Razbili kriminalno združbo, vpleteno v mamilarski posel mednarodne razsežnosti: Z mamili do življenja na veliki nogi

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
08.07.2020 16:09

Gorenjski kriminalisti so prijeli združbo, ki se je na mednarodnem nivoju ukvarjala s pridelavo in preprodajo večjih količin različnih vrst prepovedanih drog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pu Kranj

Gorenjski kriminalisti so razbili kriminalno združbo, ki je bila vpletena v mamilarski posel mednarodne razsežnosti. V več kot pol leta trajajoči preiskavi so zaznali 115 kaznivih dejanj in prejšnji teden zaradi tega ovadili šest naših državljanov. Štiri so privedli pred preiskovalno sodnico okrožnega sodišča v Kranju, ki je za vse odredila pripor.
Kot je razložil šef kranjskih kriminalistov Primož Donoša na današnji tiskovni konferenci, se je šesterica, ki je bila v kriminalni posel vpletena od konec lanskega leta, dogovarjala za preprodajo več kot 50 kilogramov različnih prepovedanih drog, največ konoplje, pa tudi heroina, kokaina, amfetaminov in ekstazija. Preiskovalci odkrili dva prikrita prostora za gojenje konoplje na območju Gorenjske in Ljubljane in prejšnji teden v hišnih preiskavah 30 kilogramov drog tudi zasegli. Konoplja je bila pripravljena za nadaljnjo preprodajo po Sloveniji, Avstriji in Italiji, kjer je imela združba razvite svoje mreže za preprodajo. V Sloveniji bi ta količina konoplje na črnem trgu lahko dosegla ceno 100 tisoč evrov, v Avstriji in Italiji pa bi se vpleteni lahko z njo okoristili še za 50 tisoč evrov več, so izračunali kranjski preiskovalci.
​Eden od pri nas prijetih dela v Avstriji, zaradi česar je mamilarska mreža intenzivno delovala tudi v času varnostnih ukrepov in omejitve gibanja zaradi epidemije koronavirusa. "Osumljenci so denar, ki so ga pridobili od prodaje drog, porabljali za nadstandardni način življenja," je razkril Donoša in dodal, da sta dva od prijetih specialna povratnika, saj sta bila zaradi kaznivih dejanj s področja drog že obravnavana. V sklepni akciji so kriminalisti zasegli tudi več kot 500 sadik konoplje in pripomočke za njeno proizvodnjo ter promet z njo. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je v primeru, ko je dejanje storjeno v hudodelski združbi, predpisana kazen od pet do 15 let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta