(PRED PREMIERO) Dš dš dš deževnik

P. V.
06.12.2023 12:50

Od danes do sobote bo v Sončnem studiu Lutkovnega gledališča Maribor na ogled interaktivna predstava za otroke in starše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deževni dan vabi.
LGM

Interaktivno predstavo za predšolske otroke in starše (oziroma odrasle) Dš dš dš deževnik so zasnovali v sklopu interdisciplinarnega studia OS, ki raziskuje relacijsko umetnost, umetnost odnosa. Predstava je nastala v režiji Saške Rakef in so-ustvarjanju ekipe ustvarjalcev - Barbare Kukovec, Katje Kosi, Monike Pocrnjić, Tomaža Tomljanovića, Nine Kokelj in Bojane Šaljić Podešva ter v koprodukciji Nagiba in Lutkovnega gledališča Maribor.

Zasnovana je kot prostor igre in eksperimenta, kjer se v varnem in strukturiranem prostoru povezujejo otroci, starši, umetniki in strokovni sodelavci ter raziskujejo "os" oziroma "osišče" različnih umetniških praks  in tudi načine, kako si z drugim(i) bivajočim(i) delimo ta skupni svet.

"Dš, dš, dš deževnik vabi na skupno raziskovanje. Poslušanje. Opazovanje. Ko pade dež, vrt oživi. Zašelesti. Zamrgoli. Dva sladkosneda deževnika iščeta nekaj sladkega. Z njima na pot se podajo najmlajši in njihovi spremljevalci, starši, dedki in babice, skrbniki. V svetlobni in glasbeni kompoziciji, ki jo v živo ustvarjajo igralci, se otroci in njih starši skupaj potopijo v odkrivanje malih-velikih skrivnosti (ne)vidnega/ (ne)slišnega/ (ne)znanega živega sveta, ki nas obkroža; čudijo se kraljestvu podzemnih korenin, osluškujejo podzemni reki, raziskujejo z gibom, glasom ter v spontani igri poglabljajo svoj odnos s starši/skrbniki in drug z drugim. Ko umetnost postane igra. In igra postane umetnost, ki gradi odnos," so o predstavi med drugim zapisali ustvarjalci. 

Odločitev za relacijsko estetiko pa so tako argumentirali: "Predstava izhaja iz premise, da je produkcija za najmlajše v našem prostoru večinsko zastopana v formatih, ki sledijo konvenciji ločitve odra (umetniškega dela) in avditorija (občinstva-gledalca). S tem kontekstom so pogojeni tudi pričakovani in sprejemljivi načini udejstvovanja/pozicije/vloge gledalca v gledališču. Naša raziskovalno-umetniška hipoteza je, da opisani format (navkljub estetski dovršenosti in vsebinski primernosti predstave) zaradi širokega spektra psiho-fizičnih potreb najmlajših občinstev, ne zmore vedno ustvariti varnega in vključujočega prostora za vse tiste najmlajše, ki tovrstnemu kodu ne morejo slediti in jih s tem (v določeni in pomembni fazi življenja) izloči iz prostora umetniškega udejstvovanja."

Po današnji premieri ob 17. uri sledijo ponovitve v četrtek, petek in soboto ob isti uri, v soboto pa bo še matineja ob 11. uri. V soboto dopoldan je predstava namenjena otrokom od prvega do tretjega leta, popoldanska pa tistim od tretjega do šestega leta. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta