Sodišče za zločin na znani plaži Zrće Britanca obsodilo na petindvajset let zapora

Vesna Lovrec
14.05.2020 15:30

Na Hrvaškem odmeva sodba za predlanski zločin na festivalu v Zrćah. Zadrsko sodišče je presodilo, da je Britanca Huga Wilsona umoril rojak Douglas Cane. Ker je z nožem ranil še dva iz Wilsonove družbe, bo sedel še za poskus umora in povzročitev poškodbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Slabi dve leti po hudem zločinu na plaži Zrće na Pagu, v katerem je 27. junija 2018 umrl Britanec Hug Wilson, je zadrsko sodišče njegovega krvnika Douglasa Cana obsodilo na 25 let zapora. Sodili mu niso samo za Wilsonov umor, tožilstvo mu je poleg tega naprtilo še dva zločina, saj je z nožem tistega jutra okoli 5.30 napadel še dva rojaka. Enega od njiju je tako hudo ranil, da je bil tudi on v smrtni nevarnosti, preživel pa po zaslugi hitre medicinske pomoči.

Zanika krivdo

Po poročanju hrvaških medijev je Canu v Zadru sodil senat pod predsedovanjem sodnice Sandre Radanović. Odločitev o krivdi za umor, poskus umora in povzročitev hude poškodbe je sodnica poleg pričevanj očividcev oprla predvsem na materialne dokaze, tudi posnetke varnostnih kamer, na katerih se vidi, kako se je obtoženi sprl z Wilsonom in ga šest sekund po tem, ko je oškodovanec zapustil klub Kalypso, zabodel v prsni koš. Wilson se je zgrudil, na pomoč mu je pritekel Britanec s priimkom James in jo skupil tudi on, vendar kot rečeno, je po zaslugi hitre medicinske intervencije napad preživel. Z ostrim predmetom, podobnim nožu, je v nogo zabodel in hudo ranil tudi Daniela Dedesa. Zadrsko sodišče je tako Canu za umor Wilsona določilo kazen 17 let zapora, osem let za poskus umora in dve leti za povzročitev hude poškodbe, nakar mu je danes izreklo enotno kazen 25 let zapora. Na zadnjem zaslišanju je Cane kljub trdnim dokazom proti njemu krivdo zanikal, češ da mu je žal za smrt pokojnika in poškodbe drugih dveh, a da tega ni storil on. Izpovedal je, da so vse obtožbe neutemeljene in da posnetki video nadzora pred nočnim klubom Kalypso, kjer se je zgodil zločin, nimajo nobene zveze z njim. Tako je pričakovati, da se bo zoper sodbo pritožil.

Prijeli so ga na letališču

​Vsi vpleteni v krvavi incident so bili predlansko poletje na festivalu Hideout, vendar je preiskava pokazala, da na priljubljeni festival elektronske glasbe niso prišli z namenom, da bi se zabavali, pač pa da bi služili s prodajo mamil. In prav to je bil domnevno razlog za spor med dvema tolpama. Cane je s svojimi pajdaši pred klubom počakal skupino, kateri je pripadal Wilson, obračunal z njim in še dvema. "To je bil izjemno bliskovit obračun," je na dan umora za medije dogajanje opisal predstavnik policije Željko Prša in potrdil, da je imel morilec na begu s prizorišča "pomočnika", ki ga je s plaže odpeljal na motorju. Tistega dne se je zdelo, da se je morilec vdrl v zemljo. Policisti so preiskali sleherni kotiček na otoku, ustavili so vsako vozilo, ki je zapuščalo otok Pag, a ga niso našli. Zavedajoč se, da so ga pri dejanju najbrž posnele kamere, si je Cane na begu obril glavo, vendar mu to ni pomagalo. Policija je že na dan umora vedela, kdo bi utegnil biti morilec in zoper njega razpisala iskanje. Tako se je zgodilo, da je dan po umoru sam padel v roke policiji, ko je poskušal v domovino pobegniti z letališča Resnik pri Splitu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta