Pogled na umorjenega ju je prestrašil: Zbežala sta, zločina pa nista prijavila

Sijan Pretnar
04.05.2023 16:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalisti so v hiši umorjenega zavarovali več bioloških sledi, med drugim tudi od dveh italijanskih državljanov, ki naj bi po umoru prva našla njegovo truplo, a sta se prestrašila in zbežala.
Danijel Cek

Pred dobrim letom so domačini v hiši v Kobjeglavi naleteli na srhljiv prizor. Darjo Grmek je umorjen ležal na tleh v kuhinji svoje hiše, njegovo truplo je bilo krvavo in delno ožgano. Storilec je namreč sledi poskušal zakriti tako, da je podtaknil požar, a se ta ni povsem razplamtel in je ugasnil.

Koprski kriminalisti in forenziki so ogled hiše in okolice opravljali tri dni in poskušali zavarovati čim več sledi, ki bi jih pripeljale do morilca. Ta je 1. aprila lani Grmeka 25-krat zabodel in še trikrat porezal. Pokojni je imel rane in ureznine po hrbtu in prsnem košu, glavi in vratu. Storilec mu je številne rane zadal s kuhinjskim nožem in vrtnimi škarjami. Kriminalisti so zlomljeni nož našli ob truplu, škarje pa pod njim.

Obtoženi je žrtvi dolgoval večji znesek

Sledi so preiskovalce pripeljale do Adriana Petelina iz Devina, ki je od junija lani v priporu. Koprsko tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico, po kateri naj bi Grmeku vzel življenje na grozovit način, pri tem pa naj bi ga vodilo koristoljubje. Grmeku naj bi bil namreč zaradi prepovedane droge dolgoval več deset tisoč evrov. Koprsko sodišče je predobravnavni narok, na katerem se bo Petelin izrekel glede krivde za očitano dejanje, razpisalo v prvi polovici maja. Petelinova odvetnica Monika Mavsar nam je pred časom povedala, da njen klient očitke zanika.

Sosedje pokojnega so po grozljivem razkritju povedali, da je bilo pri Grmeku zlasti v nočnih urah pogosto videti različne obiskovalce. Kraševec se je ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, njegovi kupci pa so bili tudi z italijanske strani meje. Koprski kriminalisti so v hiši zasegli pol kilograma kokaina, nekaj zavojev konoplje in manjšo količino heroina. Nekaj tednov po umoru so pridržali moškega, doma s tržaškega Krasa - ko so ugotovili, da ni bil povezan z umorom, so ga izpustili.

Nista poklicala policije

Izkazalo se je, da je bilo v Grmekovi hiši po umoru več ljudi, a so se očitno prestrašili in o tem, kar so videli, niso nikogar obvestili. Na koprski policijski upravi so nam potrdili, da so kriminalisti na podlagi ugotovljenih dejstev in okoliščin italijanska državljana, takrat stara 57 in 49 let, kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca.

Ugotovili so, da sta oba osumljena vstopila v hišo in tam našla mrtvega domačina. "Zatem sta prostore stanovanjske hiše zapustila in pobegnila v Italijo," je ugotovitve kriminalistov povzela Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi koprske policijske uprave. Osumljena kaznivega dejanja nista naznanila, čeprav sta oba nedvomno vedela, da je bil pokojni umorjen. Oba sta bila znanca pokojnega. Kriminalisti so ugotovili, da si je eden od dvojice ob odhodu iz hiše prilastil Grmekov mobilni telefon. Ko so ga povabili na razgovor na policijo, je telefon prinesel s seboj.

Po naših podatkih so kriminalisti v hiši in okolici našli biološke sledi obeh osumljenih. Eden je v zaklenjeno hišo menda prišel skozi okno kopalnice in nato odprl vhodna vrata drugemu. Grmek se enemu menda ni oglašal na telefon, zato se je odpravil v Kobjeglavo, da bi preveril, kaj se mu je zgodilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta