Evropska komisija za podaljšanje naziva Evropska prestolnica kulture Reki in Galwayu

STA
18.08.2020 15:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa08186043 Fireworks during the opening ceremony of Rijeka as the European Capital of Culture 2020, at the harbour of Rijeka, Croatia, 01 February 2020. Rijeka is the 2020 European Capital of Culture together with Galway, Ireland. EPA/ANTONIO BAT
Antonio Bat

Evropska komisija je danes predlagala, da se zaradi učinkov koronavirusne krize hrvaški Reki in irskemu Galwayu naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) za leto 2020 podaljša do 30. aprila 2021. Predlog Komisije morata potrditi še Evropski parlament in svet, so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
Kot piše v sporočilu za javnost, je Evropska komisija hkrati predlagala preložitev izvajanj naziva za prihodnje načrtovane prestolnice kulture, in sicer za Novi Sad (Srbija) z leta 2021 na leto 2022, Elefsina (Grčija) in Temišvar (Romunija) pa bi namesto leta 2021 naziv nosila leta 2023.
S tem bi Reka in Galway dobila pošteno priložnost za predstavitev svoje odpornosti in ustvarjalnosti, dodaten čas pa bi prihodnjim prestolnicam omogočil prebroditev sedanjega upada v kulturnem in turističnem sektorju ter mobilizacijo ustreznih naložb.
Komisija je, kot še piše v sporočilu za javnost, od izbruha kronavirusne krize v tesnem stiku z ekipami, ki vodijo pripravo EPK od leta 2020 do leta 2023. Koronavirusna kriza je najbolj prizadela Reko in Galway, saj so morali v obeh mestih preložiti ali odpovedati vse dogodke, ki so bili napovedani od marca dalje. Poleg tega so bili v negotovosti kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo lahko nadaljevali svoje programe.
Tudi pri pripravah na EPK v Novem Sadu, Elefsini in Temišvarju se soočajo z veliko negotovostjo na skoraj vseh ravneh, tako kar zadeva financiranje kot tudi zagotavljanje varnosti v prihodnosti. Poleg tega so omejitve glede potovanj močno vplivale na turistične tokove in oklestile priložnosti za evropska in mednarodna partnerstva. Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so tudi upočasnili priprave v času, ko bi te morale potekati pospešeno.
Kaunas (Litva) in Esch (Luksemburg), ki bosta naziv nosila leta 2022, kot tudi madžarski Veszprem, EPK 2023, je pandemija novega koronavirusa prizadela nekoliko manj, saj imajo tamkajšnje ekipe še vedno dovolj časa, da prilagodijo programe in da upoštevajo različne možne scenarije za prihodnost, še piše v sporočilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta