Europa Cantat: Trije scenariji, a prireditev bo!

Mihela Jagodic, programska vodja festivala: "Ker bo to največji kulturni dogodek v času predsedovanja Slovenije Svetu EU in ob 30-letnici samostojnosti Slovenije, se ga ne da prestaviti"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plakat slovenskega Europa Cantat 2021
JSKD

Ljubljana bo letos med 16. in 25. julijem gostila enega največjih svetovnih zborovskih festivalov, Europa Cantat 2021 (EC 2021). V sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Skoraj 200 glasbenih dogodkov se bo odvijalo na več kot 40 festivalskih prizoriščih, pa ateljeji z vrhunskimi mentorji, množično petje na prostem, nastopi vabljenih tujih zasedb, zborovsko petje v živo in umetnostno drsanje, petje družin, petje najmlajših, koncerti na vrtovih, terasah, dvoriščih in v dnevnih sobah - vse to se bo dogajalo v desetih dneh največje zborovske prireditve doslej pri nas.

Festival EC 2021 se bo odvil v Ljubljani v juliju. Festival, ki se sicer organizira samo vsaka tri leta v enem od evropskih mest, je največji zborovski festival v Evropi, ki ga organizira Evropska zborovska zveza (European Choral Association - Europa Cantat) skupaj z lokalnimi organizatorji. Za organizacijo festivala je treba kandidirati in biti izbran med prijavljenimi kandidati - mesti. Zborovski festival Europa Cantat je zagotovo najširše zastavljen zborovski dogodek, ki ponuja zelo široko paleto najrazličnejših ateljejev (delavnice oziroma workshopi) s svetovno priznanimi dirigenti in zborovodji, široko paleto zborovskega repertoarja, delavnicami, predavanji, seminarji, zborovskimi koncerti, koncerti na prostem, skupinskim petjem, posebnimi zborovskimi projekti, gostovanji … Predvsem pa festival na enem mestu zbere zborovske zanesenjake, zboriste, dirigente, strokovnjake, kar je edinstvena priložnost za izmenjavo mnenj, literature, izkušenj ter priložnost za vzpostavitev najrazličnejših sodelovanj.

Festival Europa Cantat se že 60 let vsaka tri leta organizira v enem od izbranih evropskih mest. S programsko vodjo festivala EC 2021 Ljubljana Mihelo Jagodic smo se pogovarjali o kompleksnosti, zahtevnosti in težavnosti prireditve, ki jo pandemija še otežuje.

Mihela Jagodic
Matej Maček/ JSKD

Petnajstega decembra je bila odprta prijava na festival EC 2021. Lahko že kaj poveste o odzivih?

"Prve prijave so začele prihajati že devet minut po odprtju, kar pomeni, da so ljudje čakali na ta trenutek. In kmalu bomo prišli do številke 500, od tega jih je približno polovica iz tujine. Iz tega ne moremo napovedati, kaj ta frekvenca prijav pomeni, zagotovo pa si po dinamiki povpraševanj lahko predstavljamo, da jih bo veliko iz tujine s prijavo čakalo na zadnji rok prijave februarja, da bi videli, kako se obračajo stvari glede potovanj, cepljenj in obetov za poletje."

Imate pripravljenih več scenarijev za koronske oziroma postkoronske okoliščine, ki bodo nesporno zaznamovale festival med 16. in 25. julijem?

"Četudi bo poleti gotovo že marsikaj drugače kot zdaj, pa se je treba za prijavo odločiti do sredine februarja. In pri tem je odprtih veliko stvari, širših od same udeležbe na festivalu, kot so na primer potovanja, trendi zahtev prevoznikov ali hotelirjev glede zaščite pred covidom ipd. Z naše strani pomagamo z zelo ugodnim pogojem prijave - zaradi odpovedi zaradi covida se udeležencu povrnejo vsi stroški prijave razen administrativnih stroškov v znesku 20 evrov.

Glede same praktične izvedbe je scenarij A tak, kot so bili festivali do zdaj, B bo z manj udeleženci, prestavitvijo čim več vaj in dogodkov na prosto ter delom predavanj preko video konferenc, obstaja pa še varianta C, kjer bi festivalski tip nadomestili z izvedbo čim več načrtovanih predavanj in posebnih dogodkov od poletja pa vse do konca leta, glede na sproščanje ukrepov."

Več kot 40 festivalskih prizorišč, blizu 200 glasbenih dogodkov, množično petje na prostem, petje družin, koncerti na vrtovih, dvoriščih in v dnevnih sobah - tako velikopotezno je zastavljen okvir največjega glasbenega dogodka v zgodovini Slovenije. Kljub težavnim razmeram se ne bojite, saj ima JSKD že bogate izkušnje s prirejanjem mednarodnih prireditev, hkrati pa ima slovensko zborovstvo izjemen ugled v svetu. To so vse argumenti nam v prid. Kaj pa infrastruktura - dvorane ...?

"Preden se je začela epidemija, smo imeli zelo dober popis vseh možnih lokacij v šolah, cerkvah, koncertnih dvoranah, na javnih površinah, tako za vaje kot za koncerte. In bilo jih je ravno prav, čeprav dvorane res niso zelo velike. Vendar pa je program tako enormen, da je kombinatorika resnično zahtevna. Zdaj pa moramo biti pripravljeni na scenarij B, kjer dobesedno popisujemo kvadrature vseh do zdaj izbranih prostorov zaradi morebitnih omejitev, iščemo možnosti povečanja števila zunanjih površin in hkrati prilagajamo nekatere glasbene programe, ki se v različnih prostorih različno obnesejo … "

Kako se bodo na EC 2021 promovirali slovenska glasba, slovenski skladatelji in slovenski izvajalci? Imate pripravljeno posebno strategijo?

"V okviru festivala smo se trudili zagotoviti dovolj priložnosti za promocijo slovenske glasbe, izvajalcev in mentorjev. Če začnem s slednjimi: izmed 42 razpisanih ateljejev jih imamo pet načrtovanih z našimi mentorji: Sebastjan Vrhovnik za slovensko ljudsko glasbo (Od Jadrana pa do Triglava), Helena Fojkar Zupančič za odlomke iz muzikala Nesrečniki, Petra Grassi za v romantične harmonije odeto glasbo angleških, nemških in slovenskih skladateljev (Sanjava pripoved), Rahela Durič z izborom iz obdobja romantike (Romantični dvogovori s klavirjem), Kristina Bogataj pa je bila izbrana za asistentko dirigenta Rista Joosta za vaje Janačkove Glagolske maše. Ambrož Čopi bo skupaj s švedsko dirigentko Cecilio Rydinger voditelj študijske skupine, v programu predavanj za strokovno javnost pa bo sodelovalo še več naših strokovnjakov, ne samo glasbenikov, ampak tudi strokovnjakov z drugih področij (npr. ekonomija, menedžment, nevrologija).

Med ateljeji za zbore ne boste našli posebnega s samo izbrano slovensko glasbo - izkušnje s prejšnjih festivalov so nas naučile, da jo je veliko bolje razpršiti med čim več različnih ateljejev. Če bi namreč ne bilo dovolj velikega zanimanja za povsem slovenski atelje, bi ostali brez nje, tako pa bo na repertoarju na vseh izvedenih ateljejih, kjer so jih mentorji seveda vsebinsko lahko uvrstili.

Velik del promocije slovenske glasbe in izvajalcev pa je serija sedmih koncertov Prisluhni Sloveniji, na kateri bodo, bomo z različnimi zbori predstavili raznovrsten repertoar: otroško/mladinski, antologijski izbor, sodobne mlade skladatelje, ljudsko glasbo, vokalni pop/jazz, ter če bo le možno, tudi večji koncert združenih slovenskih zborov z orkestrom SF pod vodstvom Tõnuja Kaljusteja (odvisno je od predvidenih omejitev izvajalcev, za katere upamo, da poleti ne bodo več tako stroge)."

Kakšno pa je razmerje med množičnostjo dogodkov in vrhunsko kvaliteto?

"Festival Europa Cantat ni tekmovanje najboljših zborov ali pretežno strokovni publiki namenjen Svetovni zborovski simpozij s samimi vrhunskimi zasedbami. Kljub temu pa je daleč od tega, da bi nas skrbelo za kvaliteto dogodkov. Na festivalu bomo za najkvalitetnejše dogodke poskrbeli s koncerti štirih tujih zasedb različnih stilov: Tenebrae, Ringmasters, Accent in Singer Pur, s serijo koncertov odličnih slovenskih zasedb ter marsikaterim sklepnim koncertom ateljejev - kot npr. sklepni koncerti ateljejev z nacionalnimi mladinskimi zbori pod vodstvom Grete Pedersen, Marisa Sirmaisa ali Ko Matsushite.

Tako je bilo na Europa Cantat 2015 v madžarskem Pecsu
Arhiv EC2015 Pecs

Poudariti pa moram drugi aspekt festivala, izredno dragocen! To je poslanstvo, da pevcem oziroma zborom ponudimo za petje obilico neverjetno raznolikih repertoarjev, da lahko v izbranem ateljeju poskusijo izvajati glasbo, ki je drugače ne bi nikoli. Hkrati dirigentom omogočamo vpogled v bogate programske možnosti in trende, da se bo dejavnost razvijala naprej in bo privlačna za čim širše množice. In ta drugi aspekt festivala je zame absolutno enako pomemben kot vrhunskost. Slednjo lahko doživimo tudi na posnetkih - tako programsko raznolikih delavnic s sklepnim nastopom na kupu pa ne dobiš nikjer drugje. Upam, da bo čim več slovenskih zborovodij poslušalo te koncerte in izkoristilo to priložnost za repertoarno razgledanost na domačem pragu."

Če bo pandemija še kar trajala, se utegne morda tudi zgoditi, da bo prireditev odpovedana?

"Prireditev bo v neki obliki vsekakor izpeljana. Ker je to največji kulturni dogodek v času predsedovanja Slovenije Svetu EU in ob 30-letnici samostojnosti Slovenije, se ga ne da prestaviti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta