Zločin na Polzeli: "Nisem imela občutka, da bi imel psihične motnje"

Gordana Possnig Gordana Possnig
14.04.2022 16:57

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem psihiatrinje Valentine Winkler Skaza nadaljevalo sojenje Gregorju Ducmanu, obtoženemu umora matere in poskusa umora očeta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Ducman je umoril svojo mater in poskušal umoriti še očeta.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje 37-letnemu Gregorju Ducmanu, ki je obtožen umora matere in poskusa umora očeta, oboje je po mnenju tožilstva storil na zahrbten in brutalen način v zgodnjih jutranjih urah 14. marca lani v stanovanjski hiši v Zalogu pri Šempetru. Tokrat je na prostor za priče stopila psihiatrinja Valentina Winkler Skaza. Kot pričo so jo neposredno zaslišali zato, ker je obdolženca pregledala na dan zločina, njeno mnenje pa sta si kasneje angažirana psihiatrična izvedenca Bojana Avguštin Ahčin in Peter Pregelj razlagala vsak po svoje. Bojana Avguštin Ahčin, ki je prva izdelala mnenje o obdolžencu, je menila, da je dejanje storil neprišteven, Peter Pregelj pa trdi, da obdolženec dejanja ni storil neprišteven, ampak le delno zmanjšano prišteven.

Ugotavljala je njegovo psihično stanje

Psihiatrinja Valentina Winkler Skaza je obdolženca, kot je pojasnila na sodišču, pregledala v ambulanti Psihiatrične bolnišnice Vojnik na dan zločina okoli 13.45. Tja so ga namreč policisti pripeljali na pregled iz celjske bolnišnice, da ugotovijo njegovo psihično stanje. Psihiatrinja je pojasnila, da pri obdolžencu ni ugotovila psihične motnje in blodenj. Ob pregledu je po njenih besedah deloval miren, o dogodku ni želel govoriti. V preteklosti se je, trdi priča, že večkrat zdravil zaradi odvisnosti od drog, a zdravljenje ni bilo neuspešno. Zadnje čase se je zdravil tudi v metadonski ambulanti. A kot ji je povedal, je zamudil zadnji termin za metadon nekaj dni pred dogodkom. "Z njim se je dalo pogovarjati, deloval je miren, ni se potil. Ni govoril o kakršnikoli blodnjah, halucinacijah," je dodala psihiatrinja in ob tem še povedala, da če bi imel psihične motnje, bi se videlo po obnašanju. "Če bi pri njem hoteli ugotoviti psihične motnje, bi ga morali hospitalizirati. Bi pa še dodala, da sama po svojem pregledu nisem imela občutka, da ima psihične motnje," je dejala psihiatrinja in ob tem dodatno pojasnila, da se s človekom s psihičnimi motnjami ne da pogovarjati.

Okrožna državna tožilka Marija Sladič je sodišču nato predlagala, naj se to njeno zaslišanje sedaj predoči obema izvedencema in naj se do njega opredelita ter tudi povesta, ali kaj vpliva na njuno že izdelano mnenje. Sodišče je njen predlog sprejelo. Šele po njunem mnenju pa bo sodišče tudi odločilo, ali ugodi predlogu odvetnice Rosvite Gabrilo po angažiranju novega izvedenca, ki naj se po njenem predlogu v klinični praksi ukvarja z odvisniki od drog. Odvetnica namreč meni, da uporaba amfetaminov lahko povzroči psihozo pri posamezniku.

Napad sredi noči

Sedemintridesetletni Ducman je mater z nožem napadel sredi noči, ko je spala na kavču v dnevni sobi. Njene krike na pomoč je slišal njen mož, ženi je skušal pomagati, a je sin napadel in z nožem porezal še njega. Moškemu se je napada uspelo ubraniti in je kljub poškodbam zbežal iz hiše do bližnjih sosedov, ti so takoj poklicali na pomoč policijo in reševalce. Nesrečni ženski, obdolženčevi materi, ni bilo pomoči, očeta pa so hudo poškodovanega odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Obdolženca so policisti aretirali v gozdu v bližini hiše. Pri sebi je imel dva noža, prijetju se ni upiral. Zaradi ponovitvene nevarnosti je moral v pripor, nato ga je nekaj časa prestajal v forenzični enoti mariborske psihiatrije, zatem so ga ponovno vrnili v pripor, kjer je še danes. Obdolženec v svojem zagovoru ni znal pojasniti, zakaj je napadel mater, razlagal je, da je verjetno iz nje izganjal demone.

Sojenje se bo nadaljevalo 19. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta