Tožba: Mariborski nevrologi ignorirajo urgence sodnice

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.02.2022 07:00

Sodišče bo v pravdi med starši pokojnega Sebastiana Ojsterška in Komisijo za fakultetna izvedenska mnenja mariborske medicinske fakultete, ki ne izdela izvedeniškega mnenja v tej zadevi, moralo nekako presekati nastali zaplet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sebastianova starša Urška Trotovšek in Damijan Ojsteršek se za tožbo proti UKC Ljubljana sploh ne bi bila odločila, če bi v bolnišnici priznali napako in se jima opravičili za smrt sina.

Robert BALEN

Pred skoraj desetimi leti je v bolnišnici umrl komaj 23-letni Sebastian Ojsteršek iz Rimskih Toplic. Njegova starša Damijan Ojsteršek in Urška Trotovšek sta prepričana, da bi bil njun edinec še vedno živ, če med njegovim zdravljenjem v UKC Ljubljana zdravniki ne bi bili naredili napak oziroma bi bili ob zapletih pravočasno ukrepali. Njegovo življenje je ugasnilo 1. aprila 2012 v celjski bolnišnici, kamor so ga premestili iz UKC Ljubljana. Sebastianova starša že več let iščeta pravico na sodišču, saj tožita UKC Ljubljana in od bolnišnice zahtevata 60.000 evrov. "Za tožbo se sploh ne bi bila odločila, če bi v UKC Ljubljani priznali napako in se nama opravičili za smrt najinega sina. Tega pa vse do danes niso storili in to naju z Urško najbolj boli, "pravi Sebastianov oče Damijan Ojsteršek. Sojenje poteka na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča pred sodnico Doris Jarc, ki je januarja 2019 v tej zadevi že izdala sodbo, višje sodišče jo je razveljavilo, zato se je sojenje januarja 2020 znova začelo. Vendar se sojenje ni nadaljevalo od julija lani, ko je sodnica Komisiji za fakultetna izvedenska mnenja na medicinski fakulteti mariborske univerze naložila izdelavo mnenja glede tega, kaj je bil vzrok za smrt 23-letnika oziroma ali je bila njegova smrt posledica nepravilnega ravnanja zdravnikov. Vendar komisija kljub več urgencam sodnice mnenja še ni izdelala.

Nihče ni pripravljen izdelati mnenja

V prvi sodbi je sodnica Doris Jarc presodila, da so zdravniki UKC Ljubljana storili strokovno napako, zaradi katere je Sebastian po tistem, ko so ga prepozno oživljali, ostal v vegetativnem stanju. Zato so imeli starši zakonsko podlago, da bi od UKC Ljubljana prejeli odškodnino, je odločila sodnica. Sodišče bi moralo le še odločiti o višini odškodnine, vendar se je na sodbo na višje sodišče pritožil UKC Ljubljana in pravda se je januarja 2020 začela znova. Višji sodniki so v razveljavljeni sodbi sodišču naložili, da mora sodišče odgovoriti na eno glavnih vprašanj, in sicer, ali je bil specialist otorinolaringolog (ORL) poklican ob pravem času oziroma dovolj zgodaj, da zaradi nevzpostavljene dihalne poti ne bi prišlo do sekundarnega srčnega zastoja (ta pa je povezan s poslabšanjem zdravstvenega stanja). Prvostopenjsko sodišče je protipravnost ravnanja zdravstvenega osebja utemeljilo s prepoznim klicem specialista ORL na pomoč pri vzpostavljanju dihalne poti.

Zato je sodnica za izvedensko mnenje zaprosila Komisijo za fakultetna izvedenska mnenja mariborske medicinske fakultete. Sodišče namreč zanima, ali so zdravniki v UKC Ljubljana v poteku zdravljenja storili strokovno napako. In če so jo, ali je ta vplivala na tragičen izid Sebastianovega zdravljenja oziroma ali bi do takšnih poškodb prišlo, če te napake ne bi bilo. Ker komisija še vedno ni izdelala mnenja, je sodnica na komisijo pred tremi tedni poslala dopis - pisala je tudi novembra in decembra lani -, naj vendarle že izdelajo zahtevano izvedensko mnenje. Sodnica je v zadnjem pisanju komisijo tudi posvarila, da bo, če v petih dneh od prejema dopisa ne bo prejela izdelanega mnenja, sledil plačilni nalog višini 1300 evrov. Kot nam je povedala Urška Trotovšek, komisija še vedno ni izdelala zahtevanega mnenja. Kako bo sodišče rešilo omenjeni zaplet glede izdelave izvedenskega mnenja, za zdaj ni znano. Je pa že lani avgusta Andrej Čretnik, predsednik Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, sodnici Doris Jarc sporočil, "da nobeden od kompetentnih nevrologov, zaposlenih v UKC Maribor, in tudi tisti, s katerimi bolnišnica sodeluje, ni pripravljen prevzeti izdelave izvedenskega mnenja v omenjeni zadevi, zato komisija ne more izdelati zahtevanega mnenja".

Po posegu ostal v vegetativnem stanju

Sebastian Ojsteršek je umrl 1. aprila 2012. Starša sta prepričana, da bi bil še vedno živ, če med njegovim zdravljenjem v UKC Ljubljana zdravniki ne bi bili naredili napak oziroma bi bili ob zapletih pravočasno ukrepali. Ojsterška so konec leta 2011 hospitalizirali zaradi odstranitve nedelujoče ledvice. Po operaciji se je zapletlo, dobil je pljučnico in premestili so ga v enoto intenzivne terapije infekcijske klinike. Ker bi sicer ostal brez kisika, so ga morali intubirati.

Pljučnica je bila pozdravljena, rana zaradi operacije zaceljena, zato so zaposleni odstranili cevko. Potem je imel Sebastian 21. decembra težave z dihanjem, zdravnik Primož Karner se je zaradi inspiratornega stridorja odločil, da bolnika intubirajo. Ko je vstavil laringoskop oziroma odmaknil jezik, je opazil hud edem. Na pomoč je poklical kolega Matjaža Jereba - oba sta z infekcijske klinike -, da je opravil perkutano traheotomijo. Žal pa je bila ta opravljena prepozno in je Sebastian, ki so ga tedaj zdravniki sicer rešili, ostal v vegetativnem stanju. Umrl je 1. aprila 2012, ko so ga premestili v celjsko bolnišnico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta