O dinamiki moči in spominih

p.z.
17.09.2020 15:38

Na Intimnem odru GT22 prva premiera sezone Potential States

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potential States FOTO: Dani Modrej/Arhiv Momenta
Dani Modrej/Arhiv Momenta

Kulturno-umetniško društvo Moment odpira sezono na Intimnem odru GT22 s premiero predstave Potential States. Premiera bo jutri, v petek, 18. septembra, ob 20. uri, ponovitev pa v soboto. Predstava Potential States združuje Beliban zu Stolberg, pisateljico kurdskega porekla, ter dve gledališki ustvarjalki, režiserko Evo Nino Lampič in igralko Barbaro Kukovec, rojeni v Jugoslaviji. Prva je videla vojno na ozemlju, kjer država ne obstaja (Kurdistan), drugi dve sta bili priča razpadu države v vojni.
Predstava je transnacionalno evropsko uprizoritveno delo v nastajanju, ki razgrinja raznolikosti dinamike in okoliščin, ki vplivajo na umetniško delo, in ne razmišlja le o državah, mejah in kolektivnih pripovedih, temveč poudarja vzporednice med osebno in geopolitično realnostjo, so sporočili iz Momenta, ki je ob Gledališču Glej iz Ljubljane in Ballhausu Ost iz Berlina koproducent uprizoritve. Zoran Petrovič, ki podpisuje umetniški program Momenta, pa je že v napovedi nove sezone izpostavil, da projekt nastaja po etapah več kot leto dni v Sloveniji in Nemčiji, prve odzive pa so nabirali v iztekajoči se sezoni z "work in progres" predstavama v Mariboru in graškem Theatru im Bahnhof. Ne gre za klasično postavitev predstave, temveč za participatorno gledališče, kjer je dobrodošlo tudi sodelovanje gledalcev, a le če tako želijo sami.
Stolbergova in Lampičeva sta se spoznali kot praktikantki v teatru Maxim Gorki v Berlinu in tam se je tudi rodila ideja za projekt. Dve leti sta zbirali material, govorili z mnogimi novinarji, politiki, zgodovinarji, ki so delovali v teh dveh državah, v začetku leta pa se jima je pridružila še Barbara. Srčika projekta je spoznavanje s povezavami in odnosi v teatru, ki tudi zrcalijo razmerja v družbi ali državi. "Če govorimo o državah, govorimo o razmerju moči, dinamiki moči med različnimi akterji. Midve se ukvarjava s tem, kako je, ko delamo skupaj, kajti tudi majhna skupina v gledališču je že skupnost. In razmerja, ki se odvijajo med delanjem predstave, kažejo na to, kako funkcionira tudi družba," je pred novo premiero povedala Lampičeva.
Odzivi na prve uprizoritve so bili dobri, a tudi različni. Medtem ko je v Gradcu občinstvo z ustvarjalkami delilo predvsem osebne izkušnje in spomine na Jugoslavijo, je bilo v Mariboru bolj "politično". Tokratna uprizoritev bo miks obojega. Konec septembra bo predstava na sporedu v Gledališču Glej, oktobra pa v Berlinu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta