Hiša usmiljenja Tomaža Sveteta po Hiši Marije Pomočnice

22.10.2021 06:00
V Cankarjevem domu bo 23. oktobra zaživela nova opera v izvedbi Slovenskega komornega glasbenega gledališča
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša usmiljenja Foto: Urška BATISTIČ
Urška Batistič

V soboto, 23. oktobra, bo Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG) na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma premierno uprizorilo novo komorno opero skladatelja Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja. Libreto je zasnoval avtor po romanu Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice,

ki ga že desetletja navdihuje s tragičnostjo hrepenenja ter z mešanico krščanske in etične religiozne misli ob naturalistični kritiki družbe. Slogovno nadaljuje svoje pisanje za operno gledališče z vključevanjem tako tradicionalnih elementov kot bolj modernističnih prijemov v glasbeno dogajanje, pri čemer skuša do popolnosti slediti tekstovni zasnovi in jo v smislu glasbene nadgradnje dramskega poteka tudi interpretirati. Deklice Malči, Minka, Tina, Lojzka in Tončka v bolnišnici čakajo na smrt. Njihova duša je polna nemira, saj se nikakor ne morejo prilagoditi okoliščinam zunanjega sveta in odnosom z najbližjimi sorodniki. Deklice so v tem svetu izgubljene. Njihova duša je preveč čista za to zlagano in umazano življenje, katerega predstavniki so Mati, Oče, Edvard, Grofica in Cecilija. Deklice hrepenijo po življenju onkraj smrti. Vrata v novo življenje jim v operi odpirata Kristus in Smrt. Kanarček pooseblja hrepenenje deklic. Tudi on si želi poleteti iz teme v svetlobo. Ali jim bo uspelo najti želeni dom in odrešitev onkraj smrti? Uprizoritev pušča odprt zaključek in prostor za razmislek.

Komorni ansambel SKGG bo vodil dirigent Simon Dvoršak, režiserka je Eva Hribernik, scenograf Jaro Ješe, kostumografka Saša Krhen, korepetitor Iztok Kocen. Nastopili bodo: Rebeka Pregelj, sopran, Gaja Sorč, sopran, Katja Konvalinka, sopran, Irena Yebuah Tiran, mezzosopran, Sabina Gruden, mezzosopran, Klemen Torkar, tenor, Klemen Gorenšek, basbariton, Eva Godina, Veronika Hrovat, Manca Kosi.

Tomaž Svete je vodilni sodobni slovenski skladatelj operne glasbe. Ustvaril je enajst oper: Kralj Malhus (TV-opera), Ugrabitev z Laudaškega jezera (radiofonska opera), Pesnik in upornik, Kriton, Pierrot in Pierrette, Granatno jabolko, Antigona, Apologija, Junak našega časa, Ada in Hiša usmiljenja. Za operi Ada (o pesnici Adi Škerl) in Antigona ter za Koncert za dve violini in godala je leta 2019 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Slovensko komorno glasbeno gledališče je bilo ustanovljeno leta 1996. Spodbuja nastajanje novih slovenskih del in uprizarja kakovostne komorne opere iz svetovne literature. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta