V afari tehnični pregledi se jih je 11 pokesalo in priznalo krivdo

Tina Recek Tina Recek
10.07.2020 18:00

Tehničnima preglednikoma, ki sta na cesto spuščala tehnično pomanjkljive avtomobile, pogojna kazen z dolgo preizkusno dobo. Na pogojno kazen obsojeni tudi dajalci podkupnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tehnična preglednika vozil sploh nista pregledala ali sta na stezo postavila drugo vozilo in njegove meritve uporabila pri vozilu, katerega pregled sta formalno opravljala. Fotografija je simbolična. 
Igor Napast

Enotno kazen treh let je danes ljubljansko okrožno sodišče prisodilo Stevici Nikoliću in Damijanu Žontarju zaradi jemanja podkupnine in ponareditve uradnih listin v aferi s tehničnimi pregledi. Pri čemer jima je naložilo še plačilo denarne kazni, prvemu 5300 evrov, drugemu 4900 evrov. A za rešetke jima ne bo treba, če v osmih letih ne bosta storila novega kaznivega dejanja. Dvojica je krivdo priznala že na predobravnavnem naroku, pokesalo se je še devet soobtoženih in skupno vsem enajstim je danes sodišče izreklo sodbo. Trije niso priznali krivde, to so Milenko Nakardić, Valentin Mihelič in Milan Đukić. Zoper njih bo steklo klasično sojenje.
Očitki segajo v začetek leta 2016. Nikolić in Žontar sta kot tehnična preglednika pri podjetju Produkt v ljubljanskih Mostah v zameno za denar - zneski so se vrteli od petih do najmanj desetih evrov, nekaj denarja je šlo tudi posredniku Iliju Grabovičkiću (za kar je bil leta 2017 že obsojen na dve leti zaporne kazni in tri tisoč evrov stranske denarne kazni) - potrdila, da je bil opravljen tehničnih pregled vozil in da so tehnično brezhibna, čeprav to niso bila, in na ta način omogočila registracijo vozil. Pri svojem početju vozil sploh nista pregledala - ali ne v celoti ali pa sta na stezo postavila drugo vozilo in njegove meritve uporabila pri vozilu, katerega pregled sta formalno izvajala. V dobrih 14 dneh, kolikor so trajali prikriti preiskovalni ukrepi policije, sta za ustrezna označila dvanajst vozil. In kakšne napake so imela vozila? Pogosta napake so bile neučinkovita parkirna zapora, neustrezna usmeritev žarometov, emisije motorja so presegale predpisano vrednost, pomanjkljiva osvetlitev zavornih luči, manjkajoče žarnice, neustrezen komplet prve pomoči ...

Nista vedela, da bo nastal problem

"Žal mi je za svoja dejanja. Nisem imel namena kogarkoli ogrožati v prometu in nisem vedel, da bo iz tega nastal problem, predvsem zaradi minimalne nagrade, ki sem jo prejel," je pred izrekom sodbe nagovoril sodišče Nikolić in zaprosil za nižjo kazen. Kot razlog je navedel, da je žena izgubila službo in da je edini, ki preživlja družino. Za nižjo denarno kazen se je zavzel še Žontar, rekoč, da skrbi za babico in da ga v bližnji prihodnosti čaka operativni poseg, posledično daljša bolniška odsotnost in zato izpad dohodka. Tudi on je obžaloval svoje dejanje, "ni vedel, da bo iz tega nastal gromozanski problem", in zagotovil je, da kaznivih dejanj ne bo več ponavljal. Pri tem je dodal, da je avtomehanik in da ima zato dovolj izkušenj, da ve, kdaj gre za kritično napako na vozilu. Ko je torej ugotovil napake, je stranki dejal, naj jih popravi ob naslednjem servisu. Stranke so bile za to hvaležne in so mu izročile manjše zneske. "Sedaj vem, da se ne sme vzeti niti cent," je dodal Žontar.
Današnjega naroka za izrek kazenske sankcije sta se udeležila še Dževad Kovačević in Dževad Adrović, a nista imela ničesar povedati, preostali skesanci pa niso prišli na sodišče.

Ničelna toleranca do korupcije

Poleg dvojice - sodnica Jasmina Javornik je sledila tožilskemu predlogu in jima ni izrekla nižje kazni - je sodnica obsodila Dejana Zekirova zaradi pomoči pri jemanju podkupnine, dobil je pogojno kazen enega meseca zapora z enoletno preizkusno dobo in sto evrov denarne kazni. Prav tako so jo s pogojnimi obsodbami odnesli Dževad Kovačević, Samir Durmić, Dževad Adrović, Goran Đurđević, Uroš Spasić, Vasja Žunko, Špela Kovačič in Mirvad Džafić, ki jim je tožilstvo očitalo dajanje podkupnine oziroma dajanje daril. Izrečene kazni so se gibale od enega do največ treh mesecev zapora z enim letom oziroma letom in pol preizkusne dobe. Vsem pa je sodišče naložilo še denarne kazni v višini od 150 do 300 evrov.
"Sodišče in družba morata imeti ničelno toleranco do korupcijskih kaznivih dejanj. Čeprav sta prejela okoli 70 evrov, sta izvajala kazniva dejanja na področju, kjer lahko imajo širše posledice," je sodnica dejala za Nikolića in Žontarja ob kratki razlagi sodbe in nadaljevala s podobnimi besedami, rekoč, da ima spraviti na cesto tehnično pomanjkljivo vozilo lahko zelo hude posledice za varnost v prometu.
Ker so se obtoženi oziroma obramba in tožilstvo odpovedali pravici do pritožbe, je sodba postala pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta