Policija odkrila sedem ladijskih zabojnikov, spremenjenih v jetniške celice in zvočno izolirano mučilnico

ZUR
08.07.2020 16:01

Blizu Rotterdama so policisti našli mučilno bazo, zasegli na tone mamil in aretirali šest ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zobozdravniški stol, prirejen za mučenje
Nizozemska policija

Nizozemska policija je prijela šest moških, potem ko je v kraju Wouwse Plantage, južno od Rotterdama, odkrila sedem ladijskih zabojnikov, spremenjenih v jetniške celice in zvočno izolirano mučilnico. Provizorična mučilna celica je bila opremljena z zobozdravniškimi stoli, v njej so našli tudi razno orodje, vključno s kleščami in skalpeli, in lisice. Po navedbah oblasti je policija zabojnike odkrila, še preden so bili uporabljeni. Hkrati je opozorila in zaščitila morebitne žrtve. Zabojnike so kriminalisti odkrili pretekli mesec, ko so preiskovali sledi na podlagi zakodiranih sporočil iz telefonov kriminalcev, ki jih je dešifrirala francoska policija. Preiskovalci v Veliki Britaniji in na Nizozemskem so na podlagi dešifriranih sporočil prijeli na stotine osumljencev. Odkritje v mučilne celice spremenjenih zabojnikov pa daje nov vpogled v vse bolj nasilno nizozemsko kriminalno podzemlje, ki je vpleteno v obsežno proizvodnjo in preprodajo mamil. Rotterdam sicer velja za največjo evropsko vstopno točko za mamila.
Nizozemski policisti so pretekli teden sporočili, da so v okviru svoje preiskave, poimenovane 26Lemont, v telefonskem sistemu EncroChat prestregli na milijone sporočil, prijeli več kot sto osumljencev ter zasegli okoli 8000 kilogramov kokaina in 1200 kilogramov kristalnega metamfetamina. Hkrati so uničili 19 laboratorijev za proizvodnjo sintetičnih mamil in zasegli več deset kosov orožja.

Šest zabojnikov je bilo spremenjenih v jetniške celice, eden pa v mučilnico

Nizozemska policija je šest moških, osumljenih raznih kaznivih dejanj, med drugim načrtovanja ugrabitev, hudih zlorab in izsiljevanja, prijela 22. junija, in sicer po francosko-nizozemski operaciji za vdor v šifrirani telefonski sistem EncroChat. Pri tem je naletela na fotografije ladijskih zabojnikov in zobozdravniških stolov, katerih naslonjala za roke in noge so bila opremljena s pasovi za zavezovanje. Na podlagi prestreženih sporočil so policisti identificirali tudi morebitne žrtve.
Na video posnetku, ki ga je objavila policija, je videti, kako do zob oboroženi policisti vdrejo v skladišče in tam odkrijejo provizorične jetniške celice. "Šest zabojnikov je bilo spremenjenih v jetniške celice, eden pa v mučilnico," je povedal Andy Kraag, šef preiskovalne enote nizozemske policije, in dodal, da so s to operacijo preprečili številne nasilne zločine. Preiskovalci so med pregledom v zabojnikih našli vreče z orodjem, vključno s škarjami za obrezovanje, skalpeli in kleščami. S temi predmeti so kriminalci verjetno nameravali mučiti svoje žrtve ali jih vsaj prestrašiti.
Med preiskavo drugih objektov, med drugim poslopja blizu Rotterdama, ki naj bi bilo po besedah preiskovalcev baza kriminalcev, so policisti odkrili policijske uniforme, neprebojne jopiče, ukradena vozila, 25 kosov orožja in večjo količino mamil. Sodišče v Amsterdamu je odredilo, da mora vseh šest osumljencev ostati v priporu 90 dni, medtem ko se preiskava nadaljuje. "Operacija 26Lemont je bila doslej zelo uspešna in verjemite mi, da bo prinesla še več rezultatov," je še dejal Kraag.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta