(NAPOVED KONCERTA) Schumann drevi v Dvorani Union

K. Š.
10.05.2023 05:55

V Dvorani Union se bo nocoj odvil koncert Komornega orkestra iz Basla pod taktirko Heinza Holligerja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komorni orkester iz Basla.
Lukasz Rajchert

Orkester se bo predstavil z deli skladatelja Roberta Schumanna, katerega eden največjih poznavalcev je prav Holliger. Schumann je bil v prvi vrsti mojster glasbene miniature, njegova glasba pa je polna karakterja in raznolikih čustvenih stanj. Kljub osnovni zavezanosti klasicistični oblikovni preglednosti je vedno znova težil k temu, da bi v ospredje prišla individualna izraznost njegovega glasu. Mestoma se je predajal značilni romantični ideji fragmenta, obenem pa njegova številna dela ne doživijo konca v klasičnem smislu, temveč nenadoma potihnejo, se pretrgajo, umolknejo. Tudi nocojšnji večer bo v znamenju teh raznolikih značilnosti njegove glasbe.

Na klavirju bo večer pospremil ruski pianist Aleksander Melnikov, ki je diplomiral na Moskovskem konservatoriju, v Moskvi pa spoznal tudi Svjatoslava Rihterja, ki mu je odprl vrata številnih mednarodnih festivalov. Melnikov je prejel nagrado na Mednarodnem tekmovanju Roberta Schumanna v Zwickau in na Glasbenem tekmovanje kraljice Elizabete v Bruslju. Kot solist je nastopil z Orkestrom Concertgebouw, Rotterdamskimi filharmoniki, Orkestrom Gewandhaus, Orkestrom iz Filadelfije, Münchenskimi filharmoniki in Filharmoniki BBC pod vodstvom Mihaila Pletneva, Teodorja Currentzisa, Charlesa Dutoita, Paava Järvija in Valerija Gergieva. 

Orkester sicer izvaja dela železnega repertoarja in starejša dela, ki jih skušajo poustvariti v slogu historične izvajalske prakse, pa tudi sodobne skladbe. Člani orkestra pogosto sodelujejo z znanimi solisti, kot so Maria João Pires, Jan Lisiecki, Isabelle Faust in Christian Gerhaher, vodstvo pa prepuščajo tudi dirigentom, kot so že omenjeni Heinz Holliger, René Jacobs in Pierre Bleuse. Gre za prvo orkestrsko zasedbo, ki je prejela švicarsko glasbeno nagrado, svojo kakovost pa ansambel dokazuje predvsem z dolgoročnim projektom Haydn 2032, pri katerem pod vodstvom dirigenta Giovannija Antoninija snema Haydnove simfonije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta