Pogojna kazen za sodelovanje v množičnem pretepu

Tamara Krivec, Dnevnik
01.07.2021 22:07
Nekaj več kot leto in pol pogojne zaporne kazni je za sodelovanje v množičnem pretepu dveh sprtih romskih družin pred kočevsko banko oktobra lani prejel Aleks Grm, ki je dejanje edini od vpletenih priznal
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Oktobra lani se je v vrsti pred poslovalnico Deželne banke Slovenije v Kočevju zaradi starih zamer med dvema družinama Romov vnel množičen pretep. Brcalo, boksalo, lasalo in klofutalo se je devet ljudi, pet jih je bilo lažje poškodovanih, eden huje. Med njimi je bil tudi 20-letni Aleks Grm, ki je danes priznal svojo vlogo v pretepu. "Priznam, kaj sem storil, in žal mi je. Sedaj imam težave za brezveze. Ne da se mi tako," se je skesal pred sodnico Katarino Gabrijel Muhič. Ta je njegovo priznanje sprejela in mu naložila leto in sedem mesecev pogojne kazni zapora s preizkusno dobo treh let. "Od zdaj naprej res pazite. Če boste storili še kakšno kaznivo dejanje, se lahko zgodi, da boste šli za teh 19 mesecev v zapor," ga je posvarila sodnica. Tudi tožilstvo upa, da bo kazen za mladeniča vzgojna.

​Tepla se je cela družina

Aleks Grm je sicer le eden od sedmih obtoženih v tej zadevi, a edini, ki je svoje dejanje, gre za dve kaznivi dejanji nasilništva, priznal. Njegov oče Miloš Kovačič, mama Tatjana Grm, brat Miloš Grm, sestra Nastja Grm, njen partner Niko Šarkezi in Robert Bartol iz "nasprotnega tabora" so že prej krivdo zanikali. V vrsti pred banko naj bi bilo počilo zaradi starih zamer med dvema skupinama Romov, domnevno zaradi napada s koli in sekirami nekaj mesecev prej, zaradi česar so se takratne žrtve sedaj maščevale napadalcem. Med njimi je bil tudi Žiga Bartol, osrednja tarča oktobrskega napada. Moški so ga obkrožili, eden ga je s pestjo "položil" na tla, nakar so ga brcali in pretepali.

Žigova mama Gordana Šarkezi je sina skušala zaščititi s svojim telesom, večkrat je legla nanj, a so jo vsakič znova zvlekli stran. "Aleks Grm jo je s pestjo, v kateri je imel skrit oster predmet, udaril v nos," piše v obtožnici. Poškodovano je imela tudi ličnico, ena od žensk jo je še lasala. Huje jo je odnesel njen sin Žiga, ki naj bi ga bil Miloš Grm za konec z držalom sekire celo večkrat kresnil po telesu in glavi. A tu spopada še ni bilo konec. Ko je Žigov oče Robert Bartol med vožnjo mimo na tleh zagledal okrvavljenega sina, je s VW polom zapeljal med napadalce, pri čemer je zbil Tatjano Grm in še dve osebi, ustavila ga je šele bančna stavba. Miloš Grm ga je zvlekel iz avta, po katerem je večkrat udaril z debelo palico, nato pa se z njo spravil še nad Bartola. Sojenje za preostale obtožene še poteka.

​Majhen otrok in šola

Sodišče je pri izreku kazni za Aleksa Grma upoštevalo za olajševalne okoliščine njegovo odkrito priznanje in obžalovanje, nekaznovanost (z izjemo nekaj ukorov iz časa, ko je bil mladoleten), dejstvo, da ima leto in nekaj mesecev starega otroka, za katerega skrbi, pa tudi željo po zaključku šolanja. Jeseni ga namreč čakata samo še preizkusa iz znanja matematike in angleščine, s čimer bo končal osnovno šolo. Prav zaradi tega je trenutno nezaposlen, kaj bi počel nadalje, pa se še ni odločil.

Sodišče ga je oprostilo plačila sodnih stroškov, oškodovanko Gordano Šarkezi, eno od njegovih tarč, pa s premoženjskopravnim zahtevkom v višini 6000 evrov napotilo na pravdo. "Itak da ne bom nič plačal, saj sem dobil pogojno kazen. Pa tudi nimam od kod vzeti," je bil jasen Grm. A o tem, ali bo odškodnino plačal ali ne, ne odloča on.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta