(PRED PREMIERO) Lirična opera močne strasti

Giacomo Puccini: Manon Lescaut, opera (lirična drama) v štirih dejanjih, v naslovni vlogi sopranistka Sabina Cvilak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sabina Cvilak v naslovni vlogi 
SNG Maribor

V petek, 12. maja, bo v dvorani Ondine Otta Klasinc v SNG Maribor zadnja operna premiera v sezoni – Manon Lescaut Giacoma Puccinija. Pevska zasedba: Sabina Cvilak v naslovni vlogi, Jaki Jurgec, Max Jota, Sebastijan Čelofiga, Bogdan Stopar, Marko Mandir, Mihael Roškar, Dada Kladenik, Tomaž Planinc in Dušan Topolovec. Režiser je Pier Francesco Maestrini, dirigent Gabriel Bebeselea, scenograf Nicolas Boni, kostumograf Luca Dall'Alpi, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak. Reprize bodo 14., 16., 18. in 20. maja.

Ko je francoski skladatelj Jules Massenet leta 1884 komponiral opero Manon po romanu Abbéja Prévosta, to ni zadržalo Puccinija, da ne bi pet let pozneje napisal opero na to besedilo. ''Massenet občuti roman kot Francoz s pudrom in menueti, jaz pa kot Italijan občutim močno strast v njem.''

Abbé Prévost (1697-1763) je postal z romanom L'Historie du chevailer Des Grieux et de Manon Lescaut mednarodno znan. Obravnava ljubezen med petnajstletno deklico in sedemnajstletnim mladeničem. Manon so proti njeni volji poslali v Amiens v samostan, da bi postala nuna. Des Grieux pa je bil določen za malteškega viteza. Oba sta zbežala v Pariz, da bi tam skupaj živela, a je deklico privedlo do prostitucije in končno v izgon v Ameriko, kjer je po poskusu novega pobega umrla v rokah svojega dragega. Manon je prikazana kot svojevrstna ženska, pri kateri se spajajo strastna ljubezen, lahkoživost, koketnost in nezvestoba. Puccini je mojster globoko sočutne obravnave človeških usod. Za izražanje liričnega, nežnega razpoloženja uporablja svojstvene harmonske barve, ki se približujejo impresionizmu. Kot pri sodobnikih zavzema tudi pri Pucciniju orkester vedno pomembnejšo vlogo, je zapisala dr. Manica Špendal.

Prvi v vrsti Puccinijevih libretistov je bil v operi Manon Lescaut skladatelj Ruggero Leoncavallo, a je bil Puccini nad njegovim libretom razočaran in je pritegnil k sodelovanju dramatika Marca Praga in novinarja ter politika Domenica Oliva. Na prošnjo Puccinija po spremembah je Praga odstopil in prepustil nadaljnje delo na libretu Olivi. Ko pa je Puccini izgubil upanje tudi nad delom Olive, je libreto zaupal založniku Giuliu Ricordiju. Uspelo pa mu je pridobiti tudi renomiranega dramatika Giuseppa Giacosa in pisatelja Luigija Illico.

S prvo opero Le Villi (1884) je Puccini že zgodaj pokazal velik talent, neuspeh druge opere Edgardo (1888) pa je ogrozil ta sloves. Krstna izvedba Manon Lescaut v Torinu leta 1893 pod vodstvom Artura Toscaninija je pomenila dotlej največji uspeh.

Puccinija so fascinirale Wagnerjeve harmonske značilnosti kompozicijskega stavka, tehnika lajtmotivov ipd. V operi Manon Lescaut je Puccini predstavil nov, svojstven tip operne junakinje, "nebogljene zaljubljene" (piccola donna innamorata), kot je pozneje sam označil trpeče ženske vloge: Mimi v operi La Bohéme, Cio-Cio san v Madama Butterfly in Liu v Turandot.

V Mariboru so Puccinijevo Manon Lescaut uprizorili v slovenskem prevodu Nika Štritofa v sezoni 1966/67. Režiser je bil Franjo Potočnik, dirigent Jakov Cipci (Boris Švara). V naslovni vlogi je nastopila Ondina Otta Klasinc (Ada Sardo). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta