Kako dolgo se že oklepamo nadzora?

Ana Pečar in Petra Mrša se predstavljata v mednarodni ekipi dvanajstih umetnic na Reki, v Tower Centru. Z umetnicama smo se pogovarjali o razstavi, izolaciji, koronakrizi, EPK Reka 2020

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Mrša in Ana Pečar na Wom@rts na Reki 
Shelagh Honan

Projekt Evropske unije Wom@rts - Women Equal Share Presence in the Arts And Creative Industries podpira program Kreativna Evropa. Projekt deluje med letoma 2017 in 2021, njegov cilj pa je boj za enako prisotnost žensk v kulturi v smislu prepoznavnosti, napredovanja in dostopa do trga. Wom@rts predstavlja transnacionalno mrežo in platformo, posvečeno razvoju zavesti o enakopravnosti spolov, posebno na področju zastopanih propulzivnih umetniških medijev, pa tudi kreativnih industrij, vse z omogočanjem večje vidljivosti žensk na področju umetnosti. Namen projekta je poudariti in podpirati ustvarjalnost ter povezovanje žensk na različnih kulturnih področjih. Osredotočajo se na literaturo, založništvo, stripe, vizualne umetnosti (grafika, fotografija, video in druge multimedijske tendence), uprizoritvene umetnosti (glasba in predstave) ter kinematografijo.

Wom@rts - proces 
Petra Mrša

Od Woman (BE)coming do Woman (RI)visible

Razstava Wom@rts Woman (Be)coming z deli, nastalimi na umetniških rezidencah platforme, v mariborskem UGM Studiu je bila marca lani. Predstavila se je prva polovica umetnic. Po Mariboru pa je potovala v razstavišča partnerjev projekta Wom@rts - v Vilno, Santiago de Compostela, Angouleme, na Reko, v Aviles in Limerick. Druga sekcija mednarodne potujoče razstave Women (RI)visible pa je na ogled te dni v sklopu specifičnega galerijskega prostora v četrtem nadstropju Tower Centra Reka. Odprtje je bilo 22. julija. Na intrigantni razstavi so na ogled videi in prostorske instalacije dvanajstih umetnic: Cristine Busto Alvarez, Marie Castellanos, Mery Pais, Terese Bua, Petre Mrša, Lorraine Neeson, Shelagh Honan, Ane Pečar, Hanne Larsen, Marije Stonyte, Stephanie Cadoret in Martte Tuomaala.

Razstavo sta odprli dekanica Akademije uporabnih umetnost Reka Letricija Linardić, voditeljica projekta, in prodekanica Melinda Kostelac, umetniška vodja EU-projekta Wom@rts. Posebna gostja razstave je bila ena od avtoric, Ana Pečar iz Slovenije. Razstavljena umetniška dela so nastala na umetniških rezidenčnih programih Wom@rts v španskem Avilesu.
Ob aktualni razstavi na Reki, v Tower Centru, smo se pogovarjali z dvema sodelujočima umetnicama Wom@rtsa, z Mariborčanko Ano Pečar in Rečanko Petro Mrša, fotografinjama in videastkama.

"Ni se bilo treba ukvarjati z banalnostmi"

"Wom@rts je večletni evropski projekt mednarodnih partnerjev. V njem iz Slovenije sodeluje Umetnostna galerija Maribor, ki je k sodelovanju povabila tri avtorice, vsako s področja, ki jih projekt Wom@rts vsebinsko zajema: Samiro Kentrić na področju stripa, Mino Fino na področju grafike ter mene na področju fotografske in video umetnosti. Umetnice smo bile glede na našteta področja na rezidencah v različnih krajih, s Petro Mrša sva z drugimi video umetnicami preživeli kreativni teden v Factorii Cultural v Avilesu. To je center ustvarjanja na področju keramike, zato sem sama v njem realizirala že staro idejo o videoprojekciji na črne glinene plošče, saj je bila zdaj za to idealna priložnost," je povedala Ana Pečar. "Pa ne samo to, bila je ena tistih redkih poklicnih nalog, ko se mi ni bilo treba ukvarjati prav z nobenimi banalnostmi (žal so te banalnosti kljub vsemu morali opraviti drugi - govorim o birokraciji, poročanjih, dokumentiranjih in kar je še podobnih šumov). Sama sem se tokrat res lahko osredotočila zgolj na svoje delo - umetniško ustvarjanje, zato je delo dobilo prostor, da se res polno izrazi.
Vsa dela, ki so nastala na rezidencah, se zdaj predstavljajo na potujoči razstavi, katere premiera je bila v Umetnostni galeriji Maribor, potem je potovala v Vilno, Santiago de Compostela, na Reki bi morala biti v aprilu, zdaj pa so ji zasilno našli nadomestni prostor v opuščeni trgovini trgovskega centra, ki pa so jo domiselno in smiselno spremenili v galerijski prostor."

Ana Pečar: Prevračati resnico na glavo

Kako bo umetnost premagala koronakrizo? Samostojni umetniki pa tudi drugi so verjetno pred najtežjo situacijo doslej. Kako sta premagovali "lockdown"?
"O, kako dolgo nam je že tuja umetnost kot mistična in estetska izkušnja, v kateri se razblinimo. Kako dolgo se že bojimo kaosa in oklepamo nadzora. Kako dolgo že ne zaupamo naravi in je ne slišimo. Kako dolgo so naši odnosi porušeni. Korona je samo naredila to situacijo neizprosno očitno. The shit has hit the fan, kot pravijo Američani.
Zato sama, kot vedno, poskušam misliti druge zgodbe, prevračati vsako privzgojeno resnico trikrat na glavo, brskati po ostankih življenja, ohraniti svoj notranji mir in vse to, če slučajno rata, preliti v umetniško delo. Zato zdaj namenoma ne bom govorila o vsakdanjem toku dogodkov, čeprav ne misliti, da sem romantično zaprta v svojem balonu, nikakor ne, spremljam, v zdravi meri, vse, kar se dogaja, in to opazujem s strahospoštovanjem. Med lockdownom sem enako kot zadnja leta skrbela za osnovne preživetvene stvari, zreducirane so samo še na bistveno, vedno manj jih je - pridelovanje in shranjevanje hrane in skrb za kurjavo."

Petra Mrša: EPK se nadaljuje, a v manjšem obsegu

Petra Mrša sodeluje kot vizualna umetnica iz Hrvaške, je asistentka na Akademiji uporabnih umetnosti na Reki, ki je eden od partnerjev projekta Wom@rts. Med študijem je odšla z rodne Reke v Zagreb. Živi in dela med obema mestoma.

Petra Mrša 
Osebni arhiv
Razstava Wom@rts v razstavišču Tower Center Reka  
Wom@rts
Petra Mrša in Ana Pečar
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta