Demenca na obeh straneh rampe

Petra Vidali Petra Vidali
16.11.2018 17:08

Gledališka kritika: Florian Zeller, Oče, režija Jernej Kobal, SLG Celje, Mali oder, ogled reprize 15. novembra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Završan je ustvaril prestresljivega Očeta.
SLG Celje

Demenca je hvaležen objekt umetnosti. Seveda je "aktualna" in "množična", ampak tudi kakšna druga bolezen je takšna, pa še ni umetniško obdelana. V sodobni slovenski prozi je že nagovorila Sebastijana Preglja (Kronika pozabljanja) in Gorana Vojnovića (Figa), na odru pa smo pred dvema letoma lahko videli predstavo Kje sem ostala Urše Adamič in Nine Šorak. Uničevanje možganskih celic je bolj dramatično (tragično, absurdno, lahko celo komično) kot destrukcija drugih organov, se zdi. Vzorci in obrazci so znani, ampak demenca vseeno požira vse znano. Ne jemlje samo bolne osebe, ampak pri živem telesu briše tudi odnose, torej tudi tudi tiste, ki ostajajo. Morda pa je to koncentrirano nelogično radiranje dogovornega, logičnega sveta lahko celo neka splošna bivanjska metafora.
V francoski drami Oče so, tako kot v prej omenjenih umetniških delih, zbrana obča mesta o demenci: brisanje/mešanje prostora, časa in oseb, hipne spremembe stanj, konstrukti in teorije zarot, v čustvovanjih obolelega in njegovih bližnjih pa vse nianse (ne)možnosti soočanja - žalost, bes, resignacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta