Kaj so v odzivu povedali v Inštitutu 8. marec?

N.S., A.L.
10.02.2023 14:01

Moškega, ki je lani oktobra v središču prestolnice napadel Niko Kovač, direktorico Inštituta 8. marec, so po poročanju N1 pogojno obsodili na pet mesecev zaporne kazni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija

Napad se je zgodil 25. oktobra na Bavarskem dvoru, ko se je v Niko Kovač z vso silo zaletel moški in jo odrinil, ob tem pa med drugim vpil, da bo ubil njenega psa, in psoval Inštitut 8. marec. Z Niko Kovač je takrat bila prijateljica, s katero sta napadalcu uspeli ubežati.

Kot so za N1 pojasnili na tožilstvu, so konec novembra lani zoper napadalca vložili obtožilni predlog zaradi kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Sodišče je sodbo izdalo 19. decembra, v njej pa je obdolženega spoznalo za krivega kaznivega dejanja po obtožnem predlogu in mu izreklo pet mesecev pogojne zaporne kazni. N1 poroča, da podatkov o morebitno vloženem ugovoru na kaznovalni nalog ali o pravnomočnosti sodbe na tožilstvu še niso sprejeli.

Direktorica Inštituta 8. marec je po napadu poudarila, da se je treba zavedati, da tovrstni napadi ne predstavljajo večine Slovenk in Slovencev. Fizični napadi na aktiviste po njenem mnenju niso slučaj, ampak plod sistematičnega delovanja portalov, sistematičnega tvitanja, kolažev o njej, sistematičnega širjenja jeze in sistematičnih manipulacij. "To je nekaj, kar nekdo zelo zavestno seje v našo družbo, vsak dan znova reproducira z eno samo idejo in ta ideja je ukiniti kritične glasove," je prepričana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta