Trgovanje s kamagro: Po odmevnem prijetju jim grozi le leto zapora

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.05.2020 17:50

Pet let po aretaciji dveh celjskih policistov, osumljenih trgovanja s kamagro, različico viagre za spodbujanje spolne moči, se zoper vpletene v afero sojenje na ptujskem sodišču še ni sklenilo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Iz prisluhov je razvidno, da je moj klient preverjal, ali sta kamagra ali siagra prepovedani in ali škodita zdravju, pa tega ni nikjer zaznal," odvetnik Janez Šaloven brani nekdanjega policista Franca Mikoliča. 
Gordana Possnig

Pred skoraj petimi leti smo v Večeru poročali o dveh policistih s Policijske uprave Celje, ki sta morala v pripor, ker naj bi bila prodala nekaj škatlic kamagre, različice viagre za spodbujanje spolne moči, ki v Sloveniji ni registrirana kot zdravilo in se je ne dobi na recept. Pri tem pa se nista denarno okoristila. Policist s Policijske postaje Rogatec je zaradi hude osebne stiske v mariborskem priporu storil samomor. Drugi, o katerem smo tedaj poročali, je Franc Mikolič. Priprt je bil dva meseca, danes ni več policist, saj je po prijetju izgubil službo.
Tožilka Andreja Žvanut iz posebnega specializiranega državnega tožilstva za pregon uradnih oseb s pooblastili je zoper Mikoliča predlagala podaljšanje pripora, a zunajobravnavni senata mariborskega okrožnega sodišča predlogu ni sledil. To je bil prvi primer v Sloveniji, ko je bil nekdo zaradi očitka preprodaje kamagre v priporu. Še posebej zanimiva je bila okoliščina, da sta v priporu pristala policista, za domnevne dobavitelje kamagre pa tožilstvo ni terjalo tega ukrepa. Primer je spomladi 2015 zelo odmeval. Na eni strani zato, ker sta bila aretirana policista, na drugi pa zato, ker je bil pripor odrejen zaradi trgovanja s kamagro, ki takrat ni bila na seznamu prepovedanih substanc. Danes, skoraj pet let po aretaciji, se zdi, da se je na primer pozabilo, čeprav sojenje še vedno poteka in se po besedah zagovornika Matjaža Šalovena, ki brani nekdanjega policista Mikoliča, počasi le bliža koncu.

Zaradi prodaje in nakupa nekaj škatlic kamagre sodijo četverici na ptujskem okrajnem sodišču
Neznan

Malomarnost morda, ne pa naklep

Tožilka je vpletenim sprva očitala kaznivo dejanje proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje, za kar je predpisana kazen do osem let zapora, kasneje pa očitek nekoliko omilila. Ko so namreč sodniki Mikoliča julija 2015 izpustili iz pripora, za katerega je njegov odvetnik Šaloven ves čas trdil, da je nezakonit, je zunajobravnavni senat (ki je odločal tudi o zahtevi za uvedbo preiskave) tožilko opozoril, da je treba prvotno kvalifikacijo kaznivega dejanja spremeniti. Odločilno za to je bilo mnenje sodnega izvedenca Joška Osrednikarja, ki je ocenil, da ni dokazov o škodljivosti kamagre, čeprav lahko pride do morebitnih zdravstvenih težav uživalca, če ima težave s srcem, ledvicami ... Poleg tega je Mikolič ves čas navajal, da ni vedel, da bi bila kamagra škodljiva zdravju, o tem se je pozanimal pri dobaviteljih, veliko pa je o kamagri prebral tudi na spletu in nikjer ni zasledil informacij o njeni škodljivosti. Zato mu ni mogoče oči tati naklepa, da je vedel, da prodaja nevarno snov, poleg tega je kamagro tudi sam užival, so v sklepu o odpravi pripora tedaj zapisali sodniki. Mikoliču je zato, če že, mogoče očitati zgolj storitev kaznivega dejanja iz malomarnosti, so zapisali sodniki v zunajobravnavnem senatu. In tožilka je navodilu sledila. Proti četverici, ki zdaj sedi na zatožni klopi, je vložila obtožni predlog, v katerem vpletenim ne očita več naklepa, ampak da so iz malomarnosti prodajali in dajali v promet zdravila in druga sredstva za zdravljenje, ki so škodljiva zdravju. Za to dejanje jim grozi največ eno leto zapora.

Škatlica kamagre deset evrov

​Poleg 40-letnega Mikoliča na okrajnem sodišču na Ptuju sojenje poteka še zoper 45-letnega Boštjana Bezjaka, Ptujčana, ki živi na Nizozemskem, 51-letnega Janeza Lipnika iz Rogaške Slatine in 41-letnega Davida Adamiča iz okolice Celja. Lipnik in Bezjak naj bi bila sporno kamagro v škatlici ali kot gel prodajala Mikoliču. On pa naj bi bil kamagro, gre za nekaj škatlic, v katerih so štiri tablete in nekaj vrečic gela Kamagra, prodal naprej svojim prijateljem in znancem, tudi Adamiču. Škatlica kamagre je stala deset evrov, vrečica gela pa od deset do dvanajst evrov, toliko je kamagra stala tudi, če jo je kupec sam naročil prek interneta.
Tožilka v obtožnem predlogu vztraja, da so obtoženi trgovali s kamagro, ki v Sloveniji ni registrirana kot zdravilo, saj vsebuje snov sildenafil, ki je namenjena zdravljenju motnje erekcije. Sildenafil je snov, ki se jo predpisuje le na zdravniški recept in se jo uporablja le pod nadzorom zdravnika. Če zdravniškega nadzora ni, lahko pride pri uživalcih do nezaželenega učinka, kot so nizek krvni tlak, rdečica, glavobol, bolečine v križu, motnje vida in drugo, ali celo do hudih zdravstvenih posledic, kot so trajna impotenca, trajna izguba vida, motnje delovanja srca in drugo. Izvedenec Joško Osrednikar v svojem izvedenskem mnenju piše, da snov sildenafil sicer ni absolutno škodljiva, je pa lahko škodljiva, odvisno od pogostosti jemanja in zdravja uporabnika. Obtoženi se na sodišču zagovarjajo, da niso vedeli, da gre pri kamagri - nekateri so jo tudi sami uživali - za prepovedano in nevarno snov, saj to ni bilo nikjer uradno navedeno, prav tako ni bilo mogoče o nevarnosti in škodljivosti kamagre prebrati na svetovnem spletu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta