Primer Balkanski bojevnik: V Srbiji so dokaze izločili, kaj bo v Sloveniji?

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.03.2022 06:00

Na sojenju domnevnemu balkanskemu narko kralju Darku Šariću v Beogradu so iz sodnega spisa izločili nezakonite dokaze, ki pa se nahajajo tudi v spisu slovenskim obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Vrhovno sodišče Republike Srbije je po pisanju srbskih medijev v začetku marca iz sodnega spisa, ki se nanaša na domnevnega balkanskega narko kralja Darka Šarića, izločilo izsledke telefonske komunikacije med njim in njegovim pomembnim pomočnikom, bratrancem Željkom Vujanovićem. Gre za ključne dokaze, ki so poleg njiju močno obremenili še nekaj članov kriminalne združbe, zdaj pa so obveljali kot nezakoniti. To bo nedvomno vplivalo tudi na sojenje v slovenski zadevi Balkanski bojevnik.

Sodba pri nas padla zaradi slovenskih dokazov

Poročali smo, da je Vrhovno sodišče RS 26. novembra lani razveljavilo obsodilno sodbo v zadevi Balkanski bojevnik iz razloga, ker se je sodba opirala na dokaze, ki jih je slovenska policija po presoji sodišča pridobila nezakonito, s kršitvijo ustavno zagotovljenih človekovih pravic ter temeljnih svoboščin. Ta odločitev je nemudoma zapora osvobodila Dragana Tošića, Dragana Bjelkaša, Jakoba Remškarja in Petra Khermayerja, preostali, ki so bili skupaj z njimi obsojeni zaradi trgovine z drogo, pa je kazen že prestalo.

Z vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti sta pravnomočno sodbo v Sloveniji zrušila odvetnika Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin, ki brani Tošića, in Saša Ravnik, ki brani Bjelkaša. Zaradi razveljavljene obsodilne sodbe bo zadeva Balkanski bojevnik na ljubljanskem sodišču dobila še eno nadaljevanje, postavlja pa se vprašanje, kaj bo z dokazi, ki so v Srbiji obveljali kot nezakoniti. Naše vrhovno sodišče se je namreč postavilo na stališče, da so bili srbski in urugvajski dokazi zbrani zakonito.

Darka Šarića, ki je bil po odmevnih aretacijah v Srbiji 2009 nekaj let na begu, marca 2014 pa se je predal srbskim varnostnim organom, so predlani pravnomočno obsodili na 15 let zapora. Njegova združba je v letih 2008 in 2009 v Evropo pretihotapila 5,7 tone kokaina. Srbsko vrhovno sodišče je 24. maja lani to sodbo razveljavilo in Šarić je po skoraj sedmih letih pripora odšel v hišni pripor. Ob začetku ponovljenega sojenja na Specialnem sodišču v Beogradu pa je Šarićeva obramba izločila najbolj obremenilne prisluhe iz spisa. Tožilstvo se je pritožilo na višje in kasneje še na vrhovno sodišče, a s pritožbo ni uspelo. Da je bil dokaz, ki so ga v Srbiji zdaj izločili iz kazenskega spisa, pridobljen nezakonito, sta na sojenju v Sloveniji ves čas opozarjala odvetnika Koščak in Ravnik. Tožilstvo pa je vztrajalo, da konkretni prisluhi dokazujejo povezanost Šarićeve kriminalne združbe s slovenkim delom združbe, katere domnevni vojda je Dragan Tošić.

Tri mesece nezakonitega prisluškovanja

Tošić se je ujel v te prisluhe, advokat Ravnik pa je v zahtevi za varstvo zakonitosti zatrjeval, da je iz srbske dokumentacije, ki je pristala v slovenskem sodnem spisu, razvidno, da je srbska policija Vujanoviću od 3. junija 2009 do 3. septembra 2009 prisluškovala nezakonito in so po njegovem tako nezakoniti vsi dokazi, ki jih je policija zbirala v obdobju treh mesecev spornega prisluškovanja. Ravnik z zahtevo zakonitosti v tem delu ni uspel, zdaj, ko je dokaz kot nezakonit letel iz srbskega spisa, pa bodo imeli odvetniki slovenskega dela Balkanskega bojevnika veliko več manevrskega prostora obrambo. Srbski sklep o nezakonitih dokazih se bo namreč po mnenju Ravnika moral znajti tudi v sodnem spisu slovenskim obtožencem. Zato bo moralo sodišče, napoveduje Ravnik, ob vnovičem opozarjanju obrambe o nezakonitosti srbskih dokazov odločati znova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta