Zaradi hitrosti letos na naših cestah že toliko žrtev kot lani

06.08.2021 17:31
V ponedeljek se začne akcija Hitrost, v kateri bodo policisti izvajali aktivnosti, povezane z umirjanjem prometa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Foto: Tit KOŠIR
Tit Košir

Prevelika hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Zato Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo v ponedeljek začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 15. avgusta letos.

Do 15. julija letos je bilo na naših cestah 1335 prometnih nesreč zaradi prevelike hitrosti, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko smo zabeležili zaradi prehitre vožnje 1406 nesreč. Skoraj polovica teh nesreč, 660, se je zgodila med petkom in nedeljo. "A zelo skrb vzbujajoče so najhujše posledice teh prometnih nesreč - letos namreč zaradi prevelike hitrosti beležimo že 26 smrtnih žrtev, skoraj toliko, kot v celotnem lanskem letu, ko je umrlo 27 ljudi," pojasnjujejo na AVP. Med temi smrtnimi žrtvami je bilo letos največ, kar sedem, voznikov motornih koles, pet voznikov osebnih avtomobilov, štirje pešci, ki prometne nesreče, v kateri so umrli, niso povzročili. Med žrtvami so bili tudi štirje vozniki tovornih vozil, dva potnika ter po en voznik mopeda, štirikolesnika, traktorja in en kolesar.

Do 20. julija je bilo kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju ugotovljenih 74.522 kršitev s področja hitrosti, to je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju lani. Kršitve cestnoprometnih predpisov s področja hitrosti sicer predstavljajo tretjino vseh ugotovljenih kršitev.

Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi prevelike hitrosti letos izstopa starostna skupina od 25 do 34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč, teh je bilo sedem. Udeleženci starostne skupine od 45 do 54 let so povzročili šest smrtnih prometnih nesreč. Največ hudih telesnih poškodb (24) so povzročili udeleženci iz starostne skupine od 18 do 24 let, največ lažjih telesnih poškodb pa iz starostne skupine od 25 do 34 let (149). Sedem smrtnih žrtev prometnih nesreč je bilo zaradi udeležencev, ki so prehitro vozili še pod vplivom alkohola.

Policija bo v času preventivne akcije po vsej Sloveniji izvedla poostren nadzor hitrosti, ki je mednarodno usklajen. Gre za aktivnosti, povezane z umirjanjem prometa, nadzor pa je tudi uvod v začetek šolskega leta. AVP v sodelovanju s policijo in AMZS v petek, 13. avgusta, v Centru varne vožnje na Vranskem pripravlja dogodek za medije, namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu prilagajanja hitrosti voznim razmeram. Obenem bodo skupaj opozorili na številne dejavnike, ki vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti agencije bodo usmerjene tudi v spletno kampanjo in ozaveščanje.

Agencija in policija znova pozivata voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnim potem za vse udeležence v prometu. "Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Zmerno in odgovorno vozite zato, ker se objestna vožnja lahko konča usodno," so še opozorili v sporočilu za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta