Sojenje zaradi uboja: Utopitev v Dravi pred novim senatom

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
09.07.2020 17:57

Peter Vravnik je prijatelja Martina Rogino potisnil s čolna v deročo Dravo. Ker Rogina ni znal plavati, je utonil. Vravnika je sodišče v Slovenj Gradcu obsodilo zaradi uboja, a je bila sodba razveljavljena. Zdaj mu sodijo v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Vravnik je bil zaradi poskusa uboja in povzročitve lahke poškodbe nepravnomočno obsojen na šest let in dva meseca zapora. Zdaj mu sodijo (le) za uboj, ker je Janko Helbl, ki ga je obtoženi poškodoval, umaknil predlog za pregon. 
Vesna Lovrec

Prihodnji teden bo minilo pet let od utopitve 33-letnega Martina Rogine. Sojenje domnevno odgovornemu za njegovo smrt se je pričelo že dva meseca po tragediji, a primer še ni dočakal pravnomočnega epiloga. Uboja je obtožen danes 51-letni Peter Vravnik iz okolice Dravograda. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu ga je že decembra 2017 spoznalo za krivega in ga obsodilo na šest let in dva meseca zapora, vendar sodba zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka ni obstala. Višji sodniki v Mariboru so presodili, da v kazenskem spisu ne bi smelo biti uradnega zaznamka o zaslišanju osumljenca takoj po prijetju, saj je potekalo brez prisotnosti odvetnika, obramba za takšno kaznivo dejanje pa je obvezna. Primer se je tako vrnil na začetek, pred spremenjeni sodni senat. Ker na sodišču v Slovenj Gradcu ni bilo več na voljo kazenskega sodnika, ki bi lahko prevzel zadevo, saj so se z Vravnikovim primerom v določeni fazi postopka do razveljavitve sodbe srečali že prav vsi, so sojenje preselili na okrožno sodišče v Mariboru.

Zvočni posnetki v uničenje

Pričelo se je novembra lani, primer so dodelili sodnici Maši Blažeka, a je Vravnikov zagovornik Tomaž Rotovnik že po prvem naroku dosegel njeno izločitev. Opozoril je na okoliščino, da čeprav je sodišče uradni zaznamek izločilo iz spisa, so še vedno bili v njem zvočni posnetki, ki so se nanašali na to sporno policijsko zaslišanje, na izpovedi obtoženega v tej zvezi pred preiskovalno sodnico in na obravnavi v Slovenj Gradcu. Odvetnik je vztrajal, da bi morali biti ti dokazi uničeni. Predsedujoča senatu Maša Blažeka mu je pritrdila in o zapletu obvestila vrhovno sodišče, ki je edino pristojno za izločitev delov posnetkov iz osnovnega sistema. Ker se je seznanila z dokazi, ki ne bi smeli biti v spisu, se je tudi ona izločila iz postopka. V sredo se je tako sojenje za Vravnika formalno pričelo znova, pred spremenjenim senatom, ki mu sedaj predseduje sodnica Mateja Kamenšek Gornik.

Čoln je bil od pokojnega Martina Rogine. Preiskovalci so čoln privezanega našli dva dni po tragediji, v njem je bila tudi kapa, ki jih je vodila do Petra Vravnika. 
Jurij Berložnik

Za zdaj se brani z molkom

Na sojenju v Slovenj Gradcu se je Vravnik izmotaval, da prijatelja ni imel namena ubiti, temveč da se je tragedija zgodila med prerivanjem, ki ga je začel Rogina. Tokrat je spremenil obrambno taktiko. Za zdaj se brani z molkom, zagovarjal se bo šele po vseh (drugih) izvedenih dokazih. Prvi dokaz, ki ga je sodišče izvedlo v sredo, je bilo neposredno zaslišanje Janka Helbla, ki pa dogodka nima več prav v dobrem spominu. Odvetnik Rotovnik je hotel od njega izvedeti, kako je bilo videti potiskanje na čolnu, kolikokrat je Rogina sunil Vravnika in obratno. Jasnega odgovora Helbl ni dal, dejal je le, da vztraja pri tem, kar je že povedal. Na prvem sojenju je pričal, da je Vravnik Rogino potisnil večkrat.
Sojenje se bo nadaljevalo septembra z zaslišanjem še četrtega izvedenca psihiatrične stroke. Mnenja prvih treh glede prištevnosti obdolženega so se razlikovala, odvetnik Rotovnik pa je imenovanje novega predlagal tudi zato, ker so prvi trije mnenje prav tako spisali na podlagi sodnega spisa, v katerem so bili tudi zdaj že umaknjeni dokazi. Sodni senat je temu predlogu sledil, z njim se je strinjalo tudi tožilstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta