Vsi potniki na letalu, ki je vzletelo z mariborskega letališča, so umrli

A.L., STA
21.05.2023 07:54

Letalo, ki je bilo po informacijah medijev registrirano na Nizozemskem, je vzletelo z mariborskega letališča, kamor naj bi priletelo iz Avstrije, namenjeno pa je bilo v Pulj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Hrvaškem so včeraj zvečer po večurni iskalni operaciji, v kateri je ob podpori vojaškega helikopterja sodelovalo okoli 120 oseb, našli ostanke športnega motornega letala Cirrus 20, ki je sredi dneva med letom iz Maribora v Pulj izginilo z radarja.

Ekipa gorskih reševalcev je ostanke našla na težko dostopnem gozdnatem območju pri vzpetini Mali Makovnik v Karlovški županiji, tik ob meji z Ličko-senjsko županijo, je objavila hrvaška gorska reševalna služba.

Območje so zavarovali, včeraj zvečer so opravili ogled, danes se je začela preiskava. Po mnenju glavnega letalskega preiskovalca Danka Petrina je slednjo bolje opraviti podnevi. Vsi potniki na letalu naj bi umrli, danes poroča hrvaški Index. Ostala je "le močno poškodovana lupina, ki jo je poleg mehanskih poškodb uničil tudi ogenj." Vzrok strmoglavljenja še ni znan, je še dodal Petrin. "Dobiti moramo podatke kontrole letov, komunikacijo, ki so jo imeli s pilotom, radarske in druge podatke, šele nato bomo imeli celovito sliko in, upam, odgovor na vprašanje, kaj in zakaj se je zgodilo."

Letalo, ki je bilo po informacijah medijev registrirano na Nizozemskem, je vzletelo z mariborskega letališča, kamor naj bi priletelo iz Avstrije, namenjeno pa je bilo v Pulj. Okoli 12.30 ure je nad območjem med obema omenjenima županijama izginilo z radarja.

Pristojni so sprožili obsežno iskalno akcijo, v kateri je ob podpori helikopterja hrvaške vojske in brezpilotnih letalnikov sodelovalo okoli 120 oseb - pripadniki civilne zaščite, policisti, reševalci postaj gorske reševalne službe iz Karlovca, Gospića, Ogulina in Zagreba ter lokalni gasilci.

Iskanje je potekalo na gozdnatem in neprehodnem terenu, oteževalo ga je deževno in megleno vreme. Na območju bi lahko bile tudi še mine iz časov vojne v 90. letih minulega stoletja, kar je sodelujočim omejevalo manevrski prostor.

Uradnih informacij o osebah, ki so bile v letalu ni. Po neuradnih informacijah portala Telegram pa je šlo za tri osebe, vsi naj bi bili Nizozemci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta