Mariborska Frljićeva Medeja na Češkem

mh
16.06.2021 06:00
Po uspešnem gostovanju v Berlinu, v Teatru Gorki, Bogoti in Zagrebu zdaj Medeja v izvedbi mariborske Drame SNG še v češki Hradec Kralove
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz mariborske Medeje 
SNG Maribor

Drama SNG Maribor se bo z Medejo v režiji Oliverja Frljića odpravila na gostovanje na Češko, kjer bo v petek, 18. junija, na glavnem odru gledališča Klicpera odprla Mednarodni gledališki festival Regije. Medeja je ena mednarodno najuspešnejših, najbolj gostujočih mariborskih dramskih predstav. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Hrvatin Meglič. Mednarodni gledališki festival Regije v mestu Hradec Kralove je eden najpomembnejših kulturnih dogodkov in največji gledališki šovkejs na Češkem. Po zaslugi dolgoletne tradicije, bogate zgodovine in ugleda organizatorjev, kot so gledališča Klicpera, Drak in Kontrapunkt, je ključnega pomena v tradiciji čeških gledaliških festivalov. Genius loci središča mesta prispeva k neprimerljivemu vzdušju, katerega značaj je najbližji gledališkemu festivalu v Avignonu, saj se celotno mesto iz slikovite vedute nenadoma spremeni v živ mehanizem, v velik medsebojno povezan performans, ki prežema mestne parke, ulice, obzidje in ne nazadnje ljudi, sporočajo iz mariborskega gledališča.

Zasnova festivala ponuja presek sodobne češke gledališke scene - od ljubiteljske, produkcij študentov, neodvisnih profesionalnih ansamblov do uprizoritev s priznanih čeških odrov in produkcij, ki odmevajo na mednarodni sceni in se na Češkem predstavljajo prvič. Festival Regije odraža bogat prerez trenutne lokalne in mednarodne kulturno-umetniške scene. Ponuja izjemno kulturno izkušnjo in je za številne ansamble tradicionalen zaključek gledališke sezone.

Evripidova Medeja v režiji enega najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliverja Frljića od premiere januarja 2017 navdušuje tako doma kot na gostovanjih v tujini. Z njo je mariborska Drama med drugim gostovala v Nemčiji, na znamenitem Jesenskem salonu v gledališču Maxim Gorki v Berlinu, in na velikem gostovanju na Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti v Kolumbiji, kjer so izvedli serijo kar šestih predstav. Na Hrvaškem je na 32. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu osvojila dve nagradi: grand prix za najboljšo uprizoritev in nagrado za najboljšo žensko vlogo, ki jo je prejela Nataša Matjašec Rošker.

Prevajalec je Marko Marinčič, dramaturg Goran Injac, scenograf Igor Pauška, kostumografinja Sandra Dekanić, glasbo je izbral Oliver Frljić, oblikovalka svetlobe je Vesna Kolarec, lektor Janez Bostič.

Kot smo zapisali v Večerovi kritiki o premieri: "Medeja ni več le arhetip strasti in maščevanja. Frljić in dramaturg Goran Injac ne potencirata več kot njuni predhodniki njene dvojne stigmatizacje in diskriminacije - kot barbarke in kot ženske -, zlasti pa ne njene iracionalne strasti, temveč podčrtujeta premišljeno dejanje upora zoper obstoječi sistem, politiko v bistvu. Krvavi poskus Medejine emancipacije je najradikalnejši odgovor na spolno diskriminacijo. Kako Medeja danes po dobrih 2500 letih iz Evripidovega 'theatrona' vstopa - kot še zmeraj drugi spol - v razmerja z moškimi subjekti? Frljić Medejo odene v hlače in krilo, kar simbolizira dvojnost zapuščene, izdane in prevarane ženske, pa hkrati moč njenih radikalnih 'možatih' dejanj, izvirajočih iz bednega položaja žensk."

Predstava, ki živi in bo gotovo še živela. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta