Poezija Erike Vouk pod arkadami knjižnice

Petra Zemljič
19.06.2021 06:00
V prihajajočem tednu se bo odvilo okoli sto dogodkov v znamenju literature različnih zvrsti, vključno s knjižnim sejmom in največjim številom založnikov v zadnjih letih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava na prostem je posvečena pesničinemu letošnjemu jubileju, saj Erika Vouk praznuje 80 let. 
Igor Napast

V Mariboru so pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer so postavili razstavo na prostem Sto samot nekega dotika avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, ki sta dobila navdih v poeziji Erike Vouk, svečano odprli 24. Slovenske dneve knjige. Mladinski kulturni center Maribor (MKC) in številne partnerske organizacije bodo do 24. junija postregli z bogatim večdnevnim literarnim programom s knjižnim sejmom na Grajskem trgu in skoraj sto dogodki. MKC, ki je koordinator in producent festivala, je program pripravil v navezi z dvajsetimi partnerji in več kot štiridesetimi drugimi sodelujočimi akterji, ki delujejo na področju knjige in literature. V Maribor pride okoli 500 ustvarjalcev in nastopajočih.

V središče programskih vsebin so postavili dotik, in kot pojasni Petra Kolmančič, je dotik osnovni čut bližine, s katerim se ustvarijo najbolj pristne naveze. "Z izbrano temo želimo odpreti razpravo o pomembnosti zaupnosti, ljubezni, sprejetosti, človeške bližine, dotika in pristne komunikacije. Z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci bomo spregovorili o posledicah prepovedi stikov v času epidemije in o tem, kako so te razmere vplivale na njihovo delo in ustvarjalni proces. Beseda bo tekla o tkanju stikov z drugim in drugimi - drugimi svetovi, drugimi kulturami, drugačnimi miselnimi horizonti - preko knjig in branja. Dotik pride pred pogledom, pred govorom. Govorica dotika vedno izpričuje resnico, zapiše v romanu Slepi morilec znana kanadska pisateljica in pesnica, med drugim tudi avtorica romana Deklina zgodba, Margaret Atwood," je še sporočila pred odprtjem festivala.

Razstava na prostem Sto samot nekega dotika je posvečena pesničinemu letošnjemu jubileju, saj Erika Vouk praznuje 80 let. "Razstava z naslovom, ki je povzet po njenem verzu, ni razstava v smislu kronološkega prikaza njenega dela, saj bi bil zunanji prostor premajhen glede na njen opus. Zato sva jo postavila malce bolj raziskovalno s poudarkom na treh tematskih značilnostih njene poezije. To so dotik, ki je tako in tako osrednja tema letošnjih Dnevov knjige, kamen in voda. Znano je, da se večina poezije Erike Vouk dogaja pri morju, v kraškem svetu, kjer so seveda kamen, voda in morje, torej tisto, kar njeno poezijo določa. Razstava je tudi postavljena v skladu z njeno poezijo, saj na neki način piše v zelo urejenem ritmu, tudi v klasičnih oblikah, obenem pa je njena poezija zelo organska," je povedal Borut Gombač.

Prvič sploh je razstava ob Dnevih knjige postavljena zunaj, doslej so bile vse v notranjem prostoru. Razlogi so splošne okoliščine, predvsem pa želja, da jo ob obiskovalcih vidijo tudi mimoidoči, nadaljuje Jerneja Ferlež. Zato so glavni del razstave, ki se nanaša na dotik oziroma njene verze z dotikom, postavili v obliki nalepk na stebre pod arkadami knjižnice. "Dotik smo z oblikovalcem Rafaelom Kurnikom še dodatno izpostavili z besedo dotik, zato da te pritegne in bi se dotaknil. Drugi del razstave pa se nanaša na drugi dve temi, in sicer na kamen in vodo. Spet v obliki izbranih Erikinih verzov. Eni, povezani z vodo, so umeščeni na mize, medtem ko smo te, ki so povezani s kamnom, naredili kot projekt s sodelavci knjižnice. Kamne smo družno nabirali, pravzaprav smo si zadali neki proces, v katerem smo razmišljali, kaj delamo, in se v končni fazi tudi zabavali ob tem, ko smo to počeli. Od nabiranja kamnov do tega, da smo ročno, vsak s svojo pisavo, prepisovali izbrane verze in na koncu vse skupaj oblikovali. Lepo je videti sodelavce, ko na neki način izrazijo kreativnost, ki je običajno nismo vajeni," je dejala Jerneja Ferlež.

Eriki Vouk pa je posvečen tudi letošnji Pesniški turnir Založbe Pivec, ki se bo začel danes ob 19. uri v poletnem KGB pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor. Letos se izbira že 21. najboljša neobjavljena slovenska pesem, v finale pa se je uvrstilo šest pesnikov in pesnic, štirje po izboru žirije in dva po izboru občinstva. Za pesniški viteški naziv se bodo potegovali Tibor Hrs Pandur, Aleš Jelenko, Kristian Koželj, Dušan Marolt, Maja Miloševič Čustić, Natalija Milovanović, Franci Novak, Milan Novak, Andraž Polič, Katja Šušteršič, Zala Vidic in Helena Zemljič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta