Poplava modrin pod površino kože

mh
14.01.2021 18:00
Ob 70. jubileju akademske slikarke in profesorice Anke Krašne v galeriji Media Nox spletna razstava študentk tretjega letnika dodiplomskega študija umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikarka Anka Krašna
Arhiv Galerije Mesta Ptuj

Galerija Media Nox in Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru od 13. januarja naprej vabita k ogledu spletne razstave o Anki Krašni Poplava modrin pod površino kože, ki so jo v sklopu predmeta Praktično usposabljanje in projekta Mladi kustos MKC Maribor ob 70. jubileju slikarke in profesorice pripravile študentke tretjega letnika dodiplomskega študija umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti UM.

Slikarska dela umetnice so izbrana po ključu modre barve, ki je precej pogosta v slikarkinem opusu in ima veliko simbolnih pomenov. Razstava bo dostopna do 8. februarja. Mlade kuratorke so Annemarie Gomzi, Sara Nuša Golob Grabner, Žana Plejić, Rebeka Tašič, Nika Vreča, Klara Zadravec in Pia Žula. Mentorji pa so dr. Gorazd Bence, Petra Čeh in dr. Polona Vidmar.

Retrospektiva del Anke Krašna na Ptuju je bila ključna za študij - modrina je izhodiščna na Ankinih slikah.
 
Galerija Ptuj

Kot je v obsežnem, lepo zasnovanem katalogu k razstavi zapisala študentka Sara Nuša Golob Grabner, je bila njenemu letniku "razstava pisana na kožo, saj tematika Anke Krašne še posebej nagovarja ženske, ta letnik umetnostne zgodovine pa sestoji le iz študentk. Razstava nam je bila blizu, ker dela Anke Krašne dopolnjujejo zgodbo opolnomočenja žensk skozi desetletja." Ključen za študij slikarke je bil ogled retrospektivne razstave lani v Galeriji mesta Ptuj.

Eden od mentorjev Gorazd Brence pa je razstavi na pot zapisal: "Študentke so se slikarki Anki Krašni ob njeni osebni obletnici poklonile s pripravo razstave, ki so jo povezale z modro nitjo, bolje rečeno, z odtenki modrine na slikarkinih delih. V celoti pa izbrana dela razpirajo večplasten vpogled v slikarkino osebnoizpovedno ter družbenokritično zaznamovano ustvarjalnost. Priprava razstave je bila v tem semestru zaradi epidemije prilagojena virtualnemu delovnemu okolju. Mlade kuratorke nas z razstavo Poplava modrin pod površino kože z različnih vidikov spodbujajo, da naj na poti v prihodnost ravnamo modro."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta