Jubilejni Ne-festival: Kamen na kamen = skupnost

M. H.
22.07.2022 06:00

10. Ne-festival v Gornjem Gradu, ki bo med 27. in 31. julijem, odpirajo Babice, predstava o delu, dostojanstvu, mladosti in starosti, preživetju žensk, v režiji Tjaše Črnigoj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne-festival Gornji Grad že v deseto edicijo 
Ne-festival

Zdaj, ko naše skupnosti ni načela le ekonomija, pač pa tudi epidemija, ko polarizacija seka družinske, prijateljske in medsosedske vezi, sredstva, namenjena kulturi, pa pojenjajo, ko tekmovalnost, kdo bo imel za svoj kvadratni meter, nima srečnega konca, zidovi in virtualnost med nami pa hendikepirajo naša srca, je čas za srečanje odločnih ljudi, na 10. Ne-festivalu gledališča zatiranih. Tako so zapisali v uvodniku letošnje edicije festivala. Deseti Ne-festival se bo začel 27. julija in ga bodo v gornjegrajskem Kulturnem domu odprle Babice, predstava o delu, dostojanstvu, mladosti in starosti, preživetju in življenju žensk, starejših od 65 let, na Hrvaškem in o vseh nas. Odmevna dokumentarna predstava režiserke Tjaše Črnigoj je le eden od letošnjih dogodkov, ki jih bogatijo številne delavnice na prostem, ob kozolcu in potoku. Program je v celoti na spletni strani kudtransformator.com/ne-festival-2022.

Kamen na kamen = skupnost je letošnji moto festivala, ustvarjalci in udeleženci bodo tokrat skupaj mislili skupnost. Festival v Gornjem Gradu organizira Kulturno-umetniško društvo Transformator, temelji pa na tehnikah gledališča zatiranih in je namenjen ljudem vseh starosti, ki želijo preko gledaliških tehnik in metod raziskovati družbo ter skozi načela skupnosti in aktivnega sodelovanja spoznavati umetniške in aktivistične pristope. Nefestivalovci vsako leto sodelujejo tudi z gornjegrajskim domom za starejše, z lokalnima zeliščarkama ter prebivalci kraja in okolice. Ne-festival se bo zaključil 31. julija, 29. julija pa bo velik muzikal desetletnega Transformatorja Pandorina skrinjica.

Med delavnicami bodo letos Moja slika: Gledališke delavnice po metodi Jacquesa Lecoqa, ki bo obravnavala telo kot rekvizit, gradbeni material, vir poetike in zavora. Udeleženci bodo šli skozi osnovni proces gledaliških vaj iz bogatega arzenala francoskega pedagoga in koreografa Jacquesa Lecoqa in kasneje, skozi fizične akcije, iskali nove karakterje, slike svojega notranjega in/ali zunanjega občutja in na koncu iz njih pripravili kratek slovenjegraški Ne-kabarete! Mentorica bo Anja Bezlova.

Od medijskih zmot do motenja medijev bo delavnica, ki bo predstavila Boalovih enajst tehnik časopisnega gledališča, ki jih bodo uporabili za to, da bodo s pomočjo laži izcedili resnico iz novic. Ali vsaj njen približek. Igrali se bodo in improvizirali, analizirali in debatirali. Publiki pa bodo prepustili, da zapolni praznine in premosti vrzeli. Mentorica bo Birgit Fritz.

(Ne)vidne pripovedi in dokumentarno gledališče bo delavnica, ki jo bo vodila Tjaša Črnigoj, predstavili bodo poseben odnos dokumentarnega gledališča do resničnosti, ki mu nalaga zavezo h konstantnemu opazovanju in premišljanju tega odnosa. Delavnica marksistične čuječnosti bo poskus kooptacije psihološkega koncepta čuječnosti v namen revolucionarne prakse. Mentorici bosta Ana Cvelfar in Marja Zakelšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta