Platforma Biblos se po enajstih letih poslavlja - a ne za vse uporabnike

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
31.05.2024 11:01

Kdaj dostop do Biblosa za večino uporabnikov ne bo več mogoč in kaj to pomeni za vse ljubitelje elektronskih knjig.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biblos je po podatkih Beletrine uporabljalo skoraj deset odstotkov članic in članov slovenskih splošnih knjižnic, kar je približno 40.000 uporabnikov
Vir: Koroška Osrednja Knjižnica

"Ker Beletrini letos z Združenjem slovenskih splošnih knjižnic kljub številnim poskusom žal ni uspelo skleniti dogovora o nadaljnjem sodelovanju in je bila polnih pet mesecev primorana storitve Biblosa v celoti financirati iz lastnih sredstev, je že pred časom vse splošne knjižnice obvestila, da za članice in člane slovenskih splošnih knjižnic žal ne bo več mogla zagotavljati storitve izposoje elektronskih knjig," so po enajstih letih delovanja sistema Biblos sporočili z založbe Beletrina.

Kot so zapisali, so stroški za delovanje platforme letos znesli 150.000 evrov, kar je ob drugih nižanjih javnih sredstev za delovanje založbe, ki so se zgodili v zadnjem času, "začelo ogrožati Beletrinine redne projekte in druge programe". Delovanje platforme Biblos bodo zato za splošne knjižnice v soboto, 1. junija, ustavili. A to ne bo veljalo za vse knjižnice - Biblos bo še vedno na voljo uporabnikom NUK in uporabnikom nekaterih drugih specializiranih knjižnic. 

Za e-knjige nova rešitev

Kot navaja založba, bodo lahko članice in člani slovenskih splošnih knjižnic, ki želijo še naprej brati elektronske knjige, po napovedih Združenja slovenskih splošnih knjižnic od 17. junija naprej e-knjige brali preko novega državnega portala COBISS Ela. Portal bo na željo Združenja slovenskih splošnih knjižnic in ob podpori ministrstva za kulturo vzpostavil IZUM.

Pri Beletrini so medtem pripravili naročniško platformo Beletrina Digital, na kateri so na voljo elektronske in zvočne knjige, filmi s slovenskimi podnapisi, podkasti in različni avtorski prispevki. Platforma vsebuje zbirko 5000 elektronskih in zvočnih knjig v slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku, nabor domačih in tujih filmov ter podkaste, ki jih bodo objavljali tedensko, so še sporočili z založbe.

Aplikacija Beletrina Digital deluje na vseh elektronskih napravah, kmalu pa bo delovala tudi na bralnikih InkBook. 
Kristina Bursać

V enajstih letih na Biblosu 1,4 milijona izposojenih knjig

Preko sistema za izposojo elektronskih knjig Biblos so si članice in člani slovenskih splošnih knjižnic v enajstih letih delovanja izposodili skoraj 1,5 milijona e-knjig, kažejo Beletrinini podatki. Biblos je uporabljalo skoraj 10 odstotkov članic in članov slovenskih splošnih knjižnic, kar je približno 40.000 uporabnikov. V enajstih letih so število naslovov dvignili s 581 na 7480, število izposoj pa se je z dobrih 8000 v letu 2013 dvignilo na skoraj 280.000 v letu 2023, pri čemer so leta 2020 zabeležili več kot 300.000 izposoj. Prav tako se je močno dvignilo povprečno število izposoj na uporabnika - s slabih treh knjig leta 2013 na več kot deset knjig v minulem letu. 

Pri Beletrini so ob slovesu platforme za vse uporabnike še zavrnili očitke, da je bil Biblos drag sistem. Po njihovih podatkih so knjižnice leta 2022 za nabavo fizičnih knjig porabile slabih 7,8 milijona evrov, za nabavo e-licenc pa slabih 270.000 evrov. Znesek na novo nabavljenih tiskanih knjig je na uporabnika znašal skoraj 19 evrov, medtem ko je znesek na novo kupljenih elektronskih knjig na uporabnika znašal dobrih 6 evra. Po podatkih iz leta 2022 so stroški za delovanje splošnih knjižnic brez nabave knjig znašali dobrih 52 milijonov evrov, stroški delovanja Biblosa pa brez nabave knjig dobrih 232.000 evrov, so še navedli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta