Strelcu s Titove bodo sodili znova

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
06.09.2019 18:11

Senad Softić je priznal, da je Rada Mitrovića umoril iz maščevanja, a so višji sodniki sodbo razveljavili. Na zatožno klop bo spet sedel 16. septembra, če ne bo obsojen do 30. oktobra, se bo branil s prostosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obsodbo na 26 let zapora je Senad Softić pozdravil z dvignjenim palcem, nakar se je pritožil in dosegel njeno razveljavitev.
Andrej Petelinšek

Mesec pred drugo obletnico strašanskega zločina na Titovi cesti v Mariboru je družino ustreljenega Rada Mitrovića dosegla vest, da so višji sodniki razveljavili sodbo njegovemu krvniku Senadu Softiću. Da je Mitrovića umoril iz maščevanja, je priznal takoj ob aretaciji, to ponovil pred preiskovalno sodnico in enako rekel tudi sodnici Andreji Lukeš, ko je 4. januarja lani sedel na zatožno klop. Priznal je vse, kar mu je šef mariborskega tožilstva Darko Simonič očital v obtožbi, in prikimal sodnici, da je priznal prostovoljno, da razume posledice priznanja in da ve, da tega ne more več preklicati. Dejanja takrat ni obžaloval, opravičil se je le moškemu, ki ga je lažje poškodovala ena od 28 krogel, namenjenih Mitroviću, in ženski, katere avtomobil je zadel pomotoma.

Sprejetje priznanja bi morala sodnica preklicati

Ponosno je Softić stal v sodni dvorani tudi 14. februarja letos, ko ga je sodnica Lukeševa po rekordno dolgem predobravnavnem naroku zaradi umora in povzročitve splošne nevarnosti obsodila na enotno kazen 26 let zapora. Ali je njegovo priznanje podprto z dokazi v spisu, je na naroku za izrek kazenske sankcije tehtala 13 mesecev, zdaj pa je z višjega sodišča priletel očitek, da bi moralo prvostopenjsko sodišče svoj sklep o že sprejetem priznanju krivde preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi. Višji sodniki Zdenka Klarič, Barbara Debevec in Miro Lešnik so zaradi "bistvene kršitve določb kazenskega postopka" sodbo razveljavili v celoti in primer vrnili na prvo stopnjo pred drugega sodnika.

V avtomobil je s pištolama sprožil 28-krat.
Igor Napast
Igor Napast

Sodišče zapravilo veliko časa

Poleg sosedov in prijateljev obtoženega in umorjenega je Lukeševa v postopku neposredno zaslišala tudi strokovnjake, ki so ocenjevali obtoženčevo duševno zdravje. Obveljalo je mnenje, da je Softić dejanje storil v stanju čiste prištevnosti in da je bila zmanjšana (ne bistveno) samo njegova zmožnost obvladovanja. Ko je zagovornica Kompara dan pred izrekom sodbe sodišču predlagala, naj angažira še sedmega izvedenca, je višjemu tožilcu Darku Simoniču prekipelo. Odvetnici je očital, da zavlačuje postopek z namenom, da bi preteklo dve leti od vložitve obtožnice, in bi sodišče moralo Softića izpustiti na prostost. "Obdolženi je v priporu od 4. oktobra 2017 in vsi vemo, kako dolgo je lahko tam," tožilec ni skrival svoje sumničavosti do strelca, ki bi lahko pobegnil v domovino Črno goro, zato je v sklepni besedi sodišču predlagal, da obtoženemu podaljša pripor. "To odpade. Ne nameravam bežati," se je Softić zaradi tožilčevih besed delal užaljenega v sodni dvorani. Njegova odvetnica pa je v sklepni besedi pripomnila: "Obtoženi se zaveda in sprejema, da bo kaznovan. Poudarja tudi, da izrecno nasprotuje temu, da bi se mu odpravil pripor." Ko ga je 14. februarja letos obsodila na 26 let zapora, je Lukeševa Softiću pripor podaljšala do pravnomočnosti sodbe. Vendar sodba ni postala pravnomočna, v tem primeru pa se je zapravilo že toliko časa, da se je obtoženemu začela nasmihati prostost. Sodnica Maša Blažeka, ki ji je sodišče dodelilo ponovljeni postopek, je pred izjemno težko nalogo. Narok za Softića je razpisala hitro, že za 16. september, vendar skoraj ni mogoče pričakovati, da bo postopek do sodbe pripeljala do 30. oktobra, ko bosta pretekli dve leti od vložitve obtožnice. Če sodbe do takrat ne bo, se bo Softić, ki je priznal, da je Mitroviću vzel življenje, za tako hud zločin smel braniti s prostosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta