Največji uspeh slovenskega pianizma doslej: Aleksander Gadžijev drugi na Chopinovem tekmovanju

21.10.2021 12:14
Preberite, kaj je v intervjuju za Večer povedal slovensko-italijanski pianist iz Gorice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Gadžijev 
Chopin Competition

V Varšavi se je včeraj v zgodnjih jutranjih urah sklenilo 18. Chopinovo tekmovanje, najprestižnejše, najmnožičnejše v svetu pianizma. Sodelovali so pianisti iz vsega sveta, bilo je petsto prijavljenih, in med finalisti je bil tudi slovensko-italijanski pianist iz Gorice Aleksander Gadžijev. Do konca je veljal za prvega favorita. Dosegel je sijajno drugo mesto, ki si ga je delil, bil pa je najboljši interpret sonate. Za to izvedbo je prejel posebno priznanje, nagrado Krystiana Zimermana. Zmagovalec, Kanadčan Bruce (Xiaoyu) Liu, ni prejel nagrade za najboljšo izvedbo mazurke, sonate ali koncerta. Razglasitev zmagovalcev je bila v dvorani Varšavske nacionalne filharmonije v navzočnosti vseh dvanajstih finalistov tekmovanja, ki so nastopili s simfoničnim orkestrom Varšavske nacionalne filharmonije pod dirigentskim vodstvom Andreja Borejka. Skupno so podelili kar osem nagrad. Zmagovalec je prejel medaljo in nagrado v vrednosti 40.000 evrov, ki jo financira poljski predsednik, ter prestižne snemalne in koncertne pogodbe. Druga nagrada znaša 30.000 evrov, tretja 20.000 evrov. Preostali finalisti pa so prejeli različne nagrade, ki jih financirajo poljska vlada, glasbene institucije in zasebniki.

Chopinovo tekmovanje organizirajo vsakih pet let, v tem času naj bi se zamenjala generacija. Je tekmovanje z najdaljšo, neprekinjeno tradicijo. Prvo Chopinovo pianistično tekmovanje je bilo leta 1927.

Letošnji nagrajenci, ki jih je izbrala 17-članska žirija, so: prvi je Bruce (Xiaoyu) Liu, Kanada, drugonagrajena Aleksander Gadžijev, Italija/Slovenija, in Kjohej Sorita, Japonska, tretji Martin Garcia Garcia, Španija, sledijo četrtouvrščena Aimi Kobajaši, Japonska, in Jakub Kuszlik, Poljska, peta Leonora Armellini, Italija, in šesti Jun Li Bui, Kanada.

Slovenski pianist je žirijo prepričal najprej z nastopom v živo v predtekmovanju, zatem v drugem in tretjem krogu s solističnim programom različnih Chopinovih del, v finalu pa z izborom enega izmed obeh Chopinovih Klavirskih koncertov: št. 1 v e-molu ali št. 2 v f-molu. Gadžijev je izbral Drugi koncert (tako kot še dva pianista), devet finalistov pa je izbralo Prvi koncert.

Pred začetkom Chopinovega tekmovanja smo v Večeru (24. avgusta) objavili intervju z Aleksandrom Gadžijevom. Med drugim je dejal o interpretaciji: "Beseda interpretirati zame pomeni pokazati, kateri so najpomembnejši elementi določenega dela; lahko je energija, občutek za barvo, ležernost, neuklonljivost ritma, vzkipljivost fraziranja, mehkoba zvoka, teža harmonije … Mislim, da je temelj interpretacijske sposobnosti neposredna občutljivost posameznega človeka. Osnova skladbe je človeška in emocionalna vsebina, ki jo takoj začutimo. Šele potem se začenja dodajanje detajlov, ki lahko v nekih slučajih celo spremenijo določene temelje, ampak ne da bi se skladba pretvorila v nekaj popolnoma drugačnega. Sposobnost interpretiranja sveta se gradi z leti, z vedno večjim bogastvom in izkušnjami; ni nekaj, kar se rodi samo po sebi." O zamejskem življenju pa je dejal: "Zamejsko življenje mi je potrdilo, da obstaja več pogledov na življenje, in takoj mi je bilo jasno, da ni mogoče, da je eno bolj upravičljivo kot drugo. Tako sem vedno dojel en svet in drugi svet in upam, da mi bo še bolje uspevalo v prihodnosti."

Aleksander Gadžijev sicer ni prvi Slovenec, ki se je udeležil Chopinovega tekmovanja, je pa prvi, ki je dosegel tako vrhunski rezultat. Leta 1995 je na Chopinovem tekmovanju v prvem krogu nastopil slovenski pianist Tomaž Tobing.

Gadžijev, letnik 1994, je bil rojen v Gorici, v glasbeni družini. Ure klavirja je najprej obiskoval pri mami, Ingrid Silič, pozneje pa je svoje izobraževanje nadaljeval pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Šolal se je v Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emila Komela v Gorici, pa tudi na liceju Duca degli Abruzzi v Gorici. Sledil je salzburški Mozarteum, sam pa pravi, da mu je življenje v Berlinu končno dalo širino novih glasbenih in življenjskih izkušenj. Je prejemnik številnih nagrad klavirskih tekmovanj, pred Varšavo je bil absolutni zmagovalec klavirskega tekmovanja v Sydneyju. Med najprestižnejšimi je tudi zmaga na tekmovanju Hamamacuju. Z orkestrom je debitiral že pri devetih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto kasneje. Leta 2012 je diplomiral z oznako magna cum laude na Konservatoriju Bruna Maderne v Ceseni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta