Pismo za prihodnost, odposlano iz Melja

Petra Vidali Petra Vidali
16.09.2020 16:44

Zaganjalni dnevi 8. trienala umetnost in okolje, EKO 8

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo razstavišče v stari Mariborski tekstilni tovarni 
Tadej Regent

Naslednjo pomlad se bo zgodil Mednarodni trienale umetnost in okolje, EKO 8. Umetnostna galerija Maribor bo tako ponovno zagnala velik projekt, ki se je začel leta 1980 in je v sedmih edicijah predstavil več kot 300 umetnikov iz celega sveta. Vodila ga je takratna direktorica Umetnostne galerije Maribor Meta Gabršek Prosenc, snovali pa so ga mednarodni selektorji. Nagovarjali so predvsem okoljske izzive takratnega sveta. Vendar je bil trienale takrat zasnovan skoraj izključno kot razstava umetniških artefaktov, ne pa tako, kot so danes zasnovane podobne manifestacije po svetu - ne kot galerijski dogodki, temveč kot projekti združevanja idej in odkrivanja potencialov, osredotočeni na mesto in na mestno skupnost.


Po premoru petnajstih let bo tako trienale zamenjal koncept in tudi ime, prej se je imenoval Umetnost in ekologija, zdaj bo Umetnost in okolje - ne bo se ukvarjal samo z okoljsko politiko, temveč politiko sploh.
Ponovni zagon se je začel z zaganjanjem oziroma "dnevi zaganjanja". Prvo dejanje oziroma več dejanj je danes v nekdanji Mariborski tekstilni tovarni v Melju. V eni od hal v enormnem kompleksu je že vzpostavljen razstavni prostor, ki je tudi prostor za srečevanja in okrogle mize, prvih pet razstavljavcev pa torej napoveduje spomladansko veliko razstavo.
Zakaj so izbrali ta prostor, je na današnji tiskovni konferenci pojasnila Simona Vidmar, kustosinja Umetnostne galerije Maribor in vodja projekta novega trienala. Ker je smisel takšnega umetniškega dogodka vključevanje skupnosti, bo vsaka edicija izbrala en del mesta. Z Meljem so začeli, ker je pomensko polno in inspirativno - prva industrijska cona, nekoč celo mesto tako rekoč, ki je doživelo v nekem trenutku popoln kolaps in se izpraznilo ... Hkrati je to predel mesta ob Dravi in tudi povsem blizu mestnemu središču ...

Inštalacija mlade umetnice Janje Kosi 
Tadej Regent

Začelo se je z islandskim ledenikom, ki ga več ni

Umetniški vodja EKO 8 je Alesandro Vincentelli, kustos za razstave in raziskovalno dejavnost v centru za sodobno umetnost Baltic v Newcastlu. Znan je kot polemičen in angažiran raziskovalec sodobne umetniške scene, pravijo v Umetnostni galeriji Maribor. Osmo edicijo trienala je naslovil Pismo za prihodnost in izhaja iz besedila spominske plošče, s katero so Islandci zaznamovali trenutek ob izgubi ledenika Okjökul. Besede na plošči se glasijo: "Okjökul je prvi islandski ledenik, ki je izgubil status ledenika. V prihodnjih 200 letih mu bodo v tem predvidoma sledili vsi naši ledeniki. S spomenikom javno naznanjamo, da se zavedamo, kaj se dogaja in kaj je treba storiti. Samo vi veste, ali smo to res uresničili."
Zato bo EKO 8 zasnovan kot barometer sprememb.

Umetniški vodja EKO 8 Alessandro Vincentelli 
Tadej Regent

"Predstavil bo ekološko ozaveščene filme iz 60. let prejšnjega stoletja ter nova umetniška dela, prostorske postavitve in zvočne instalacije, ki ozaveščajo o izumrtju vrst, krhkosti človeškega ekosistema in nujnosti soobstoja vrst. Negotovost in dvomi, ki jih ustvarja svetovna pandemija, botrujejo novi in okrepljeni potrebi po prepoznavanju znamenj in učenju iz zgodovine. EKO 8 bo spomladi 2021 predstavil zbrane vizije in predloge več kot 30 mednarodnih in slovenskih umetnikov, ki se vsi posvečajo osrednji temi Pisma v prihodnost."
Tiskovni konferenci je sledila še predstavitev umetniških projektov petih umetnic in umetnikov, ki razstavljajo ob dnevih zaganjanja: Kare Chin, Janje Kosi, Maka Sajka, Chrisa Watsona in studia ScanLAB Projects. Ob petih pa bo okrogla miza o zgodovini trienala.

Hočete (še enkrat) videti MTT? V petek ga lahko

Jutri, v četrtek, 17. septembra, bo med 11. in 13. uro "spletna otovoritev" razstave Zazrti v vsakdanjost. Alessandro Vincentelli bo vodil pogovor z umetniki, ki razstavljajo v okviru projekta Parallel, evropske platforme za fotografijo. Med 16. in 17. uro bo umetniški vodja vodil po razstavi omenjenih petih umetnikov. Ob 17. uri bo konferenca Umetnost in mesto z gosti Gregorjem Reincherbergom, Rokom Žnidaršičem, Alenko Gregorič, Idisom Turato, Gašperjem Medveškom in Pavlino Japelj.
V petek, 18. septembra, se prav tako obetajo vodstva, ampak ne po razstavi oziroma razstavah. Med 11. in 12. uro si bo mogoče, ekskluzivno, ogledati nekatere prostore Mariborske tekstilne tovarne. Po njih bosta vodila Uroš Dokl iz Muzeja narodne osvoboditve in "zadnji zaposleni v MTT-ju". Ob 12.30 bo imela Jerneja Ferlež predavanje z naslovom Hutterjevi presežniki. Ob 14. uri bo kolesarsko vodstvo na temo Melje v prvi polovici 20. stoletja; zgradbe in njihove zgodbe. Vodil bo Boris Hajdinjak iz Sinagoge Maribor. Ob 15.30 bo predavanje Maje Hren Brvar iz Pokrajinskega muzeja Maribor o zbirki mariborskega tekstila, ob 17. uri bo sledilo še predavanje Damijana Denaca o obnovi rečnega ekosistema Drave, potem bo odprtje projekta V mojih čevljih/Muzej sočutja, nato pa še koncert in "zaganjanje z glasbo in mehurčki".

Prva predstavitev dnevov zaganjanja in novega trienala. 
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta