Prvi igralski festival pri nas

Filmski festival v Kranju, ki so ga organizirali igralci v regiji in vabi javnost k odkrivanju neznanih prostorov igre, dobro obiskan in s številnimi tehtnimi dogodki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralska nestorja Niko Goršič in Ivo Barišič - prejemnika dveh nagrad na KRAFFT-u, prvi častnega loka in drugi nagrade Ita Rina za življenjsko delo. 
KRAFFT

Z razglasitvijo najboljših igralcev in prejemnikov nagrad Zlato jabolko se je predsinoči v Kranju sklenil prvi igralski filmski festival Kranj - KRAFFT. Organizatorji - Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev, Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Zavod Carnica in s podporo Slovenskega filmskega centra (SFC) in Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA - so prvo izvedbo festivala - med 15. in 20. junijem - sklenili z razglasitvijo najboljših igralcev v tekmovalnem programu festivala po mnenju žirije v sestavi Dragan Bjelogrlić, Bernarda Oman in Marko Mandić. Festivala, ki bi bil osredotočen na igralsko umetnost znotraj avdiovizualnega področja, v širši regiji še ni, tako da KRAFFT odpira velik potencial za mednarodno delovanje in prepoznavnost. Festival občo in strokovno javnost vabi k raziskovanju in odkrivanju še neznanih osebnih, profesionalnih in družbenih prostorov igre.

Žirija je prejemnike nagrad izbrala izmed devetih filmov, ki jih je programska selektorica festivala Ana Šturm uvrstila v tekmovalni program festivala. Letos je častni zlato jabolko prejel srbski igralec Dragan Bjelogrlić, ki je bil tudi osrednji gost festivala. Zlato jabolko Grand Prix za najboljšo glavno vlogo, za izjemen umetniški dosežek je prejela Jasna Đuričić, za monumentalno vlogo naslovne junakinje v filmu Quo vadis, Aida? v režiji Jasmile Žbanić. Zlato jabolko za posebne dosežke pa so prejeli Franz Rogowski (v filmu Undine), Goran Bogdan in Nada Šargin (v filmu Oče).

KRAFFT je ponudil tudi vrsto spremljevalnih in strokovnih dogodkov, od pogovorov in okroglih miz do srečanj in projekcij. Zaradi naraščajoče produkcije nadaljevank vseh žanrov in formatov pri nas so se na okroglih mizah soočili s trenutnim stanjem, z dobrimi in slabimi platmi. Kako so igralci vključeni v produkcijo TV-nadaljevank? Kaj pogojuje dobre produkcije nadaljevank? Kako lahko sledimo naraščajoči produkciji? Smo kadrovsko številčno in kakovostno zmožni dosegati dobre rezultate? Kaj prinašajo nove tehnologije v produkcijo nadaljevank? To so bila temeljna izhodišča debat. Med okroglimi mizami je bila ena, sobotna, posvečena govoru in jeziku v slovenskih avdiovizualnih delih z naslovom Strici so mi povedali. Vodila jo je Nataša Barbara Gračner. Za izhodišče je bila Večerova kolumna Strici so mi povedali efekt, objavljena na Pogledih. Sodelovali so Jože Faganel, Saša Pavček, Barbara Zemljič in Miran Zupanič.

Trojica velikih igralcev iz regije, gostje KRAFFT-a: Goran Bogdan, Sebastian Cavazza in Dragan Bjelogrlić
Foto: KRAFFT
KRAFFT

V času Festivala Borštnikovo srečanje, ki se že dolgo spoprijema s problemom, kako združiti tudi zunaj odra igralce, so se na enem kraju, torej v Kranju, vendarle množično zbrali. Morda jih zdaj, v novem terminu, ob koncu sezone spet združi tudi Maribor.

Drugi dan festivala je bil v znamenju Petra Musevskega - Ko igralec umre, se spremeni v filme je bil naslov razstave, posvečene Musevskemu, v avtorstvu Damjana Kozoleta in Zale Opara. 
KRAFFT
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta