Mariborska Mona Liza je razkrita: Izbrana je bila naključno zaradi svojih zanimivih potez in videza

Petra Vidali Petra Vidali
27.01.2020 10:56

Objava v Večeru je pripeljala do informacije, kdo je bil model za sliko Ivana Kosa Deklica z oranžo (1927), mojstrovino iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deklica z oranžo je Nada Nerat.
UGM

Deklica z oranžo Ivana Kosa je eno najboljših del slovenske portretistke dvajsetih let 20. stoletja in je danes zaščitni znak Zbirke Umetnostne galerije Maribor (UGM). Po ustnem izročilu naj bi bila model za Deklico z oranžo Malka Nagode, slikarjeva velika mladostna ljubezen in prva žena. Ker so se obrazne poteze Deklice z oranžo precej razlikovale od drugih portretov Malke Nagode, so podatek o tem, kdo je bil v resnici model za njegovo mojstrovino, poskušali poiskati v Pokrajinskem arhivu Maribor, kjer hranijo osebno zapuščino slikarja. Vendar se do podatka niso dokopali. Skrivnost so razvozlali šele, ko se je oglasila gospa Sonja Kokol (rojena Nerat), in sicer po tem, ko je zasledila objavo o razstavi v Večeru. Po elektronski pošti je sporočila v UGM: "Pišem vam z namenom, da vam predstavim svojo polsestro Nado Nerat, ki je naslikana na omenjeni sliki Ivana Kosa. Nada je bila v času slike stara 13 let, v črno pa je odeta zaradi smrti svoje mame.. S temi informacijami sem vam želela predstaviti model slike, ki pa je širši javnosti neznan."

Nada Nerat (1914-1991) 
Osebni arhiv Sonje Kokol
Nada Nerat s polsestro leta1943 
Osebni arhiv Sonje Kokol
Nada Nerat z bratoma 
Osebni arhiv Sonje Kokol
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta