Rekordni zaseg mamil: Preko darkneta z drogo zaslužili tri milijone evrov. Največ droge je eden od osumljenih skladiščil v Pesnici

Vesna Lovrec
16.04.2021 18:58
Šef murskosoboških kriminalistov Bojan Rous je na tiskovni konferenci potrdil informacijo, da je pomurskim preiskovalcem ta teden uspel zaseg kar 400 kilogramov različnih drog.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavno skladišče droge je bilo v najetem objektu v kraju Kušernik v občini Pesnica. Foto: PU Murska Sobota
Pu Murska Sobota

Policijska tiskovna konferenca je danes uradno potrdila Večerovo in Vestnikovo informacijo, da so murskosoboški preiskovalci v torek razbili štiričlansko kriminalno združbo, ki je na veliko preprodajala mamila na temnem spletu - darknetu. Šef murskosoboških kriminalistov Bojan Rous je kolege pohvalil, da so v sklepni akciji zasegli okoli 400 kilogramov prepovedanih drog različnih vrst, kar zagotovo spada med rekordne zasege spornih substanc v Sloveniji. Preiskava proti četverici je v Sloveniji potekala 15 mesecev, naša policija pa je intenzivno sodelovala tudi z avstrijskimi, nemškimi in estonskimi varnostnimi organi.

Mamilo pakirali v embalažo prehranskih dodatkov

V torkovi sklepni akciji je sodelovalo 70 policistov in kriminalistov, tri hišne preiskave so opravili na območju mariborske policijske uprave, eno na območju ljubljanske. V četrtek so osumljene, moška in ženski, stare od 28 do 43 let, privedli pred preiskovalnega sodnika. Odločil je, da so vsi zreli za pripor. Trije so v običajnem priporu, za eno osumljenko pa je bil odrejen hišni pripor, je ob našem poizvedovanju pojasnil predsednik murskosoboškega sodišča Branko Palatin. Največ droge, menda blizu 300 kilogramov, so policisti v torek zasegli v občini Pesnica, v kraju Kušernik, kjer jo je v najetem objektu po naših podatkih skladiščil Matej T. Osumljeni je mojster trgovanja s kriptovalutami, tako ni čudno, da je bila valuta za nakup droge izključno bitcoin.

Cena tabletke ekstazija se je gibala od enega do dveh evrov, odvisno od količine nakupa. Foto: PU Murska Sobota
Pu Murska Sobota
Pu Murska Sobota

Na temnem spletu je imel izjemne reference

Ker vpleteni v mamilarski posel droge razen v nekaj posameznih primerih niso izročali osebno, ampak so jo pošiljali v paketih po navadni pošti naročnikom po celem svetu, je bila kriminalistična operacija kljub odrejenim prikritim preiskovalnim ukrepom toliko bolj zahtevna. Poleg tajnega opazovanja, prisluškovanja telefonskim pogovorom in prestreganja elektronske pošte so kriminalisti v preiskavo vključili tudi tajna policijska delavca, ki sta opravila tako imenovani navidezni odkup droge preko temnega spleta. "Storilci so pri storitvi kaznivih dejanj izvajali različne ukrepe, s katerimi so želeli prikriti svoje dejavnosti. Bili so zelo pazljivi, saj so skrbno izbirali embalažo, v kateri so kupcem pošiljali prepovedano drogo, vse z namenom, da bi ostali neopazni. Uporabljali so embalažo, kot da so v njej prehranski dodatki, in jo zapakirali na način, da je bila videti kot originalna," je delovanje četverice povzel Rous. Člani kriminalne združbe so imeli razdeljene vloge. Vodja je prek temnega spleta na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih drog v različnih količinah, za kar je imel objavljen cenik. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi drogami. Skrbel je tudi za nabavo surovin, iz katerih so izdelovali amfetamin, preostali člani združbe pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk. "Prodane droge so bile izjemne kakovosti in čistosti, kar pomeni, da je lahko kupec mamilo razredčeval za nadaljnjo prodajo. Reference prodajalca so bile na temnem spletu izjemne, ocenjene kot zelo dobro," je medijem danes razkril Rous.

Pu Murska Sobota

Kilogram kokaina 40 tisoč evrov

Murskosoboški preiskovalci so ugotovili, da so vpleteni v mamilarski posel v zadnjih treh letih prodali več kot 82 kilogramov spid paste, več kot 65 kilogramov kristalov MDMA ​in večje količine drugih prepovedanih drog: heroina, mefedrona, prepovedane konoplje, kokaina, amfetamina v pasti. "Vodja združbe je med aprilom 2018 in julijem 2020 samo na eni izmed tržnic temnega spleta prodal za več kot 600.000 evrov prepovedanih drog," je poudaril šef pomurskih preiskovalcev. Postregel je tudi s podatkom o ceniku za posamezno drogo. In sicer je združba kilogram kokaina prodajala po 40 tisoč evrov, heroin po devet tisoč evrov, za kilogram metamfetamina je bilo treba plačati 16 tisoč evrov, za tabletko ekstazija od enega evra do dveh, odvisno od količine nakupa, kilogram spid paste pa je stal 1300 evrov. Kriminalna združba je z mamilarskim poslom v žep pospravila najmanj tri milijone evrov, so izračunali preiskovalci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta