Sojenje za smrt v hudih mukah: Najprej kadrovske težave, nato tehnične

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.04.2022 16:56

Obtoženih umora Stanislava Knafla iz ljubljanskega zapora, kjer so v priporu, niso mogli pripeljali na sodišče, sojenje prek načrtovane videokonference pa ni bilo mogoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Mihael Grm je na sodišču povedal, da naj bi bili na zaslišanju pred policijo po aretaciji kriminalisti do njega nasilni.
Luka CJUHA/Dnevnik

Na nadaljevanju sojenja za brutalni umor 77-letnega Stanislava Knafla, kjer na zatožni klopi sedijo štirje obtoženi, 24-letni Marjan Brajdič, 21-letni Marjan Grm, njegov brat, 19-letni Mihael Grm, in njun 23-letni bratranec Marko Belcl, se je že takoj na začetku zapletlo. Sodnica Maja Povhe je povedala, da iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana, kjer so vsi obtoženi v priporu, niso mogli zagotoviti dovolj pravosodnih policistov, da bi vse obtožene pripeljali na sodišče, zato bo sojenje potekalo prek videokonference. Sojenje naj bi tako obtoženi spremljali iz pripora. V sodni dvorani pa so sedeli njihovi zagovorniki in tožilka Petra Vugrinec.

Na takšno obliko sojenja je imel pripombe odvetnik Marko Makuc, ki zastopa Marjana Grma. Dejal je, da je žalostno, "da država že več let ne zmore zagotoviti zadostnega števila pravosodnih policistov za privedbo obtožencev na sodišče" ter da gre za "znano in ponavljajočo se težavo". Poleg tega je stavba ljubljanskega zapora v Povšetovi ulici od sodne stavbe v Tavčarjevi ulici oddaljena le slabe tri kilometre, je dejal. Makuc je opozoril še, da je takšen način, pri katerem obtoženi ne sedijo skupaj s svojimi odvetniki v istem prostoru, kjer imajo ves čas sojenja možnost posveta, lahko škodljiv za obtožene z vidika zagotavljanja pravice do obrambe.

Kljub pomislekom odvetnika Makuca je sodnica Maja Povhe sklenila, da bo sojenje potekalo prek videokonference. Vendar ko naj bi se sojenje končno začelo, se je videopovezava z ljubljanskim zaporom prekinila. In znova je ni bilo več mogoče vzpostaviti, zato je sodnica lahko le zaključila, da se glavna obravnava ne bo opravila. Dodala je še, da so tehnična sredstva v sodni dvorani, kjer je potekalo sojenje, nova, a so pogosto težave z vzpostavitvijo internetne povezave. Sodnica je na današnjo obravnavo povabila pet prič, tri so se opravičile, kriminalista Pavleta Povirka pa ni bilo in tudi opravičil se ni. Njegovo zaslišanje je predlagala obramba, saj sta obtožena Mihael Grm in Marjan Brajdič na sodišču povedala, da naj bi ju bili kriminalisti na zaslišanju tepli.

Na sodišče je danes prišel tako le policist Mitja Sušnik s Policijske postaje Ljubljana Vič, ki je bil nato zaslišan izven glavne obravnave. Policist je povedal, da je bil približno teden dni pred Knaflovim umorom s kolegi v patrulji, ko so ustavljali sumljive avtomobile, saj so iskali osumljence več tatvin na območju njihove policijske postaje. S kolegom sta na območju Škofljice ustavila avtomobil, ki je bil umazan. V njem so sedele tri osebe. Potem ko so mu izročile osebne dokumente, sta s kolegom prek radijske zveze preverila, kdo so te osebe. Dobila sta informacijo, da so policiji že znane, torej tako imenovane operativno zanimive osebe, ki jih je policija že poznala iz prejšnjih postopkov. V avtomobilu so sedeli obtoženi Belcl, Mihael Grm in Brajdič, v njem pa sta policista opazila še tri radijske zveze in podkape, ki so imele le izrez za oči. Po končanem postopku sta policista voznika in sopotnika spustila naprej, o dogodku in opažanjih pa napisala uradni zaznamek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta