Že tretji incident v Hrastovcu letos: Prepričan je bil, da ga je zadavil

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
09.07.2020 17:00

V sredo zvečer se je v zavodu Hrastovec zgodil incident. Oskrbovanec, star 53 let, je domnevno stregel po življenju 60-letnemu sostanovalcu in ga lažje poškodoval.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sredin incident v zavodu Hrastovec letos ni bil prvi tovrstni dogodek.
Sašo Bizjak

Kriminalisti preiskujejo poskus uboja, ki se je v sredo zgodil v enem izmed zavodov na območju Policijske uprave Maribor, je sporočil njen tiskovni predstavnik Miran Šadl. Zgodilo se je okoli 20.30, osumljeni poskusa uboja je 53-letni oskrbovanec zavoda. Z rokama je poskušal zadaviti 60-letnega sostanovalca, je dogodek povzel Šadl, več o dejanju pa ni mogel razkriti, ker sta vanj vpletena človeka iz posebej zaščitene skupine. Po naših podatkih se je incident zgodil v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec. Prijavil ga je osumljeni sam, saj je bil prepričan, da je oškodovanec od davljenja umrl. O tem je obvestil osebje zavoda, to je nemudoma reagiralo, izkazalo pa se je, da življenje 60-letnika ni bilo niti malo ogroženo. "Oškodovanec ima lažje telesne poškodbe," je sporočil Šadl.

Takšne so bile usmeritve tožilstva

Ne glede na to je vodstvo zavoda primer prijavilo policiji. Kriminalisti ga preiskujejo kot poskus uboja, ker so bile takšne usmeritve tožilstva. Kakšen motiv je imel 53-letnik, se ne ve, smo pa iz zanesljivih virov neuradno izvedeli, da domnevno davljeni 60-letnik napada ni zaznal in se zaradi tega menda tudi ne počuti kot žrtev. Če bo kazenska ovadba za poskus uboja obveljala in bo tožilstvo pregon zoper 53-letnika nadaljevalo, bosta v preiskavi ključni vprašanji: ali je razumel pomen in posledice svojega dejanja in ali se je bil sposoben obvladati.
Sredin incident v socialnovarstvenem zavodu letos ni prvi tovrstni dogodek. Šestindvajsetega februarja je 52-letna oskrbovanka zavoda z vzglavnikom čez glavo pokrila enajst let starejšo varovanko. Tudi v tem dogodku so kriminalisti prepoznali poskus uboja. Tožilstvo je očitkom v ovadbi sledilo, preiskovalni sodnik je obtoženo poslal v pripor. Kasneje so jo premestili v enoto za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ker trpi za duševno motnjo, shizofrenijo, zaradi česar ni mogla nadzorovati svojega ravnanja, tožilka zoper 52-letnico ni vložila klasične obtožnice, temveč predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v ustreznem zavodu, ki lahko traja največ pet let. Konec maja, ko je sedla na zatožno klop mariborskega sodišča, je sodnik Boštjan Polegek presodil, da so očitki proti obdolženi pretirani, saj je bila intenziteta njenega ravnanja premajhna, da bi lahko govorili o poskusu uboja. Zato je Polegek predlog tožilstva za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja zavrnil, kar pomeni, da so jo iz enote za forenzično psihiatrijo premestili v zavod, kjer skrbijo za ljudi s težavami z duševnim zdravjem.

Poskus uboja prekvalificirali v poskus umora

Mariborsko sodišče obravnava še en primer, ki se je zgodil letos v zavodu Hrastovec. Bil je 26. marec, ko je 36-letna ženska v sobi na varovanem oddelku zavoda domnevno poskušala vzeti življenje svoji 49-letni sostanovalki. Kriminalisti so jo ovadili zaradi poskusa uboja, tožilstvo pa je očitek zaostrilo v poskus umora. "To je naredila na zahrbten način. Ko je oškodovanka spala na hrbtu, jo je poskušala zadušiti. Oškodovanka se je zbudila in jo odrinila od sebe, zato je dejanje ostalo pri poskusu," ji v obtožnici očita tožilstvo. Sodišče je predobravnavni narok zoper 36-letnico izpeljalo prejšnji mesec. Obtožena dejanja ni priznala. Proces zoper njo vodi sodnica Maša Blažeka, ki pa je predobravnavni narok junija prekinila, saj je odkrito podvomila, da obtožena razume dogajanje v sodni dvorani. Zaradi tega je v postopku angažirala izvedenca psihiatrične stroke, ki mora izdelati mnenje o tem, ali je 36-letnica sploh sposobna sodelovati v kazenskem procesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta