Naši filmi in talenti v Sarajevu

P.V.
03.08.2021 14:58
V tekmovalnem dokumentarnem programu film Marije Zidar, v programu kratkih filmov filma Roka Bička in Špele Čadež, v študentski tekmovalni selekciji pa film Lane Bregar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpuščanje
Latif Hasolli

Letos se bo Sarajevski filmski festival ponovno dogajal v živo, in sicer med 13. in 20. avgustom. Za nagrado Srce Sarajeva se bo potegovalo 48 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah; igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Skupno se je na festival prijavilo 683 filmov, od tega 135 celovečernih igranih, 153 dokumentarnih, 245 kratkih in 150 študentskih. Častno srce Sarajeva prejme režiser Wim Wenders.

V tekmovalni program desetih izbranih celovečernih igranih filmov se je uvrstil tudi slovenski koprodukcijski film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je na minulem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec, na festivalu v Pulju pa nagrado občinstva Zlata vrata, so sporočili iz Slovenskega filmskga centra. Film se je uvrstil tudi na mednarodni filmski festival v Torontu, v okviru programa sodobna svetovna kinematografija. Na sarajevskem festivalu bo imel regionalno premiero. Morena je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred.

Dokumentarni progam

V tekmovalni dokumentarni program je skupno uvrščenih 16 filmov, med njimi tudi dokumentarni prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje. Na festivalu bo film imel regionalno premiero, projekcija bo 16. avgusta. Svetovna premiera filma je bila na letošnjem dokumentarnem festivalu CPH:DOX v tekmovalni sekciji Next:Wave, avgusta pa bo premierno prikazan v eni od koprodukcijskih držav - Kosovu - na filmskem festivalu za dokumentarne in kratke filme Dokufest v Prizrenu. Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji.

Kazenski strel 
Mario Topić

Kratki filmi

V tekmovalni program desetih izbranih kratkih filmov sta se uvrstila dva slovenska. Igrani kratki film Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež. Oba filma bosta imela regionalno premiero, svetovno sta imela v tekmovalnih programih letošnjega 74. filmskega festivala v Locarnu. Kazenski strel je slovenski koprodukcijski film, scenarij zanj sta napisala režiser, ki je tudi montažer filma, in Kristian Novak. Najboljša prijatelja preživita popoldne na nogometnem igrišču in sanjarita, da bi se uvrstila v lokalno ekipo. Sanje pa imajo svojo ceno: ko njuno igro prekine skupina starejših fantov, eden od njiju v tem vidi priložnost, da se dokaže, drugi pa začuti, da se dogaja nekaj bolj zloveščega. Film temelji na zgodbi, opisani v romanu Črna mati zemlja Kristiana Novaka.

Steakhouse 
Finta

Scenarij za film Steakhouse je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

Študentska sekcija, Fokus

Mednarodno premiero pa bo v sklopu dvanajstih študentskih tekmovalnih filmov imel kratki igrani film Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar. Najstnica Loti leži v visoki travi in sanja o svoji mami. Ko jo pokliče babica, se Loti nenadoma znajde obkrožena z resničnostjo življenja na kmetiji. V filmu igrata Tara Krvina in Draga Potočnjak, producent filma je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

V programu Fokus, ki v Sarajevo pripelje filme iz regije, ki so že imeli premiere na pomembnih filmskih festivalih, pa si bo festivalsko občinstvo lahko ogledalo celovečerna igrana filma Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića in slovenski koprodukcijski film Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Sanremo govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu, uvrstil se je tudi v glavni tekmovalni program letošnjega filmskega festivala v Motovunu.

V filmu Oaza so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Film popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in Marušo Majer. Film je imel svetovno premiero na lanskem festivalu v Benetkah, v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori), kjer je prejel tudi nagrado za najboljši evropski film.

Jadranska mreža in Cinelink

Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani, bo predvajan v sklopu programa Mreže festivalov jadranske regije. Štirje regijski filmski festivali iz Hrvaške (Filmski festival v Zagrebu), Srbije (Festival avtorskega filma Beograd), Bosne in Hercegovine (sarajevski filmski festival) in Črne gore (filmski festival v Hercog novem) so se združili z idejo, da svojim občinstvom predstavijo selekcijo šestih celovečernih evropskih filmov tekočega leta.

Film je imel svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska koprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen. Vsebina: Mlada Agata rodi mrtvega otroka, ki je zato obsojen na večno bivanje v limbu, tako imenovanem predpeklu. Agata sliši za kraj v gorah, kjer lahko dojenčke samo za en dih oživijo, jih krstijo ter tako rešijo njihove duše.

Na koprodukcijski tržnici Cinelink se bosta predstavila drugi igrani celovečerni film Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart in Šterkijada režiserja Igorja Šterka. Na CineLink Work-in-progress pa se bo predstavil Zbudi me režiserja Marka Šantić.

Prvič v tekmovalnem programu televizijske serije

Z željo, da bi podprli produkcijo kakovostnih avdio-vizualnih vsebin, so se na festivalu odločili, da letos prvič v tekmovalni program uvrstijo tudi televizijske serije. Nagrade Srce Sarajeva bodo serijam podelili v šestih kategorijah: najboljša dramska serija, najboljša komična serija, najboljši avtor serije, najboljša igralka in igralec serije ter zvezda v vzponu. Med 16 nominiranih serij se je uvrstila tudi slovenska kriminalka Jezero, posneta po romanu Tadeja Goloba. Za nagrade Srce Sarajeva se bo potegovala v kategorijah najboljša dramska serija, najboljša igralec in igralka (Nika Rozman in Sebastian Cavazza) ter avtor serije (Matevž Luzar).

Na Talents Sarajevo, programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa sta med izbranimi 56 udeleženci režiserka Lana Bregar in igralka Eva Jesenovec, so še sporočili iz Slovenskega filmskega centra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta