Prekmurska kulinarika: Bograč, bujta repa in gibanica

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.04.2019 01:30

Prekmurska kulinarika je raznovrstna in slastna, drži se tradicije, zato Prekmurci še danes radi kuhajo po receptih babic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ko jo človek mahne v Prekmurje in ga prej ali slej začneta treti lakota in žeja, bržkone pomisli na bograč, bujto repo in gibanico. Malce bolj poučeni si morda omislijo cigansko pečenko z dödoli, ki bi jim lahko po slovensko rekli krompirjevi žganci.
O tem, kako zelo raznovrstna in okusna je kulinarika Pomurja, ve največ povedati kulinarična blogerka Urška Fartelj, Prekmurka, ki svoje kulinarične izkušnje skrbno beleži na svojem blogu 220 stopinj poševno.

Najboljši bograč je pripravljen zjutraj

Kot eno najbolj prepoznavnih jedi Pomurja izpostavi bograč: "Pravi je prekmurski bograč in ne bograč gulaš - župa, kjer plava malo mesa in veliko krompirja! Pravi je bograč, kjer je krompir v manjšini in je bograč tako gost, da v njem stoji žlica pokonci."
O pravilih Prekmurskega bograča pa pravi: "Ta pravi bograč vsebuje vsaj tri vrste mesa (goveje, svinjsko, divjačina), čebule mora biti količinsko toliko, kot je mesa, režemo jo nujno z nožem, nikar s sekljalnikom. Razen vina ne gre v bograč niti kapljica druge tekočine ali vode, nepogrešljiv pa je močan feferon - in ne čili. Krompir se kuha vedno ločeno. Bograč kuhamo eno popoldne pred tem, ko ga zaužijemo, ker je vedno najboljši naslednji dan, ob drugem segrevanju. Ko čebula popolnoma razpade, se vse sestavine spojijo in se bograč zgosti." Pa še nekaj: bograč se kuha počasi, vsaj štiri ure, še doda Farteljeva. Katere začimbe dodati? "Sol, poper, feferon, kumino, lovorjev list, pimet, mleto rdečo papriko, česen, majaron - in nič drugega," opozori kulinarična poznavalka.

Urška Fartelj: "Pravi je prekmurski bograč in ne bograč gulaš."
Neznan
Premurski bograč vsebuje vsaj tri vrste mesa - govedino, svinjino in divjačino.
220 Stopinj Poševno

Bujta repa se jé ohlajena

V prekmurski kulinariki ima prav posebno mesto tudi bujta repa. Farteljeva se spominja, da je bila ta jed v njenih otroških letih obvezno na seznamu v času kolin, torej pozno jeseni oziroma takrat, ko se je zunaj shladilo. Od kod ime oziroma kaj pomeni? "Ko se je shladilo, smo 'bujli' (v prevodu: ubili) prašiča. Svinjske kosti, ki jih skuhamo v bujti repi, so bile sveže in na razpolago, kisla repa je pa tudi sveže pripravljena čakala v kleti v sodih. Repo smo namreč prav tako obirali jeseni, potem smo jo naribali in jo v plasteh - repa, sol, repa, sol, tesno naložili v sode, da je fermentirala oziroma postala kisla."

Dödoli potrebujejo močne roke

Nič manj tipično prekmurski niso dödoli. Aha, kaj je že to? Žganci? "Ne, niso krompirjevi žganci! To so dödoli! So stara prekmurska jed in recimo, da se boste 'Neprekmurci' - tako kot se boste namatrali pri izgovarjavi ö-ja - morali še malo potruditi pri kuhanju dödolov. Postopek priprave je sila enostaven, vendar pa vam, če jih še niste kuhali, predlagam, če nimate močnih beder, da si poiščete moško pomoč, ker drugače dödoli ne bodo dödoli, ampak res žganci," se smeji Farteljeva.

Langaš bolj iskan kot čevapčiči

V Prekmurju ne mine skoraj nobena veselica brez ocvrtega langaša. "Vsaj pri nas je langaš bolj iskan kot porcija čevapov. In zato ni čudno, če center Murske Sobote krasi grafit: I FEEL LANGAŠ! V centru, levo od tega grafita, zraven avtobusne postaje, stoji Langaš, kjer vam ženičke pripravijo to jed še po starem receptu - iz krompirja. Ocvrto, mastno krompirjevo testo ali testo iz jogurta oziroma kisle smetane navdušuje in je vedno navduševalo tako mlado kot staro," poudari Farteljeva. In kot ima vsaka gospodinja v Prekmurju svoj najboljši recept za prekmursko gibanico, ga ima tudi za langaš. "Meni najljubši je seveda eden in edini - tisti iz krompirja, ki ga jem že več kot 30 let - premazan s česnovo vodo. Lahko pa langaš premažemo tudi s kislo smetano, nutelo, marmelado, na njega lahko naribamo sveži sir ali ga posipamo s sladkorjem ..."

V Prekmurju ne mine skoraj nobena veselica brez ocvrtega langaša.
220 Stopinj Celzija

Prekmurska gibanica je kraljica

Kaj pa sladice? Prekmurska gibanica je za Urško Fartelj kraljica med sladicami, tradicionalna posebnost prekmurske kulinarike: "Sicer dvomim, da obstaja kje kakšen Slovenec, ki je še ni pokusil. Če obstaja, pa mu moram sporočiti, da jo enostavno mora. To je kot vzpon na Triglav. Vsaj enkrat ga moraš osvojiti. Kateri recept je pravi, katera je prava tradicionalna receptura, kateri okus nam najbolj ustreza … O tem lahko debatiramo v nedogled. Dejstvo je, da kolikor je gospodinj v Prekmurju, toliko različnih receptov obstaja. Prekmurska gibanica se dela pri nas že leta in leta, recepture in nasveti se prenašajo iz roda v rod, kaj se dodaja, kaj spreminja, prilagaja okusu in navadam človeka …" Ostaja pa osnova, ki se je vsi držijo, pravi kulinarična blogerka. Po njenih besedah morajo biti plasti lepo vidne, lepe, višina gibanice je od 7 do 9 centimetrov, nadevi, ki nikakor ne smejo manjkati, so iz maka, skute in orehov. Pa še na nekaj opozori Farteljeva: "Dno gibanice je iz krhkega testa, med plastmi sta vsakič preliti smetana in stopljena margarina, na vrhu pa je vlečeno testo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta