Proces proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću: Prve priče bodo zaslišane januarja

Damijana Žišt Damijana Žišt
14.12.2021 16:59

Na nadaljevanju sojenja v zadevi Stožice sta tožilstvo in obramba sodišču predlagala, kateri dokazi naj se izvedejo na sojenju, zato bo sodišče imenovalo tudi izvedenca gradbene in ekonomske stroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zoran Janković (ob njem je njegov odvetnik Janez Koščak) očitkov iz obtožbe ne priznava.

Damijana ŽIŠT

Pred ljubljansko sodnico Mojco Kocjančič se je nadaljevalo sojenje obtoženim v zadevi Stožice, kjer na zatožni klopi poleg ljubljanskega župana Zorana Jankovića sedijo še nekdanji obrambni minister Roman Jakič, ki je bil v času domnevnih kaznivih dejanj direktor Zavoda Tivoli, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana - Termoelektrarna Toplarna Ljubljana, nekdanji vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta gradnje Športnega parka Stožice Andrej Lavrič, Borut Skubic in Milan Črepinšek. Sojenje ni potekalo dolgo, tožilstvo je v sodni spis vložilo seznam dokazov, ki naj se izvedejo na sojenju, prav tako so o dokazih, ki naj bodo izvedeni, včeraj govorili odvetniki obtoženih - ti so svoje zagovore podali že na prejšnji glavni obravnavi. Vztrajajo, da očitki iz obtožnice ne držijo.

Priče bi neposredno zaslišali

Prve priče bo sodišče zaslišalo 20. januarja prihodnje leto, ko se sojenje nadaljuje. Pričakovati je zaslišanje več prič tožilstva in obrambe, saj sta oba zahtevala, da vse priče neposredno zaslišijo na sojenju. Sodnica je sprejela tudi večino dokaznih predlogov obrambe, med drugim, da sodišče imenuje izvedenca gradbene in ekonomske stroke. Ni pa še odločila o zaslišanju uslužbenca NLB, ki je bil zadolžen za kreditno pogodbo družbe Grep za gradnjo centra Stožice.

Obtožnica specializiranega državnega sodišča, zastopata jo tožilki Blanka Žgajnar in Bojana Podgorelec, je obtoženim sprva očitala več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Po nekoliko spremenjeni obtožnici pa zdaj Jankoviću očitata zlorabo uradnega položaja za pridobitev financiranja centra Stožice, soobtoženim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Očitki o fiktivnem najemu parkirišč

Obtoženi naj bi bili v zvezi z gradnjo kompleksa Stožice leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Tožilstvo trdi tudi, da je Janković v zahtevi takratnemu ministrstvu za šolstvo in šport za sofinanciranje večnamenske dvorane in stadiona iz leta 2010 - občina je prejela 9,4 milijona evrov, od tega nekaj manj kot osem milijonov evropskih sredstev in 1,4 milijona evrov sredstev državnega proračuna - lažno zatrjeval, da so stroški ustrezno evidentirani, da je investicija v stadion zaključena in da so bila vsa dela na stadionu opravljena. Glede stroškov tožilstvo trdi, da so bili uveljavljeni tudi stroški sanacije gradbene jame v višini okoli 3,4 milijona evrov, čeprav se je občina, tako tožilstvo, glede jame pred tem že sodno poravnala z družbo SCT. Da investicija ni zaključena, naj bi kazalo dejstvo, da občina in Grep v času zahtevka na ministrstvo še nista vzpostavila etažne lastnine. Glede opravljenih del pa tožilstvo trdi, da so v prijavi ministrstvu izkazovali za okoli 2,2 milijona evrov več del od opravljenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.