(LETNI KINO MINORITI) Ena za reko: Zgodba o Savi

AN.K.
17.08.2022 06:06

Nocojšnji projekciji Zgodbe o Savi bo sledil pogovor z aktivistom in producentom filma Rokom Rozmanom in režiserjem Rožletom Bregarjem, ki ga bo vodila Večerova novinarka Andreja Kutin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rožle Bregar

Običajno filmarji iščejo motiv, v primeru filma Zgodba o Savi pa je motiv poiskal filmarja. No, v prvi vrsti kajakaše in biologe, ki so obenem filmarji. "Nikoli si ne izberemo reke zato, ker je tam luštno in lepo, ampak gremo tja, kjer potrebujejo največ pomoči. Tako smo pet let delali salte po Albaniji, Bosni, Črni gori in imeli zelo malo časa, da bi kaj naredili v Sloveniji. Čeprav sem ves čas spremljal tudi stanje doma in vedel, da ni rožnato. Ko smo imeli dogodke v Sloveniji, so vedno vsi govorili, da pri nas pa vse štima. Ampak ne, v resnici je pri nas zadeva še slabša kot tam, samo zelo dobro je skrita," je v pogovoru za Večer pred kakim mesecem dejal biolog, kajakaš in zaščitnik prosto tekočih rek Rok Rozman. Izkušena ekipa, ki je že preveslala Balkan in Amazonijo pa še katero reko, je tokrat posnela film o domači Savi, ki naj bi kmalu dobila še jez v Mokricah.

Zgodba o Savi je pripoved reke z izvrstnimi posnetki narave in brutalnim nasprotjem v obliki betonskih pregrad za turbine, ki jih po toku najavljajo akumulacijska jezera. Obenem pa je zgodba polna dogodivščin, ki se štirim kajakašem zgodijo na poti od izvirov, pa še kakšna ideja za dober izlet se ponudi ob gledanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta