Zloraba položaja v Tuš Holding: Zakoncev Tuš ni bilo na sodišče, Zadravec je krivdo priznal

Gordana Possnig Gordana Possnig
07.02.2022 18:25

Na celjskem sodišču začetek sojenja zaradi domnevno spornega prenosa blagovnih znamk skupine Tuš na njuna lastnika Mirka in Tanjo Tuš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Zadravec in odvetnik Daniel Planinšec sta s priznanjem presenetila.
Gordana Possnig

Celjsko okrožno sodišče je izpeljalo preobravnavni narok v zadevi preprodaje blagovnih znamk skupine Tuš Holdinga. Med obtoženci specializiranega tožilstva so se znašli trije: zakonca Mirko in Tanja Tuš in Matjaž Zadravec, ki je bil v letu 2010 direktor Tuš Holdinga. Obtožba jih bremeni, da so v sostorilstvu zakrivili zlorabo položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti, zakoncema Tuš pa tožilstvo očita še kaznivo dejanje pranje denarja.

Od trojice se je danes na sodišču pojavil le Zadravec. Mirka Tuša, ki po hudi nesreči marca 2019 še vedno okreva v Braziliji, ni bilo, prav tako ne njegove žene. Oba sta sicer zoper obtožni akt ugovarjala, zaradi česar njuna prisotnost na predobravnavnem naroku tudi ni bila obvezna, sodišče pa je njuno neprisotnost razumelo v smislu, da krivde ne priznavata.

Je pa danes presenetil obtoženi Zadravec. Za svoje početje pred skoraj dvajsetimi leti se je pokesal in očitano v obtožbi priznal. V sodno dvorano je stopil v spremstvu svojega zagovornika, odvetnika Daniela Planinšca in kmalu se je izvedelo, da je Zadravec že 8. novembra lani s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Priznal je, da je v času, ko je bila skupina Tuš insolventna, kot direktor Tuš Holdinga pooblastil odvetniško družbo Ilič, da je poskrbela za neplačni prenos blagovnih znamk skupine Tuš v vrednosti 94 milijonov evrov na Mirka in Tanjo Tuš. S tem sta zakonca pridobila več kot 29 milijonov evrov premoženjske koristi.

Tožilstvo je Zadravcu na lanskih pogajanjih ponudilo, da bo v zameno za njegovo takojšnje priznanje na predobravnavnem naroku sodišču predlagalo kazen na osem mesecev zapora in denarno kazen v višini 5000 evrov, ki jo naj nakaže v dobrodelne namene. Ko je danes stopil pred sodnika Marka Brišnika, je ta ugotovil, da je Zadravec denar že nakazal v dobrodelne namene. Ko se je izjasnil še o krivdi, je sodnik Brišnik obtoženčevo priznanje sprejel in poudaril, da je vsebina sporazuma o priznanju krivde podprta z dokazi v spisu. Sodišče je v celoti sledilo tožilskemu predlogu in Zadravca obsodilo na osem mesecev zapora, ki pa jih ne bo odslužil v zaporu, pač pa z delom v splošno korist. Sodišče mu je naložilo 480 ur dela v splošno korist, kar mora opraviti v roku dveh let od pravnomočnosti sodbe.

Zadravec s priznanjem  ni presenetil zgolj javnosti, vidno presenečena je bila tudi obramba preostalih dveh obtoženih. Ker se Zadravcu očita zloraba položaja v sostorilstvu z zakoncema Tuš, sta odvetnika slednjih zahtevala, da se mora sodnik Brišnik zdaj, ko je sprejel priznanje enega izmed obtoženih, izločiti iz procesa, saj se je s sprejetjem sporazuma o priznanju krivde že opredelil do dokazov v spisu. Če sodnik Brišnik ne bo izločen, se bo sojenje zakoncema pričelo 5. maja, če bo kazenski spis prevzel kak drug sodnik, pa najbrž še kasneje. Mirko Tuš bi se naj do pričetka sojenja sicer vrnil v Slovenijo, je danes zagotavljal njegov odvetnik Emil Zakojnšek.

Kot rečeno, tožilstvo zakoncema Tuš očita pridobitev več kot 29 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, sprva pa je bil ta očitek še višji. "Govora je bilo o 90 milijonih evrov, zdaj so blokirana sredstva v višini 70 milijonov evrov, vendar to ni več problem mojega klienta. Naj se drugi ukvarjajo s tem. Moj klient namreč pri tem poslu ni prejel niti evra," je po izreku sodbe izjavil Zadravčev odvetnik Daniel Planinšec, obsojeni pa svojega priznanja ni hotel komentirati.

Tušev zagovornik Emil Zakonjšek je po predobravnavnem naroku za medije komentiral, da s prenosom blagovnih znamk ni nič narobe. "Žal se določeni dokazi, na katere je obramba opozarjala, niso izvedli že v preiskavi. Če bi se, bi lahko tudi tožilstvo drugače ocenilo ta prenos blagovnih znamk. Z njim nista storila nič nezakonitega. Imamo strokovno mnenje o tem. O tem bodo lahko svoje povedale tudi določene priče, k bodo potrdile ravnanje obtožencev, v času preiskave pa niso bile zaslišane. Zato sem prepričan, da se bo v nadaljnjem postopku to razčistilo v korist obtožencev," je izpostavil Zakonjšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta