(KRITIKA KONCERTA) Nejc Kamplet je z izjemno umetniško prezenco predstavil epohalni deli klavirske literature

Tone Žuraj
16.11.2023 06:00

Nastop pianista Nejca Kampleta v Koncertnem cikllu Grad Rače

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Kamplet med koncertiranjem v Račah 
Slavko Rajh

Prodor naših umetnic in umetnikov – ustvarjalcev in poustvarjalcev – v svet zadnjih dvajsetih let lahko navdaja z velikim ponosom. Prisotni so na parketih prestižnih prizorišč tako rekoč po vsem svetu, ko se je treba izkazati z vrhunskimi interpretacijami izjemnih stvaritev. Eden teh protagonistov je gotovo pianist Nejc Kamplet, ki nam je z izjemno umetniško prezenco predstavil epohalni deli klavirske literature na zaključnem koncertu abonmaja: Ludwig van Beethoven: Sonata v c molu, št. 8, op.16, "Patetična", ter Friderik Chopin: Sonata v h molu, št. 3, op. 58, s stavki Allegro maestoso, Scherzo: Molto vivace, Largo finale, Presto, ma non tanto.

Obe skladbi genialnih ustvarjalcev sodita s svojimi fascinantnimi zvočnimi in programskimi sporočili v stalen izziv izjemnih poustvarjalcev. Ti imajo na takšna umetniška dela v določeni meri tudi svoj originalni razgled, ki prinaša različne, vendar navdušujoče interpretacije istega dela. Nekaj takega je bilo tudi v igri pianista Nejca Kampleta, ki je navdušil s svojo polno umetniško močjo v delih, ki zahtevajo tudi izdatno fizično moč, da prepričajo.

Za dodatek smo v polni dvorani slišali še dve deli, in sicer Sergej Rahmaninov: Etuda op. 39, št. 9, ter Bela Bartok: Suita Na svobodi, 5. stavek, Lov, ki tudi nista nič kaj zaostajali za intenzivnostjo prvih dveh. Pri učinku tistodobnih del je gotovo pomemben tudi primeren prostor – bolj komorni, kar dvorana gradu Rače je. Spomnimo se znamenitih romantičnih Schubertiad!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta