CoFestival z dvema kuratorskima interesoma

sta, kr
23.11.2023 17:00

V Ljubljani bo danes začel letošnji mednarodni CoFestival, posvečen sodobnim plesnim praksam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hristos Papadopoulos: Larsen C  
Pinelopi Gerasimov/CoFestival

Pred stroko in gledalci bo na različnih mestnih prizoriščih spet razgrnil aktualne koreografske stvaritve. V Kinu Šiška ga bosta uvedli razstava fotografij Urške Boljkovac z naslovom Odsev telesa in predstava Larsen C koreografa Hristosa Papadopoulosa.

Organizatorji v Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška so festival oblikovali na dveh kuratorskih interesih. S prvim bodo predstavili izbor umetnikov in umetnic, ki so v zadnjem obdobju v kulturnih kontekstih nekdanje jugoslovanske federacije in Avstrije ustvarili zelo raznolika koreografska dela. To so Igor Koruga, Viktorija Ilioska, Marko Gutić Mižimakov, Kolektiv Nomad Dance Academy Hrvaška, Dejan Srhoj, Tatjana Kocmur in kolektiv Hungry Sharks.

Njihova dela se osredotočajo na konstrukcije potencialnega telesa in urejanje zgodovinskega plesnega korpusa, arhitekturni brutalizem in ulični ples, distribucijo koreografije med različne sodobne medije ter na družbeno in medzvrstno, serijsko kompozicijo koreografije in plesa.

Drugi kuratorski sklop, ki je bolj mednaroden, se osredotoča na odprto mejo med plesnim ali kinetičnim dejanjem in njegovo zaznavo, ki jo kuratorska ekipa CoFestivala razume kot materialni pogoj človeške empatije, od katere je odvisna tudi naša prihodnost. V ta sklop so uvrstili predstave Hristosa Papadopoulosa, Thiaga Granata in Sylvaina Huca, Joane Paraskevopulu in Isabelle Schad.

Kot je na novinarski konferenci povedal član uredniškega odbora Rok Vevar, je predstavam iz drugega sklopa skupna dobra kompozicija in solidna forma, njihov namen pa ni avtonomija umetniške forme, ampak s formo naslavljajo druge problematike.

Letošnja rezidenčna umetnika sta Miloš Janjić in Gyula Cserepes. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta