Preventivna akcija: Tovornjakarji udeleženi v vsaki sedmi nesreči

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.02.2022 07:00

V petek je na območju koprske policijske uprave umrl voznik cisterne. Vozniki tovornih vozil so lani storili
manj prekrškov, povzročili pa več nesreč, v njih je umrlo kar 17 ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Med vožnjo se je cisterna prevrnila in končala med drevjem.

Pgd Pivka

Na cesti med Divačo in Ribnico na območju koprske policijske uprave je v petek v nesreči umrl 50-letni voznik cisterne iz Pivke. Nekaj po 17. uri je v kraju Buje iz neznanega razloga izgubil oblast nad tovornim vozilom - dvoosno cisterno, ki se je prevrnila na desni bok in nato zdrsela izven cestišča, navzdol po brežini še približno sedem metrov, kjer je tovorno vozilo trčilo ob drevo. Policisti, gasilci in reševalci, ki so prvi posredovali na kraju, so ugotovili, da je voznik zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Zaradi reševanja in odstranjevanja posledic prometne nesreče je bila cesta zaprta vse do sobote popoldan. Reševanje je bilo zapleteno in nevarno, saj je cisterna prevažala plin (butan-propan), ki ga je bilo treba pred ogledom in dvigom tovornega vozila odstraniti oziroma prečrpati v drugo cisterno. Natančnejše okoliščine in potek prometne nesreče policisti še ugotavljajo, za preminulega voznika pa je bila odrejena obdukcija.

Tovorni promet po naših cestah se iz leta v leto povečuje. Policisti so sicer lani pri voznikih tovornih vozil obravnavali za deset odstotkov manj kršitev predpisov - 40.082, najpogostejše kršitve so prehitra vožnja, preobremenjenost vozila, neuporaba varnostnega pasu, nepravilnosti, povezane s tovorom, neustrezna tehnična brezhibnost vozila ter neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov voznikov.

V večini primerov povzročitelji

Kljub manj ugotovljenim kršitvam pa so bili lani vozniki tovornih vozil udeleženi v 2426 prometnih nesrečah oziroma v vsaki sedmi prometni nesreči na slovenskih cestah. Povzročili so jih 1537, kar je 63 odstotkov od nesreč, v katerih so bili udeleženi. Za posledicami teh nesreč je leta 2021 življenje izgubilo kar 17 ljudi, največ po letu 2015 (leta 2020 šest), sporočajo iz Agencije za varnost prometa (AVP). Med umrlimi je bilo tudi pet voznikov tovornjakov. V zadnjih petih letih je bilo zaradi voznikov sicer največ mrtvih med pešci (12) in vozniki tovornjakov samimi (17). Lani je umrlo kar pet kolesarjev in štirje motoristi. V zadnjih petih letih je bil najpogostejši vzrok nesreč, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, nepravilen premik vozila – zaradi tega se je zgodilo skoraj 40 odstotkov nezgod. Visoko na lestvici so bile tudi nepravilna stran oziroma smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja. Zaradi prehitre vožnje je v petletnem obdobju umrlo največ, 20 ljudi, zaradi premika z vozilom deset, zaradi nepravilne strani ali smeri vožnje sedem. Lani so domači vozniki povzročili 56 odstotkov nesreč, predlani 62. Lani je zaradi tujih voznikov umrlo devet ljudi. Delež tujih povzročiteljev smrtnih nesreč se povečuje.

Vir: AVP

Nevarna utrujenost

Danes se začne nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata AVP in policija. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen, potekal bo do 13. februarja.

Policisti bodo še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu in uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal z njihovo preusmeritvijo na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali na avtobusnih postajališčih, prevozi pa bodo nadzora deležni tudi na avtocestah in hitrih cestah.

AVP in policija opozarjata, da je pri tovornih vozilih in avtobusih še zlasti pomembna primerna varnostna razdalja, saj je pri njih zavorna pot še daljša. Na varnost pomembno vpliva tudi utrujenost. Po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 ta vpliva na približno 20 odstotkov prometnih nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila. Če spimo manj kot pet ur na noč, se verjetnost za nesrečo poveča za kar 4,5-krat. Če ostanemo budni več kot 24 ur, delamo podobne napake, kot če bi imeli v krvi promile alkohola. Tveganje za nesrečo pa zaspanost poveča za šestkrat.

Akcijo bosta AVP in policija ponovili julija, ko so naše ceste še bolj prometno obremenjene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta