Letos rekordnih 300 milijonov evrov

mh
18.06.2021 06:00
Slovenija je bila med najuspešnejšimi izmed 41 sodelujočih držav. Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014-2020 pridobile 24,3 milijona evrov, kar znaša 3,5 milijona evrov letno za slovensko kulturo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plakat pred novim ciklom Ustvarjalna Evropa (foto: CED)
CED

Eden najprepoznavnejših evropskih programov v kulturi je Creative Europe - Ustvarjalna Evropa. Konec maja je začela veljati nova generacija Ustvarjalne Evrope 2021-2027. Za leto 2021 je na voljo rekordnih 300 milijonov evrov, celotni sedemletni proračun pa je v primerjavi s prejšnjim programskim obdobjem višji za 63 odstotkov in znaša 2,4 milijarde evrov. Prvi razpisi za področje filma in druge kulturne in ustvarjalne sektorje so že objavljeni in se iztečejo med avgustom in novembrom.

Center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih Motovila, ki je v Sloveniji vzpostavil enega najbolj prepoznavnih in uspešnih centrov CED znotraj evropske mreže, na podlagi pogodbe z ministrstvom za kulturo izvaja dejavnosti CED Slovenija še do konca junija 2021. Strokovna podpora, ki se je v preteklem obdobju izkazala kot ključen dejavnik izjemne uspešnosti Slovenije v Ustvarjalni Evropi, bo ponovno na voljo, ko ministrstvo izpelje postopek imenovanja centra CED Slovenija za obdobje 2021-2027.

Komisija je 26. maja objavila delovni načrt za prvo leto izvajanja programa, 28. maja pa je sledila še objava uredbe o vzpostavitvi tega krovnega programa EU za kulturni in ustvarjalne sektorje v Uradnem listu EU. Ustvarjalna Evropa pomaga zaščititi, razvijati in spodbujati evropsko kulturno in jezikovno raznolikost ter dediščino; povečati konkurenčnost in gospodarski potencial kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Program bo kulturnim delavcem, ustvarjalcem in drugim strokovnjakom v kulturi omogočil mednarodno sodelovanje, medsektorsko povezovanje in iskanje priložnosti za doseganje novih občinstev.

Slovenija je bila v preteklem sedemletnem obdobju med najuspešnejšimi izmed 41 sodelujočih držav. Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014-2020 pridobile 24,3 milijona evrov, kar znaša približno 3,5 milijona letno za slovensko kulturo in film. V tem obdobju je bilo na razpisih uspešnih 135 slovenskih organizacij (nekatere večkrat). K temu lahko prištejemo še organizacije in posameznike, ki so prejeli nagrade EU. Najbolj sveža novica je laskavi naslov nagrade EU za književnost EUPL, ki jo je prejela Anja Mugerli za delo Čebelja družina, ki je izšlo pri Cankarjevi založbi. Program Ustvarjalna Evropa tako za domačo kulturo in film predstavlja nepogrešljiv in pomemben vir financiranja, ki jim omogoča obstoj in razvoj ter na široko odpira vrata v mednarodni prostor.

Centri Ustvarjalna Evropa (CED), med njimi tudi CED Slovenija, v sodelujočih državah ponujajo informacije o programu, spodbujajo sodelovanje z organizacijami v drugih državah in prijaviteljem pomagajo pri razvoju projektov. Motovila, ki je v Sloveniji vzpostavila enega najbolj prepoznavnih in uspešnih centrov CED znotraj evropske mreže, na podlagi pogodbe z ministrstvom za kulturo izvaja dejavnosti CED Slovenija še do konca junija 2021. Brezplačna dejavnost bo uporabnikom ponovno na voljo, ko ministrstvo izpelje postopek imenovanja centra CED Slovenija za obdobje 2021-2027.

V praksi to pomeni, da dokler ministrstvo ne bo imenovalo novega izvajalca CED, Slovenija kot edina članica EU ostaja brez brezplačne strokovne podpore za program Ustvarjalna Evropa 2021-2027. Seveda obžalujemo, ker so prvi razpisi novega programa že objavljeni, roki za oddajo vlog pa bodo med avgustom in novembrom, pravijo v Motovili.

Kot je pojasnila članica ekipe CED Slovenija Ines Kežman, so morale vse države nominirati svoje centre, kar po njenih besedah pomeni, da so te postopke izpeljale že spomladi, Slovenija pa kot edina država tega še ni storila. Obžaluje, da bo domači sektor ostal brez te podpore prav v obdobju, ko so objavljeni težko pričakovani prvi razpisi nove Ustvarjalne Evrope.

Ministrstvo je sicer prejšnji petek objavilo razpis za opravljanje nalog CED v Sloveniji v obdobju od leta 2021 do konca leta 2026. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta