Dobrote z žara: Mesne in ribje jedi bo dobro zaokrožila barvita sredozemska zelenjava

Kaja Komar
14.08.2020 04:00

Najlepši spomin na poletje je pogosto prav tisti vonj in okus sveže pečenih jedi, s katerimi smo z družino in prijatelji uživali na najlepši poletni dan ali večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ne le čevapčiči, pleskavice, ražnjiči, tudi zrezki, rebrca, ribe in sredozemska zelenjava, celo sadje, pečeno na žaru, lahko pričarajo gurmanske užitke. Jedi lahko pripravite na žaru na oglje, plin ali elektriko, ki, odvisno od vrste žara, dosežejo temperaturo tudi več kot 300, nekateri celo 500 stopinj Celzija.

Meso, ribe, morski sadeži v marinadah

Najboljši uvod v druženje, ki se lahko zavleče pozno v noč, je izbira prave pijače, ta naj bo poletno živahna, z mehurčki. Za svojo najboljšo družbo odraslih izberite najboljšo slovensko penino. Po veselem požirku bi pravi mesojedci verjetno najraje zarezali krvavo pečen v T-bone steak, a prepričala jih bodo tudi telečja ali svinjska nabodala, ki so se prej pol ure marinirala v omaki iz olja, medu in ingverja ali v marinadi iz olja, konjaka, sladke paprike in čilija. Zahtevnim jedcem bo gotovo zadišala marinirana svinjska ribica, če kose mesa med peko premažemo z marinado iz sojine omake, balzamičnega kisa, oljčnega olja, nekaj popra in cimeta, po želji lahko dodamo še nekaj sladkorja. Divjačino, ki vsebuje malo maščob, je treba pred peko namazati z oljem, prav tako rešetke, pečemo pa jo le nekaj minut. Piščančje meso lahko pečete na vse mogoče načine, brez kože in kosti ali z njimi, kose ali celega piščanca. Najzahtevnejše za peko so prsi, ker imajo manj maščobe in lahko pri peki prehitro izgubijo sočnost. Še bolj zahtevne so ribe, katerih meso na žaru lahko hitro razpade in nekatere ribe niso niti primerne za peko na žaru. Izberite raje brancina, orado, postrv, lososov ali tunin kotlet ali file. Pred peko jih dobro naoljite z oljčnim oljem. Če ribo pečete celo, jo lahko nadevate z zelišči. Ribje meso pecite na nižji temperaturi (okoli 200-230 stopinj) in nekje po osmih minutah preverite, ali je meso že pečeno. Bolj kreativni pripravite ribja ali škampova nabodala s pisano zelenjavo ali sadjem, ki jih lahko pred peko marinirate po želji.

Zdravje na žaru

Mesne in ribje jedi bo dobro zaokrožila barvita sredozemska zelenjava. Pečena na žaru je odlična priloga, ki jo hitro pripravimo, dim žara pa ji doda poseben priokus. Pred peko zelenjavo dobro naoljite, da se zaradi nežne strukture na ognju ne izsuši prehitro. Narežite jo na enakomerno velike kose, uporabite nabodala ali žar posodo. Pecite res kratek čas na srednji temperaturi. Na žaru niso dobre le bučke, paprike in šampinjoni, okusne so tudi pečene rezine jajčevca, prelite z balzamičnim kisom, svežo meto in feta sirom. Enako lahko pripravite tudi koromač, le da feta sir nadomestite z naribanim parmezanom. Poskusite pečen češnjev paradižnik na nabodalih, ki ga pečenega na krožniku še okrasite s svežo baziliko. Ali pa specite očiščene beluše in jih servirajte prelite s sokom na žaru pečene limone. Tako lahko pripravite še rezine sladkega krompirja, če limoninemu soku dodate olje in peteršilj ali drobnjak, za sladokusce tudi malo cimeta. 

Izbira žara

Prvo vprašanje pri nakupu žara je vrsta kuriva. Najbolj razširjeni so žari na plin in oglje, tisti, ki bi radi jedli »z žara« na domačem balkonu, pa si omislite majhen električni žar. Glavne prednosti plinskih žarov so ugodna cena, hitra priprava za peko in manj čiščenja po peki. A hrana, pečena nad žarečim ogljem, ima za mnoge veliko boljši (številni se bodo strinjali, da edini pravi) okus, četudi bo kaj hitro minilo pol ure, preden bomo položili prvi kos na rešetko. Če prisegate na oglje, izberite bolj kakovostno, da bo prahu manj in bodo kosi oglja tleli dlje. Uporabite lahko tudi navaden les, lesne sekance ali brikete. Za nasvet vprašajte izkušene mojstre za žar v trgovini ali na spletu. Ti vam bodo znali svetovati tudi glede vaših želja o obliki in velikosti žara. Okrogel, pravokoten, na koleščkih, s poklopnimi nogicami, namizni, s pokrovom (hrana je bolj sočna, če se peče pokrita) ali brez njega, možnosti je res veliko. Za običajno veliko družino zadošča žar na oglje s premerom okoli 50 centimetrov ali plinski z do dvema gorilnikoma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta