Kako iz preprostih gibov nastajajo baletni koraki, iz korakov pa akademski ples

Olivera Ilić
29.12.2021 06:00

Božični koncert mladih plesalk in plesalcev Konservatorija za glasbo in balet Maribor v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, 21. december

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Božična produkcija konservatorija 

Tiberiu Marta

V decembrskem času se v Mariboru vrstijo dogodki, namenjeni razvedrilu, sproščanju, druženju in tudi potešitvi potreb po umetniških doživetjih, novih spoznanjih in izkušnjah. Kratki dnevi se podaljšujejo v lučeh dvoran, odrov in gledališč in želja po druženju se odraža pri vseh generacijah.

Praznično razpoloženje je bilo opaziti na Božičnem koncertu mladih plesalk in plesalcev Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ki je bil 21. decembra v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Konservatorij je pripravil dve predstavi, prva je bila v večji meri namenjena učencem razredov baletne šole in plesnih pripravnic, s popestritvijo nastopov dijakov umetniške gimnazije, na drugi predstavi pa so se učencem v večjem številu pridružili dijaki, ki so s svojimi plesnimi točkami že dodali pridih profesionalnih plesalcev, kar ni veliko presenečenje, saj večina dijakov nastopa v predstavah mariborskega baleta - v Labodjem jezeru, Giselle, Hrestaču, Don Kihotu, Carmini Burani, Smrti v Benetkah ...

Mladi končno od online pouka

Mladi plesalci so lahko iz svojih dnevnih sob in od online pouka končno prišli v stik s sošolci, učitelji in v končni fazi tudi z gledalci. Prav to veselje, da se s plesom ustvari praznično vzdušje, je neprecenljivo in ga je bilo mogoče začutiti v foajeju gledališča, v dvorani, po hodnikih, v zaodrju in seveda na odru.

Koncert so pripravili baletni pedagogi, ki so s svojo vztrajnostjo uspeli prebroditi vrzel v poučevanju, ki je nastala v spomladanskem času iztekajočega se leta, in gledalcem omogočili dogodek v živo. Pripravili so različne točke in v obeh predstavah jih je bilo preko trideset, od kratkih avtorskih koreografij do točk iz klasičnega repertoarja. Imeli smo priložnost opazovati, kako iz preprostih gibov nastajajo baletni koraki, iz korakov pa akademski ples.

Tokratni oris baletnega dogodka izpostavlja baletne pedagoge, ki imajo odločilno vlogo ne samo v poučevanju, ki jim ga narekuje učni načrt, ampak tudi zahtevno nalogo v pripravi javnih nastopov. Klasični baletni repertoar je bil zaupan Nikolaiu Chilnikovu, baletnemu pedagogu z bogatimi odrskimi izkušnjami kot solo plesalec, ki že vrsto let izobražuje in vzgaja bodoče baletne plesalce. Poznavanje sloga baletnih variacij je ključnega pomena, da se ohrani originalnost klasičnega repertoarja, kar Chilnikov dosledno upošteva. Njegovi dijaki četrtega letnika so nastopili z variacijami iz baletov Harlekinada, Gusar, Giselle, Trnuljčica, Hrestač in Navihanka. Že nabor omenjenih baletov nam pove, da so dijaki ob zaključku svojega šolanja seznanjeni z baletno dediščino, njeno koreografijo in plesnim stilom. Maro Vranaričić, Aleksandar Trenevski, Pia Beranič, Nuša Urnaut in Teja Sever so korektno izpeljali svoje nastope in pokazali, da so kos tudi najtežjim variacijam iz baletnega repertoarja.

Galina Dmitrieva v vlogi baletne pedagoginje prenaša na mlajše generacije ne samo baletno znanje, ampak tudi izkušnje, ki jih je sama doživljala na odru. Strokovnost njenega dela se odraža pri vsakem od njenih učencev, ne glede na dispozicije, ki jih vsak plesalec ima v večji ali manjši meri. Njene dijakinje smo videli v variacijah iz baletov Gusar in Don Kihot, v točki pod naslovom Ples iluzij pa je uspešno pokazala tudi svoje koreografske sposobnosti, ki jih je inspirirala Mendelssonova glasba. Dijakinje prvega letnika so ga odplesale graciozno in usklajeno.

Poklon pedagogov 

Tiberiu Marta

Naboj izraznosti

Helena Valerija Krieger, baletna pedagoginja in vodja baletnega oddelka, je ob neposrednih izkušnjah na odru svoje baletno znanje nadgradila na Akademiji za ples na Alma Mater Europaea. S svojimi koreografijami je nazorno prikazala prehod iz naravnega giba v gibe, značilne za baletno umetnost. Koreografsko domišljijska točka Malo tako in malo tako je omogočila učencem sproščen nastop, videti je bilo veselje do plesa, pravzaprav je točka izzvenela kot oblika igre, v osnovi katere je bilo veliko didaktičnih elementov. Posebnost točke je bila tudi glasba, ki jo je ustvaril baletni korepetitor Jure Vočanec. Harmonična prepletenost glasbe in giba je vnesla posebno dinamiko točke. Z dijaki prvega letnika je pedagoginja pripravila Farandolo, ples, ki je s svojo ljubkostjo in preprostimi, toda estetsko lepimi kostumi pričaral čarobnost starinskih plesov. Njene koreografije v točkah Povabila na ples in Božično srečanje so ob odlični koreografiji vsebovale tudi dogajanje v smislu dramaturgije in to je pri učencih izzvalo še dodaten naboj izraznosti.

Vasilij Kuzkin, pedagog karakternih plesov, je s temperamentnimi koreografijami doprinesel k razgibanosti koncerta. Kljub zahtevnim korakom so se plesalci sprostili in pokazali veselje, igrivost in nagajivost. Kuzkin je pripravil z dijaki Ruski ples, Madžarski ples in Španski ples. Stilno brezhibno oblikovane koreografije so bile obogatene z lepimi kostumi in so nam pričarale kulturno dediščino drugih narodov.

Pedagoginjo Blanko Polič poznamo tudi kot članico mariborskega ansambla, ki je nekaj časa delovala v Veroni. V svojih koreografijah in kostumski opremi plesalcev se odražajo njene izkušnje z italijansko kulturo. Točki Tarantela in Ples ur sta izžarevali italijansko tradicijo. Barvitost kostumov in skladno gibanje sta puščala vtis profesionalnega nastopa.

Z Martino Svetina bomo zaključili krog baletnih pedagogov na Konservatoriju za glasbo in balet. Vsestranska pedagoginja, ki se je strokovno izpopolnjevala v Londonu, je v dinamiko baletnega poučevanja prinesla še pridih angleškega pristopa k baletu. Nabor njenih točk je bil različen, med njimi sta izstopala Madžarska etuda in Dunajski šarm. Obe točki nazorno ponujata gledalcu vpogled v baletno znanje učencev, saj je koreografija sestavljena metodično in na nivoju zahtevnosti razredov. Lepo je bilo videti, kako se mladi plesalci z vso resnostjo lotevajo nalog, ki so jim bile zaupane. Z dijaki je Svetina posegla na področje sodobnega plesa. Izvrstne točke Dotik, Intimne distance in Dovolj so omogočile diplomantom konservatorija Pii Beranič, Teji Sever, Nuši Urnaut, Maru Vranaričiću in Aleksandru Trenevskemu, da pokažejo pripravljenost za profesionalno pot baletnega plesalca.

Božični koncert mladih plesalk in plesalcev nam je omogočil vpogled v širino pridobljenega baletnega znanja in plesne tehnike in s tem še enkrat potrdil dejstvo, da je balet pol milenija od nastanka še vedno aktualen, svež in dojemljiv za sodobne izzive. Seveda, predvsem gre zasluga baletnim pedagogom, ki negujejo to lepo umetnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta