Propadli gostinec Štorman in njegova hči se zaenkrat zagovarjata z molkom

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.07.2020 16:20

Na celjskem sodišču se je pričelo sojenje nekdaj znanima gostincema Antonu Zvonetu Štormanu in njegovi hčeri Elizabeti Štorman, ki ju obtožnica bremeni, da sta z namenom oškodovanja upnikov v sostorilstvu zlorabila institut ustanovitve zemljiškega dolga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje Elizabeti in Zvonetu Štormanu se bo nadaljevalo jeseni.
Gordana Possnig

Sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je na celjskem sodišču začela sojenje nekdanjemu pri nas zelo znanemu gostincu Antonu Zvonetu Štormanu in njegovi hčeri Elizabeti Štorman, ki se morata zagovarjati zaradi poskusa oškodovanja upnikov. Sojenje pa se je zapletlo že pred začetkom. Svojo navzočnost je namreč zaradi zasedenosti opravičila stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas, zaradi zdravstvenih težav ni bilo niti finančne izvedenke Irene Lesjak. Kot priča se je na sodišču tako pojavila le Janja Gradišnik, ki je v letih 2012 in 2013 delala v KBM Leasingu kot pravnica. Ne bivši gostinec ne njegova hči se danes nista zagovarjala. Izkoristila sta pravico do obrambe z molkom, sta pa izjavila, da se bosta zagovarjala v nadaljevanju postopka.

"Skušali smo iti na roko"

Janja Gradišnik je pojasnila, da je bila pogodba o lizingu s Štormanom podpisana, še preden je ona začela delati kot pravnica v KBM Leasingu, in tudi iztekla se je po njenem odhodu. Veliko stvari se ni spomnila, je pa povedala, da se je lizinška pogodba večkrat prekinjala, dejansko pa se nikoli ni prekinila. "Vselej smo, kot tudi v drugih primerih, skušali iti na roko lizingojemalcu," je dejala. Sodnica je nato prebrala njeno izjavo iz preiskave, ko je povedala, da je so bili sestanki med Štormanom in vodstvom KBM Leasing trije, enkrat tudi pri notarju v Šmarju pri Jelšah, in da je bila njegova hči Elizabeta Štorman na sestanku prisotna zato, ker je dobro poznala očetovo finančno stanje. Na sestanku so govorili o zastavitvi nepremičnin (gostilne v Šmarju pri Jelšah). V preiskavi je še povedala, da Štorman ni bil sposoben v celoti plačevati dolgov.

Nepoplačanih ostalo 5,8 milijona evrov

Obtožnica Štormanova bremeni, da sta z namenom oškodovanja upnikov v sostorilstvu zlorabila institut ustanovitve zemljiškega dolga. Marca 2013 je Štorman, ko je bil že nezmožen plačevati obveznosti in ga je NKB Leasing pozval k plačilu obveznosti, na svojih nepremičninah vpisal zemljiški dolg, njegova hči pa je na podlagi tega zemljiškega dolga prijavila fiktivno terjatev v višini 360 tisoč evrov. Če bi jima ta manever uspel, bi bili upniki oškodovani za 155 tisočakov, toliko so bile namreč vredne nepremičnine. Vendar je stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas terjatev prerekala in preprečila oškodovanje. Obtoženi Štorman je 30. aprila 2014 pristal v osebnem stečaju, upnikom pa je ob stečaju ostal dolžan 6,5 milijona evrov. Nepoplačanih je ostalo 5,8 milijona evrov terjatev, postopek je bil novembra lani pravnomočno zaključen.
Sojenje na celjskem sodišču se bo nadaljevalo 2. oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta