Pravosodnemu policistu se je hotel maščevati

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.04.2022 04:00

URSIKS se je odzval na izjave Mehmeda Mahmutovića, ki je na sojenju zaradi poskusa uboja v svoj zagovor vpletel pravosodnega policista, češ da je bil ta posrednik med njim in naročnikom uboja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehmedu Mahmutoviću je bil pred leti izrečen izgon iz Slovenije do leta 2018, vendar tega ukrepa ni spoštoval in je pri nas nadaljeval kazniva dejanja.  
Jaka GASAR/Dnevnik

Zaradi poskusa uboja se je prejšnji ponedeljek na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču znašel 40-letni Mehmed Mahmutović, državljan Bosne in Hercegovine. Kaznivo dejanje, za katero naj bi mu bilo obljubljeno plačilo 25 tisoč evrov, naj bi bil storil 7. aprila lani med sprehodom po zaporniškem dvorišču ljubljanskega zapora, ko je s prirejenim nožem v trebuh zabodel pripornika Alena Žilića in ga hudo poškodoval. Njegovo zdravstveno stanje je bilo kar nekaj časa zelo kritično. Mahmutović, ki ima zajeten kazenski spis, je bil tedaj v priporu zaradi več brutalnih ropov in posilstev ljubljanskih prostitutk. Februarja lani je bil obsojen na dolgih 25 let zapora, ker je poleti 2020 ropal ljubljanske prostitutke, nad dvema pa se je izredno grobo in ponižujoče spravil tudi spolno. Sodba še ni pravnomočna.

URSIKS in policija nista ugotovila vpletenosti zaposlenih

Na predobravnavnem naroku krivde za poskus uboja Žilića ni priznal, je pa močno obremenil enega od pravosodnih policistov v ljubljanskem priporu. Sodišču je predlagal, da naj se na sojenju zasliši več prič, med njimi tudi naročnika uboja Darka Nevzatovića, javnosti znanega iz afere Kavaški klan. Nevzatović je bil v vrhu slovenske celice te združbe, nakar je nenadoma prestopil na drugo, policijsko stran in ji podrobno razkril kriminalno dejavnost svojih nekdanjih pajdašev. Zdaj ima Nevzatović v zadevi Kavaški klan status zaščitene priče, Mahmutović pa ga obtožuje, da mu je prav on naročil, naj poskrbi za smrt priprtega Žilića.

Mahmutović je predlagal tudi, da sodišče zasliši pravosodnega policista, o katerem trdi, da mu je prav on v priporu omogočil, da je stopil v stik z Nevzatovićem. Pravosodnega policista je obremenil, da mu je on tudi prinesel prirejeni nož, s katerim je zabodel Žilića. Mahmutović je pravosodnega policista v sodni dvorani imenoval z imenom in priimkom, v Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) pa so navedbe obtoženega, ki smo jih 5. aprila objavili v članku z naslovom Likvidacijo v priporu naročil član Kavaškega klana? v našem časniku, označili za neutemeljene klevete. Poudarili so, da je bila po dogodku, ko je Mahmutović zabodel Žilića, ki je bil tedaj v priporu zaradi očitkov, da je naročil umor, v preiskavo nemudoma vključena policija, opravljen je bil tudi interni nadzor pod okriljem URSIKS. "Policija niti komisija internega nadzora nista ugotovili, da bi bil v omenjeni dogodek kakorkoli vpleten kdo od zaposlenih," poudarjajo v URSIKS.

"Z namenom zaščite integritete naših zaposlenih se odzivamo na objavo. Izpoved zaprte osebe, ki je bila v članku enostransko predstavljena in s katero je obremenila pravosodnega policista, bi se utegnilo razumeti kot dejstvo, saj druga stran ni bila vprašana za mnenje in ga na sodišču ali preko odgovora na novinarsko vprašanje tudi ni mogla predstaviti," so zapisali v izjavi za javnost. Generalni direktor URSIKS Bojan Majcen pravi, da pri omenjenem dogodku, ko je v ljubljanskem zaporu prišlo do napada pripornika z nožem in je eden od sopripornikov utrpel težje poškodbe, v postopku internega nadzora ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti pri zaposlenih. "Nihče od zaposlenih ni bil v postopku nikoli obravnavan kot pomočnik pri kaznivem dejanju, zato zavračamo enostranski prikaz okoliščin. O morebitni vpletenosti pravosodnega policista pri storitvi kaznivega dejanja bo vsekakor odločalo za to pristojno sodišče. Ob tem dodajamo, da obstaja velika verjetnost, da bi zaprta oseba pravosodnega policista na sodišču lahko izpostavila z namenom maščevanja, saj je zaradi preteklih groženj našim zaposlenim že v postopku pred pristojnimi organi," dodaja Majcen.

Ustrezen varnostni sistem in visoka stopnja integritete

Na URSIKS še poudarjajo, da je v vseh zavodih za prestajanje kazni zapora in v prevzgojnem domu, ki sodijo pod okrilje URSIKS, vzpostavljen ustrezen sistem nadzora, glede izpolnjevanja delovnih obveznosti zaposlenih pa zagotavljajo visoke standarde in integriteto ter imajo do različnih odklonskih ravnanj zaposlenih ničelno toleranco. "V primeru, ko so naši zaposleni neupravičeno izpostavljeni v negativni luči, pa smo se dolžni odzvati ter zaščititi ugled poklica pravosodni policist in drugih zaposlenih v zaporih," še dodajajo v URSIKS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta